Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Концептуалната фотография...
Автор: geronimo   
Дата:   22-06-08 20:07

... какво мислите за нея, как я разбирате, имате ли собствени идеи, реализирате ли ги? Откривате ли хора, с които да споделяте и взаимно да реализирате идеите си?

Така де, неделя, любимият ми ден изпълнен със спокойствие във въздуха и една такава особено позитивна енергия :+) Та реших да Ви попитам :о)

Отговори на това съобщение
 Re: Концептуалната фотография...
Автор: GenaDP   
Дата:   22-06-08 20:08

Петъка мина преди два дни...

Автор: geronimo   
Дата:   22-06-08 20:11

Петъка не ме влече, неделята е по-хубава [smilie6]

Дата:   22-06-08 20:12

Ама темата - петъчна...

Автор: biso   
Дата:   22-06-08 20:21

темата е хубава, що така реагирате

Автор: navy   
Дата:   22-06-08 20:55

3 неща са важни [smilie7]

1. време
2. желание
3. средства...

4. талант [smilie11] мноу важну [smilie25]

Автор: navy   
Дата:   22-06-08 20:57

Ей на... например Таня и Явор от Бодиграфия има да ги гледаме в житата в толкова интерпретации [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Като се замислиш... какво имаме? Двама голи... но деликатно доближени. Имаме едно небе, един хоризонт, едно жито [smilie10]
Варианти за кадровка - малко!
От това следва много еднакви кадри на фотографите от Голография 2008 [smilie7]
Начи... който по голям фотошоп мазач, той ще удари повече точки [smilie5]

Автор: ilia_dm   
Дата:   22-06-08 21:06

И то доста ме привлича.Понякога една идея концепция възниква съвсем случайно,докато се оформи често пъти се променя,бих казал в този случай :съзнанието е определящо...
Ето един пример за случайност:миналата зима в коридора се появи една тиква/сигурно от мазето/.Стоя там няколко дни несготвена,докато един ден влизайки бутнах закачалката и шапката ми падна върху нея,стори ми се интересно - снимах,после пренесох нещата в хола,запалих студийните светкавици...и мисля ,че стана интересна работа...
ПП-нямам намерение да обхващам необятната тема:просто засегнах частен случай-концептуалната фотография и случайността

Дата:   22-06-08 21:08

И в твоя случай кое е концептуалното - тиквата, или шапката?

Автор: ilia_dm   
Дата:   22-06-08 21:12

GenaDP - предполага се ,че поне малко понятие априори за концептуалната фотография е заложено в участниците ,ако не е така не виждам смисъла да спамят...

Дата:   22-06-08 21:22

Именно. Питам да видим кво е твоето разбиране по темата...

Автор: biso   
Дата:   22-06-08 23:26

GenaDP , аве пич, ти на всяка маджа мерудия ли си ???

като не ти харесват темите на другите, пусни някоя дето ще се кефиш и остави хората да си "говорят" в техните

Автор: Lalinda   
Дата:   22-06-08 23:31

О, все още чакам реализацията на концепцията, която сподели с мен преди три години...
[smilie3]

Иначе съм силно за.
[smilie24]

Моята концепция се движи около прозорците и вратите, но без хора по тях и покрай тях.

Самите врати и прозорци говорят достатъчно красноречиво за обитателите на дома...

Имам и концепция с пощенски кутии, но не съм я показвала.

Разбира се, това са концепции, включващи само едно по-силно изостряне на сетивата за определени елементи.
От година на година ми се струва все по-занимателна и неизчерпаема...

Най-интересно ми бе с червените точки, между другото, класика в жанра.
[smilie3]

Автор: DeyanStefanov   
Дата:   23-06-08 00:47

виждаш снимката в главата си първо това е разликата... поне за мен. и после мислиш как да я реализираш. понякога в опитите се ражда дори по-добра концепция от първоначалната. и понякога само защото не достигат средства за реализирането на оригиналната идея. [shtrak]

Автор: icikonti   
Дата:   23-06-08 18:22

Аз бях и в момента съм против това течение във фотографията -"Концептуалната фотография".
В България по нея залиташе, даже и организираше биенале -Антоан Божиново от Плевен.Виждал съм такава фотография и във "Фотографски седмици" в Пловдив.Гледал съм и български и "вносни" автори .... е не ми харесва и това е!!!
Обяснявам що:
Най-ме дразни, че под всеки цикъл, си има обяснителна записка, за това какво е искал да направи автора, и каква е идеята му.Според мен фотографията е визуално изкуство и не се нуждае от обяснение!Не случайно най-важния холивудски принцип при правенето на филми е "Не разказвай , а показвай!".Като гледам театрално представление, не се нуждая впоследствие от разяснения по него.Просто го гледам и ми харесва или не!
Разгледани фотографиите от цикъла, без да бъде прочетен текста, са си най-обикновени фота, без какъвто и да било смисъл.
Взета всяка една снимка от поредицата и отделена от другите нищо не ми казва!
Всяка снимка си е дотолкова тривиална и в нея липсва какъвто и да било елемент на "шедьовривизация", че като се сложат 20 такива накуп- ми се накъртва от толкова посредственост!
Преди 4-5 години смятах , че е мода!!!Всяка мода си отива рано или късно!Май и тая мода отлетя?

Автор: pomstar   
Дата:   24-06-08 00:48

navy написа:

> 3 неща са важни [smilie7]
>
> 1. време
> 2. желание
> 3. средства...
>
> 4. талант

5. ...
6. Profit

Автор: christal   
Дата:   24-06-08 06:09

A taka, veche e izcherpano, . Mi da tova e.

Re:
Автор: ejko   
Дата:   24-06-08 08:49

icikonti коя фотография се води концептуална от официална гледна точка, че не мога да визуализирам думите ти и да си представя това течение или мода...
Благодаря предварително...

Дата:   24-06-08 16:55

Концептуалната фотография ejko не мога да дам за нея "от официална гледна точка"- мнение, щото не съм официално лице.Мнението си е частно и си е мое!
В нея , се представят серия/поредица фотографии, които са свързани една с друга.Но това не е репортаж.При репортажа е важно информацията съдържаща се в снимката и това му е ценното.При концептуалната фотография, информацията я има, но автора я поднася в порции.Дирижирането на кадъра и участниците в него е задължително,което пък е отлика от репортажа.
Целта е не да са направи репортаж /примерно на живота в един дом/, а да се представи концепцията за дома в който се живее!
Автора почва да щрака дома от далеч- представяйки ни неговата далечна представа за жилище и за неговата фунция.С втората снимка идва по наблизко и ни дава представя за прозорците или вратите му, като "отворените очи на жилището".С третата снимка влиза вътре, като ни показба бита на обитателите и техните тела извършващи обичайни дейности.С четвъртата се акцентира/пак примерно/ на някаква ежедневна дейност- гледане на телевизия на еди и същ сапунен сериал!!!Петата е за босите крака на някой обитател и за къпането му под душа.Шестата за нещо друго такова тривиално действие или по-скоро бездействие.Предметите които се снимат, трябва да говорят ,че се употребяват по точно определен начин- да служат на обитателите.И така да речем до 20 снимки, като се приключи със лягането и среднощния секс/пак примерно/.
Разбира се темата е само примерна.
Концепцията за дома като универсална вещ, в която се случват някакви неща, пресъздадена чрез снимки и текст е концептуална фотография на тема дом!!!
Текста стои или в началото на поредицата или в края , като ти обяснава кое какво е или какви мисли са го вълнували автора при създаването на поредицата.Текста описва нефотографски вещите и тяхното битие или употребата им.Ако вещите /примерно са паметници на Холокоста/, ще ти опишат как са създадени и какво означават.Кой ги е направил и в памет на какво са посветени.
Всяка една снимка си е една най-обикновена снимка, без кой знае каква художественост!Събрани заедно и с текста наподобява т.н. "инсталация"....
На мен не са ми интересни снимки, които ми показват нечий дом или паметник и не се вълнувам от съдбата на обитателите или от съдбата на архитекта на паметника.
Туй то!

Автор: voland   
Дата:   24-06-08 17:29

Струва ли ми се, или тук вече отиваме в някакъв болезнен редукционизъм на идеята за концептуалното изкуство...

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   24-06-08 18:08

icikonti, това ли е идеята за концептуална фотография?

Това например:

http://www.davenitsche.com/index2a.php

не е точно както ти го описваш.
Все пак ми се струва, че идеята за концептуалното изкуство е малко по-фундаментална и малко по-проста също така, отколкото изглежда от твоето описание?

Ако приемем, че концептуалното изкуство формално погледнато датира от преди 60-те години на миналия век, все пак едва ли е мода или моментно увлечение.

Също така,

http://findarticles.com/p/articles/mi_m2479/is_5_26/ai_54421750

ПП:
Още нещо ми дойде на ум ...
В този форум също има прекрасни работи, които според мен могат да се отнесат към концептуалната фотография.
Например:

http://212.36.3.59/site_pics/153/U_1150759621_DVAMA_BRATIA-1.jpg

Публикацията е редактирана (24-06-08 18:16)

Автор: langel   
Дата:   24-06-08 18:25

Има автори, чиито творби са точно в стила, описан от icikonti. На мен това също не ми допада.
Според мен обаче идеята на концептуалната фотография е "разказ в една снимка". Снимката може и да е колаж, може да е с такьв постпроцесинг, че да прилича повече на рисунка. Важното е вьздействието й да е силно и пълноценно да разкрива концепцията на автора. Аз лично си падам по такава фотография.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   24-06-08 18:39

langel [smilie24]

Ето и още един автор от този форум, чиито неща могат да се отнесат натам:

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=PHOTOGRAPHER&uid=6198

И както и при LUMBERJACK става въпрос за "разказ в една снимка", както казва langel.

Основното е, че концепцията за посланието на автора се създава преди да започне техническата работа. А пък нали би трябвало изкуството да е точно това - нещо, което пренася някакво послание да зрителя [smilie24]

Дата:   25-06-08 09:00

HSGeorgiev бъркаш концептуалната фотография с тематичната!

Автор: special_k   
Дата:   25-06-08 11:19

icikonti: "Според мен фотографията е визуално изкуство и не се нуждае от обяснение!Не случайно най-важния холивудски принцип при правенето на филми е "Не разказвай , а показвай!"" [smilie24] [smilie24] [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »