Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как се оценява стойността на снимките?
Автор: nnenov   
Дата:   11-02-09 17:00

Здравейте,

Надявам се да получа полезна информация от колективната мъдрост на форума.

Жълт вестник с много голям тираж (около 300,000) публикува моя снимка без разрешението ми. Взето е от фото форум.

Откраднатото е кроп от по-голям кадър. Имам оригиналния кадър, авторството ми е доказуемо.

Планирам да им заведа иск в съда, за което съм ангажирал адвокат.

Въпроса ми е следния: интересуват ме различни методологии за оценка на стойността на една снимка с които бих могъл да защитя стойността на иска.

Това което на мен ми хрумва:

1. Печалбата, която са извлекли от нарушението, предвид огромния тираж. Изданието струва .70 стотинки и има сигурно 10000 лева приходи от реклама в дадения тираж. Само че снимката ми е една от 100-те снимки в броя. Имате ли някаква практика по въпроса?

2. Стойността на кадъра като технически продукт, т.е. ако трябваше да плащат заплата на фотограф, да наемат/купуват професионална фото техника, автомобил и транспортните му разходи до провинцията (където е правен кадъра) и обратно за да се направи въпросния репортажен кадър.

3. Художествената стойност на кадъра, предвид, че кадъра е доста уникален, оценката му да е предмет на някаква експертна оценка?

Нещо средно между горните три метода?

Моля хората които:
- имат опит във фото журналистиката и имат представа как се формира стойността на даден кадър и как може да се защити тази стойност пред съд да споделят своя опит.
- продават своите кадри, били те репортажни или художествени - как определят и защитават цената им
- вече са печелили подобни дела съшо да споделят своя опит по отношение размера на обезщетението, което са получили.

Благодаря предварително на всички полезни отговори!

Отговори на това съобщение
 Re: Как се оценява стойността на снимките?
Автор: siyann   
Дата:   11-02-09 17:29

Независимо къде и от кого е открадната, 5 пъти определената от автора стойност като наказателен хонорар.

Автор: seal   
Дата:   11-02-09 17:35

JORO ако не греша беше осъдил някакъв вестник/списание, той вероятно ще може да ти помогне

Дата:   11-02-09 17:37

Извинявай, може ли да си малко по-конкретен?

От собствено опит ли говориш? Сподели подробности моля.

Какво значи "определената от автора стойност"?

5-500-5000 лева?

На каква логика и на какви основания стъпва автора, когато определя стойността на кадъра си в случай на продажба и в такива случаи, когато кадъра вече е откраднат?

ПП. Жоро ми помогна вече, но не съвсем с въпроса ми от по-горе.

Публикацията е редактирана (11-02-09 17:38)

Автор: n1x0n   
Дата:   11-02-09 17:39

Проучваш средната за страната цена на този тип фотография и им предлагаш да ти я заплатят.

Ако надуеш много - намаляваш шансовете си да минеш без съд, а вярвай ми - ИСКАШ да минеш без това.

В съда неизбежно ще се стигне до експертна оценка на стойността и никой експерт няма да брои тиражи и стотинки, нито пък да ти смята разходите по заснемане - божа работа каква цена ще се образува.

Автор: CanoniO   
Дата:   11-02-09 17:40

nnenov,
стъпва на тиража логиката.

Но те си имат защитен механизъм. Ще покажат някой сайт, в който тя е качена за безплатно ползване и ще те пратят да съдиш сайта. А той няма да е български.

Дата:   11-02-09 17:42

Ще покажат някой сайт, в който тя е качена за безплатно ползване и ще те пратят да съдиш сайта.

Няма такова положение - задължение на издателя е да си проверява източниците. Поради тази прична носи пълна отговорност за всичко публикувано в изданието - без изключение.

Re:
Автор: ALBIREO   
Дата:   11-02-09 17:45

В каменната ера сме по въпроси с авторското право. За съжаление. [smilie2]

Дата:   11-02-09 17:47

Ако купиш снимка от сток сайт, и после някой заведе дело срещу теб, ти няма ли към сток сайта да се обърнеш, да питаш кво става?
И ако се окаже, че някой е откраднал снимката и си я е пуснал в профила в стоксайта, само че не срещу пари, а безплатно, и е на другият край на света, кой ще го търси него?

Дата:   11-02-09 17:59

Никсън,

Не се притеснявам да отида в съда, имам и време и адвокат и пари.

Въпроса ми беше точно за експертите и тяхната оценка - как я правят? Нали това им възлага съда да направят - да дадат стойност на дадения кадър. Трябва да има някаква методика тази оценка?

Точно това ме интересува.

n1x0n написа:

> Проучваш средната за страната цена на този тип фотография и им
> предлагаш да ти я заплатят.
>
> Ако надуеш много - намаляваш шансовете си да минеш без съд, а
> вярвай ми - ИСКАШ да минеш без това.
>
> В съда неизбежно ще се стигне до експертна оценка на стойността
> и никой експерт няма да брои тиражи и стотинки, нито пък да ти
> смята разходите по заснемане - божа работа каква цена ще се
> образува.

Дата:   11-02-09 18:02

Този въпрос е ясно решен в закона. Изобщо не минават такива дребни тарикатлъци в съда.

Взели сме го от тук, взели сме го от там. Ако ще и от луната да са го взели, автора доказано съм аз, и права да го ползват от мен нямат. Ако са си платили на някой друг за ползването да си искат парите обратно от него, това не е мой проблем.

Ползата от ползването и оговорността за произхода си е 100% на издателя.

CanoniO написа:

> Ако купиш снимка от сток сайт, и после някой заведе дело срещу
> теб, ти няма ли към сток сайта да се обърнеш, да питаш кво
> става?
> И ако се окаже, че някой е откраднал снимката и си я е пуснал
> в профила в стоксайта, само че не срещу пари, а безплатно, и е
> на другият край на света, кой ще го търси него?

Автор: asahi   
Дата:   11-02-09 18:03

500лв.

Дата:   11-02-09 18:09

Асахи, как го фиксира това?

Ако ме пита съдията, защо 500, а не 200 или 800?

Примерно знам, че 24 часа плащат 200 лева за снимка на незнам какво си на техните читатели.

Може и с ГСМ да е правена.

Това например е някаква отправна точка.

Каква е твоята в случая?

За да е по-ясно, откраднатата снимка е снимката с прасето от профила ми - най-старата която съм оставил.

Дата:   11-02-09 18:13

Ако си имал клиент за 5000 лева, и той като е видял снимката във вестника е отказал да я купи, значи тези 5000 са пропуснати ползи по вина на вестника. Ето ти отправна точка.
Щом си 100 % сигурен, че закона е на твоя страна.... що да не ги вземеш? Ако представиш примерно комуникацията си с купувача?

Автор: asahi   
Дата:   11-02-09 18:28

Не е задължително да се мотивираш защо оценяваш снимката на 500лв. Сумата не е голяма и фрапираща. Виж, за 5000лв. ще трябва да се понапънете с адвоката.

Автор: MartenBG   
Дата:   11-02-09 18:44

nnenov написа:

> Никсън,
>
> Не се притеснявам да отида в съда, имам и време и адвокат и
> пари.
>
>

Нереалистично и силно емоционално изказване.
Съдът се използува ако не успеете да се договорите.
Стойността е тази която едната страна е готова да плати а другата -да вземе.
Прецеденти(какво е плащано в подобни случаи),експерти,мнения, свидетели и защитници са за хора търсещи друг ефект освен получаването на исканата стойност.
За да сте убедителен в договарянето,изяснете си кой,защо ,по каква поръчка и с каква цел е използувал авторството ви.
Иначе сте предмет на прихващане от група адвокати които са готови да обещаят много неща.Това пък се нарича "вълчи капан" в бизнеса.

Ако си успокоите ума и прочетете внимателно горното,ще извлечете максимална полза от това и ще спечелите.
Следователно,казвам го с желание да успеете а не да Ви преценявам като човек.

Успех.

Дата:   11-02-09 19:00

MartenBG - предлагам по-неформално, на ти?

Благодаря за поста, но не си ме разбрал правилно.

Изказването ми не е емоционално, не влагам особена емоция в случая.

Предположението ти с адвокатите - акули също не е вярно - адвокатът ми е много близък приятел и няма да ми води делото за пари.

Обещания не е давал, просто не е такъв случая.

В случая питам за експертните оценки и начините на оценяване, за да се ориентирам за колко пари да преговарям с нарушителите и до колко да съм гъвкав в преговорите с тях.

Честно казнао по-скоро се забавлявам. Не съм им умрял за парите на тези, нито възнамерявам да водя някакъв кръстоносен поход срещу жълтата преса.

Въпроса е принципен - защото на тях им е практика да вършат нещо нередно (кражба) и да правят пари от това - заложено им е в бизнес модела. Това не ме кефи.

Дата:   11-02-09 19:24

Ако купиш снимка от сток сайт, и после някой заведе дело срещу теб, ти няма ли към сток сайта да се обърнеш, да питаш кво става?

Процедурата е проста : "някой" ме осъжда мен > а аз осъждам сток сайта.

И ако се окаже, че някой е откраднал снимката и си я е пуснал в профила в стоксайта, само че не срещу пари, а безплатно, и е на другият край на света, кой ще го търси него?

Него ще си го търси сток-сайта - част от техният бизнес е те да гарантират липсата на подобни изцепки.

Автор: Orlin   
Дата:   11-02-09 19:26

ННенов, независимо от стойността на иска, съдът най-вероятно ще иска мнението на вещо лице, което да определи стойността на щетата. Доколкото познавам вещи лица - не са наясно с фотографията, но са наясно и с ценообразуването и със остойностяването.

Ако стигнете до съд, работа на адвоката е да поиска примерно вещото лице да определи цената на базата на сходни покупки. И ако вещото лице е благосклонно, ще даде добра стойност.

Ако си от Варна, може да ти дам някой съвет, когато стигнете дотам.

Автор: MartenBG   
Дата:   11-02-09 20:16

nnenov написа:

> адвокатът ми е много близък приятел и няма да ми води делото за
> пари.
>

> Въпроса е принципен - защото на тях им е практика да вършат
> нещо нередно (кражба) и да правят пари от това - заложено им е
> в бизнес модела. Това не ме кефи.

За да се водят ефективно преговорите(или делото) е необходимо да се вложи много време.
Никога не съм приемал да водят безплатни дела за мен,по простата причина че ще ги водят между другото,ако са приятели и не желаят да им се плати.

Нередно е да се краде.И трябва да си платят.Формулката е проста: събирам факти,съставям вярната картинка,вземам решение с разни варианти за преговори,сядам на масата и се разбирам с крадеца.Той си плаща.Същото ще направи и след съдебни разправии,ако няма по добри аргументи в съда.

В случая жълтата преса рядко има отлични адвокати,повечето са на приятелска или "бизнес ту бизнес" основа.Разчитаме че техните консултанти също така между другото ще се подготвят и за този спор.
Това е.

Още веднъж желая успех.

Автор: autosvet   
Дата:   11-02-09 20:30

Искай въпросните 500лв. + публично извинение на 2-ра страница на въпросният вестник. От там тръгни в преговорите. Ако твърдо си решил че ти се занимава със съдилища, които са краен вариянт поради многото време и процедурности. Като междинен може да искаш арбитраж в знак на добрата си воля (незная колко се ползва тази практика в България и дали работи де).

А цената зависи от самата снимка, ако е някой супер шедьовър и наистина нещо много качествено и с голяма стойност като изкуство можеш да ги съдиш и за нанесени вреди като са показали твоята снимка в пошлото си вестниче.

Автор: Wishbone   
Дата:   11-02-09 20:56

Аз също започвам дело, но в чужбина...
А иначе най-добре е да се ползва този калкулатор.
http://www.alamy.com/image-details-popup.asp?srch=&imageid={C9E5BB20-6C6F-49E8-AB10-209C6EAF92B2}

Цъкнете на Calculate price

Автор: Любител2   
Дата:   11-02-09 21:08

Аз не съм специалист но даи да видим снимката и специалистите а и любителите да кпреценят колко струва и ги съди.

Автор: chopa   
Дата:   11-02-09 23:19

медиация е един добър вариант

Автор: access   
Дата:   12-02-09 01:23

nnenov написа:

...
> Примерно знам, че 24 часа плащат 200 лева за снимка на незнам
> какво си на техните читатели.
>
> Може и с ГСМ да е правена.
...

200 лв за снимка в 24 часа?!?! Тошо Тощефф дава 200 лева само за свирки, пури и виски...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »