Автор: Jankoff
Дата: 19-06-08 08:28
denyo написа:
"Jankoff, честито за Олимпуса. С тоя 300mm обектив който си взел, ще правиш много по-качествени снимки от Панасоника. Ако ме разбираш какво искам да кажа. Панасоника може да е 400+мм обаче е само 5 мегапиксела супер шумна матрица срещу 10 мегапиксела NMOS сензор. Така че и за въпросния "за дълъг зум", с новата придобивка ще получиш далеч по-добри кадри от Панасоника, пък бил и с някаква си приставка. Още веднъж честито и наслука :)"
Благодаря за реакцията и пожеланията! И моите разсъждения са същите - разбира се, че разликата в качеството е голяма. Но се чудя дали да не взема и телеконвертор за Панасоника все пак. Нека да отдадем заслуженото и на този апарат! Изключително успешен модел - и цялата серия FZ въобще! Работят прекрасно - в рамките на възможностите си. Има и други две съображения. Първо, при дългия зум по начало не се работи на лоши светлинни условия, а най-вече на открито, при добра светлина, при което влиянието на фактора "шум" намалява. Второ, при много големия зум на открито така или иначе се получава замъгляване - поради запрашеността на въздуха и пр. Така че качеството на изображението все едно не е така високо, както е отблизо.
Лично на мен много големият зум изключително много ми допада. Когато си на непознати места - туристически, винаги има наоколо твърде отдалечени обекти, които не можеш да достигнеш. Защото нямаш време, няма достъп до тях и т.н. А със свръхдългия зум - щрак и готово. И когато е компактен апарат, това е съвършено лесно - няма смяна на обективи. И съответно е леко и бързо, което е решаващ фактор при недостатъчно време и при изминаване на големи разстояния пеша.
Интересува ме конкретно, ако някой използва телеконвертор за компакт зум за апарати от типа Panasonic FZ, дали това е приемливо като практическо функциониране и удобство. То че няма да е много удобно, няма. Но дали все пак ще се търпи? И по-специално дали конверторът или приставката могат лесно да се изкъртят.
Благодаря предварително!
Публикацията е редактирана (19-06-08 08:29)
|
|