Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Active D-Lighting
Автор: Мартин_Илиев   
Дата:   08-02-09 13:42

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Active D-Lighting
Автор: navy   
Дата:   08-02-09 14:38

отразява се

Дата:   08-02-09 17:27

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: didesignbg   
Дата:   08-02-09 19:30

морски я прасни две снимчици на М със една и съща скорост и диафрагма да видим как активния д-лайтнинг се отразява на роу файла[smilie3]

Автор: rorus   
Дата:   08-02-09 19:37

Информацията я има в РОУ файла - но я обработва само Nikon Capture NX.

В камерата се прилага в/у JPG/TIFF форматите.

Автор: danbi   
Дата:   08-02-09 19:55

в допълнение към казаното от rorus, NEF файла съдържа освен копие на дискретизирания сигнал от матрицата (т.н. RAW данни) още доста масиви данни, включително и данните от Active D-Lighting -- къде в кадъра са преекспонираните/недоекспонираните зони и т.н.
Подобна информация има и от другите подсистеми/алгоритми в камерата - данни от сензора за мерене, данни от сензора за цветен баланс и т.н..

Засега тази информация изглежда се разпознава/прилага само от Capture NX, затова същия файл отворен с друг софтуер дава различен резултат.

Дата:   08-02-09 20:25

добре де, дайте два файла да ги видим какво са по различни.
къде в кадъра са преекспонираните/недоекспонираните зони и т.н.
Това освен че няма как да се случи, няма и практическа стойност за конвенционална матрица.

Автор: ivodam   
Дата:   08-02-09 20:53

Абе защо не му кажете на човека направо, че при Никон неф-чето изобщо не е един "суров" файл, ами един дооооста вече манипулиран файл, който в най-добрия случай може да се нарече псевдо-рав. [smilie23]

Автор: garivision   
Дата:   08-02-09 21:15

Драги Иводам, явно никога не си работил с нефове и по страстта, с която вземаш отношение по въпроса стигам до извода, че си от кръвната група на заклетите канонджии дето мразят и отричат всичко никонско! Нефът си е истинско роу. Само от фотографа зависи дали ще се възползва от цялата допълнителна информация /като тази например относно включения активен Д-лайтинг/ или ще предпочете сам да си направи корекциите. Та, това е - не се изцепвай така, все пак имай предвид, че Вашата фирмичка първите 7 години от съществуването си е купувала обективите за апаратчетата си от консорциума НИКОН.

Дата:   08-02-09 21:43

garivision: Ми не позна - не само че съм работил с неф-ове (голем праз), но и имам публикувана снимка, правена с Никон, в доста сериозна книга. А неотдавна имаше тема за това, че никоните правят шумоподтискане на високото ИСО даже и при нефовете и те не са истински сурови, намери си я и прочети и може пак да говорим.

Дата:   08-02-09 21:51

didesignbg, защо да няма как да се случи меренето на преекспонираните/недоекспонираните зони?

А сега, просто упражнение: как един съвременен Никон си изчислява експонацията? какво ползва за целта?

Сензорче? а.. не може да бъде!?! гледай как са се сетили гадините....

Та да попитам, в прав текст: толкова ли е трудно да се запишат в отделен таг на NEF файла числата прочетени от това сензорче за мерене?

А.. то сензорчето било ЦВЕТНО?! [smilie10] Значи, можело да запишем и ЦВЕТА на отделните зони от кадъра?! Брей.. как ли са се сетили тия от Никон? тц.тц...

Всичко това се случва разбира се, преди да се експонира матрицата. Тия неща, заедно с още много други се наричат метаданни и са част от това, което наричат Nikon Electronic Format. (RAW данните са само част от него)

ivodam: много си прав. NEF-чето не е само RAW данните от матрицата. Там има още много, много повече. (освен EXIF-a)

Дата:   08-02-09 22:06

danbi, чисто теоритично записваш данните от матричното мерене, какво ти помага това?
Сигурно връща прогорялото? Или пък при обикновения роу файл без активиран актив д-лайтнинг тази информация не се записва просто за да не се преумори никонската магия?
Нали се сещаш колко пиксела е сензора на меренето?
Аз помолих просто качете два файла, една и съща сцена, еднаква диафрагма, еднаква скорост, един и същ обектив. Активен д-лайтнинг включен и съответно изключен, да я видим тази разлика.

Дата:   08-02-09 22:06

danbi: Не обичам дори и даром да ми дават нещо повече, без да ме питат и без да знам за това и да правят едно или друго вместо мен, за мое добро (уж).

Re:
Автор: danny_falin   
Дата:   08-02-09 22:16

от мухата слон ще изкарате още малко ако се напъне някой, ама от напъване и друго става[smilie10]

Автор: jokevcv   
Дата:   08-02-09 22:35

във VIewNX между двата файла със с D-Light няма никаква разлика JPEG NEF, незнам дали ViewNX показван НЕФ вайла или си прави някакъв JPEG.

Дата:   08-02-09 22:35

didesignbg миналата година доста се изписа по темата. Ефекта на включения Active D-Lighting типично е недоекспонация на кадъра, за да може преекспонираните области да не изгорят. Цената е повече шум в тъмното.

Ако много държиш, утре ще ти щракна два кадъра за успокоение. [smilie5]

Сензора за мерене на Никоните които имат Active D-Lighting е 1005 пиксела RGB. Предполагаме, че това са 3 пъти повече от реалните позиции, или имаме 335 зони по целия кадър. На всяка от зоните може да приложим различен коефициент за компенсация на кривата - плюс или минус.

Нека корифеите на фотографията тук да споделят, дали корекцията на осветеността на изображението в 335 точки е достатъчно или не. Аз съм лаик и само коментирам технологията от техническа гледна точка. [smilie5]

В една литература на Сони по времето на анонса на А700 се говореше, че прилагат променливото усилване по време на четене на данните от матрицата (аналогово) обаче това по-късно изчезна -- възможно е да е било партенка.

Друг е въпроса, че в един правилно експониран кадър, какъвто матричното мерене (особено на камера от последноти поколение на Никон) се опитва да ти докара няма особена полза от прилагането на Active D-Lighting или нещо подобно.

И пак по техническата част, DRO на Sony, а както изглежда и Active D-Lighting на Nikon всъщност е базирана, и вероятно лицензирана от Apical Imaging. Както с всичко останало, когато и Канон се убедят, че техните кръпки по този проблем ги поставят в догонващо положение и лицензират и те технологията.. всичко ще бъде правилно, нали? [smilie18]

Ето тук е описано.
http://www.apical-imaging.com/UserFiles/ad-iso.pdf

Дата:   08-02-09 23:00

Добре де от всичките приказки, аз не разбрах има ли разлика в роу файла или няма? Разликата в самите роу данни ли е, или просто е променени мета данни?
Ще ми е интересно да видя файловете.

Автор: navy   
Дата:   08-02-09 23:09

има
имааааа
[smilie5]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   08-02-09 23:10

danbi [smilie24]
Аз не познавам добре D-Light на Никон, но познавам High Light Priority на Канон - там също в началото се смяташе, че се отразява само в JPG файла, но после без да бъдат публикувани подробности от Канон, на базата на тестове и опити се оказа, че се отразява и върху RAW файла. Предполагам, че и при Никон е така. Само че за вашата система се чуват повече хвалби, та може и да е по-успешна. Аз лично почти не съм използвал HLP - от опит зная, че наистина изкарва повече детайли, но само в светлите области. Казват, че сватбарите я харесвали.

Дата:   08-02-09 23:13

jokevcv, ако не натиснеш бутончето "RAW" в горния ляв ъгъл, то ViewNX ти показва съдържащия се в NEF файла JPEG Basic.
Затова би трябвало да не виждаш никаква разлика.

Ако натиснеш бутончето RAW, мисля че прегенерира JPEG картинката и може да видиш разлика. Поне при по-ранните версии имаше видима разлика. ViewNX май не прави всички обработки на NEF файловете.

didesignbg, аз го написах по горе, ама.. кой ли ти чете [smilie5] Ето пак: при включен Active D-Lighting ефекта върху RAW данните е недоекспониране (ако е нужно). Поне това е очевидната разлика. Не съм писал софтуера на Никон - може да има и други разлики.

Поради това, в Capture NX може да избираш ниво на Active D-Lighting само ако си го включил преди това в камерата. (очевидно, ако ги няма данните от него, няма как да се приложи алгоритъма)

Всичката тази технология е за удобство. Ако винаги знаеш условията и знаеш какво правиш, можеш сам да избереш да недоекспонираш и с колко, а след това да приложиш нещо от софтуера на Апикал.

Дата:   08-02-09 23:15

Дата:   08-02-09 23:24

недоекспониране, не е ефект, това е фотограф, който не знае как да експонира в дадена ситуация. Щракнете файловете да ги видим пък ще говорим.

Автор: jokevcv   
Дата:   09-02-09 00:11

danbi: Прав си наистина се вижда разликата между JPEG и RAW (когато се кликне RAW горе в ляво), което за мен означава, че информация за D-light се съдържа във файла и може да се приложи при нужда.

Публикацията е редактирана (09-02-09 00:17)

Дата:   09-02-09 14:30

Хайде никонци, не се срамувайте дайте две файлчета, да погледнем малко магията на д-лайта, няма да я изхабим.
Една и съща контролирана сцена, М, еднаква скорост и диафрагма, разликата само в активния д-лайтинг при единия включен, при другия изключен.
Active D-lightning има при д3/д300/д60/д90/д700/д3х
[smilie24]

Дата:   09-02-09 18:03

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »