Автор: muu
Дата: 10-06-08 10:01
тестовете по нета са хубаво нещо , но когато предаваш матеряли за печат и в снимките ти липсва острота и детайл за разлика от тези на колегата ти е трудно да кажеш на фоторедактора - да ама в фотозоне пише че моята оптика е по качествена.... тогава единствената истина е качеството на картинката която си получил...
това качество варира според тялото на което е закачен обектива тъй като сензорите са различни, дори и при еднакви мегапиксели , и в крайна сметка сметка резултата зависи от редица фактори, примерно: разделителната способност на обектива +/х разделителната способност + алгоритъма за изчисляване на "картинката" получена от матрицата + процеситането за проявяване на тиф или джиппег файла.
във фотозоне например за тестове се ползват различни тела дори когато става въпрос за една марка... авторите са наясно че резултатите са достоверни само за дадената комбинация обектив / камера, за това се застраховат пояснявайки че този резултат не е крос платформено съпоставим, сиреч - важи само за дадената комбинация и не е меродавен. това не им пречи по никакъв начин да дават оценки за оптиката която сравняват.
когато съм сравнявал някаква техника и съм споделял във този форум резултатите , винаги съм се интересувал от крайният резултат който мога да получа от дадена комбинация... никога не съм си позволил да обеснявам кой обектив е дърво или какви са личните ми предпочитания за рисунъка на обективите.винаки съм споделял резултатите така че всеки сам да си направи субективните изводи според познанията и нуждите си.
при коментираните сравнения на 5Д + 85/1.2 и д2х с 85/1.8 снимките са правени в компанията на трима канонци, като дори процесирането на файловете бе предоставено на тях , защото целта бе да се извлече по възможност максимума от роу файловете... в последствие бяха публикувани и роу файловете и процесираните тифове... единственият извод който съм си позволил да направя е че от резултата не виждам преимущества за канонската комбинация и не чуствам никаква нужда да си сменям системата.
та така , докато матеряла беше в нета и бе достъпен не помня да е имало някакви възмутени възражения, нито пък някой от канонджиите които участваха да е говорил за някакви манипулации.
в заключение искам да кажа че всякакви крос платформени сравнения са допустими и даже са желателни за да може да правиме разлика от сапунерката до средноформатните гърбове или филмовите носители и да подбираме техниката която би давала най-добрият резултат за нашите нужди... и важни са не само математическите резултати от тестовете в нета които също имат в крайна сметка ориентировъчен характер, но и крайните резултати като продукт които се получават от една фототехника, независимо дали е турбо сапунер или суперскъп дслр.
|
|