Автор: nnenov
Дата: 11-02-09 17:00
Здравейте,
Надявам се да получа полезна информация от колективната мъдрост на форума.
Жълт вестник с много голям тираж (около 300,000) публикува моя снимка без разрешението ми. Взето е от фото форум.
Откраднатото е кроп от по-голям кадър. Имам оригиналния кадър, авторството ми е доказуемо.
Планирам да им заведа иск в съда, за което съм ангажирал адвокат.
Въпроса ми е следния: интересуват ме различни методологии за оценка на стойността на една снимка с които бих могъл да защитя стойността на иска.
Това което на мен ми хрумва:
1. Печалбата, която са извлекли от нарушението, предвид огромния тираж. Изданието струва .70 стотинки и има сигурно 10000 лева приходи от реклама в дадения тираж. Само че снимката ми е една от 100-те снимки в броя. Имате ли някаква практика по въпроса?
2. Стойността на кадъра като технически продукт, т.е. ако трябваше да плащат заплата на фотограф, да наемат/купуват професионална фото техника, автомобил и транспортните му разходи до провинцията (където е правен кадъра) и обратно за да се направи въпросния репортажен кадър.
3. Художествената стойност на кадъра, предвид, че кадъра е доста уникален, оценката му да е предмет на някаква експертна оценка?
Нещо средно между горните три метода?
Моля хората които:
- имат опит във фото журналистиката и имат представа как се формира стойността на даден кадър и как може да се защити тази стойност пред съд да споделят своя опит.
- продават своите кадри, били те репортажни или художествени - как определят и защитават цената им
- вече са печелили подобни дела съшо да споделят своя опит по отношение размера на обезщетението, което са получили.
Благодаря предварително на всички полезни отговори!
|
|