Автор: icikonti
Дата: 24-06-08 16:55
Концептуалната фотография ejko не мога да дам за нея "от официална гледна точка"- мнение, щото не съм официално лице.Мнението си е частно и си е мое!
В нея , се представят серия/поредица фотографии, които са свързани една с друга.Но това не е репортаж.При репортажа е важно информацията съдържаща се в снимката и това му е ценното.При концептуалната фотография, информацията я има, но автора я поднася в порции.Дирижирането на кадъра и участниците в него е задължително,което пък е отлика от репортажа.
Целта е не да са направи репортаж /примерно на живота в един дом/, а да се представи концепцията за дома в който се живее!
Автора почва да щрака дома от далеч- представяйки ни неговата далечна представа за жилище и за неговата фунция.С втората снимка идва по наблизко и ни дава представя за прозорците или вратите му, като "отворените очи на жилището".С третата снимка влиза вътре, като ни показба бита на обитателите и техните тела извършващи обичайни дейности.С четвъртата се акцентира/пак примерно/ на някаква ежедневна дейност- гледане на телевизия на еди и същ сапунен сериал!!!Петата е за босите крака на някой обитател и за къпането му под душа.Шестата за нещо друго такова тривиално действие или по-скоро бездействие.Предметите които се снимат, трябва да говорят ,че се употребяват по точно определен начин- да служат на обитателите.И така да речем до 20 снимки, като се приключи със лягането и среднощния секс/пак примерно/.
Разбира се темата е само примерна.
Концепцията за дома като универсална вещ, в която се случват някакви неща, пресъздадена чрез снимки и текст е концептуална фотография на тема дом!!!
Текста стои или в началото на поредицата или в края , като ти обяснава кое какво е или какви мисли са го вълнували автора при създаването на поредицата.Текста описва нефотографски вещите и тяхното битие или употребата им.Ако вещите /примерно са паметници на Холокоста/, ще ти опишат как са създадени и какво означават.Кой ги е направил и в памет на какво са посветени.
Всяка една снимка си е една най-обикновена снимка, без кой знае каква художественост!Събрани заедно и с текста наподобява т.н. "инсталация"....
На мен не са ми интересни снимки, които ми показват нечий дом или паметник и не се вълнувам от съдбата на обитателите или от съдбата на архитекта на паметника.
Туй то!
|
|