Автор: Duffer
Дата: 29-04-25 15:43
Нещо по същество и по темата.
Идвам от Z5 и след това от Z6II. Доста се чудих дали ъпгрейда да е Z6III и добре, че изчаках Z5II. Не само защото спестих едни пари, а най-вече защото считам себе си за фотограф. Видеото смятам за напълно отделен формат към който честно казано не проявявам интерес - респективно не виждам смисъл да плащам за видео сентрик фийчъри с ясното съзнание, че никога няма да ги използвам.
От тази гледна точка за мен Z5II е (IMHO) идеалната фото сентрик камера от новата Z генерация на Nikon. Повече от достатъчно за един фотограф и бейзлайн видео опции, ако случайно са ти необходими, но без да се залита прекалено много към видео хибридност.
Скока от предната генерация е чудовищен. И като казвам чудовищен - не преувеличавам. Expeed 6 беше ОК процесор без да блести с нищо особено. Не е тайна, че в рамките на предната генерация Nikon значително изоставаха от конкуренцията по ключови показатели като AF пърформънс например.
Expeed 7 (дори и след двойката Expeed 6 чипове в Z6II) се усеща не като една, а като поне три генерации по-добър процесор. Разликата в скоростта, точността и надеждността на АФ е не просто осезаема, впечатляваща е. Subject detection-а и 3D тракинга специално сами по-себе си са достатъчна причина да скочи човек от кое да е тяло от старата Z генерация към новото поколение екипирано с Expeed 7.
Флип скрийна е рай за пейзажист като моя милост - знам, че е дребна екстра, но тилт скрийна на Z5 и Z6II на моменти ми беше досадно неудобен при определени ъгли на снимане. Сега с напълно въртящия се екран това е решено.
Преди около година силно се бях замислил за Zf. Дори ходих да го гледам в синтезиса - прекрасна камера, но... за гледане. За снимане с тая ергономия от 80-те на миналия век. Сори, не. Z5II решава и този проблем - всички нови технологии на Zf, че и голяма част на Z6III в тяло с модерна ергономия, познати контроли и изобилие от напълно програмируеми бутони.
Бърст режима и по-големия буфер (по-добри даже от Z6II, която на теория се водеше камера от по-висок клас в предния лайнъп) също е добре дошъл ъпгрейд.
Като цяло за човек който все още е на DSLR и се чуди дали си струва ъпгрейда, но не му се дават много пари или за някой който иска преди всичко фотоапарат, а не видео камера Z5II е идеално тяло. Отново IMHO, но ако трябваше да правя пак избора Z5II или Z6III пак бих предпочел Z5II и разликата до Z6III бих я дал за читав обектив.
п.п. Сензора е стария BSI от Z6II/Z7II, но това не го прави лош. Напротив - реално е с малко по-добра динамика от частично стакнатия сензор на Z6III така, че там пак опираме до приоритети - кое ви е по-важно - видео или фотография. Аз както май споменах снимам основно пейзажи, които много не мърдат така, че по-добрия динамичен диапазон натежава..
Публикацията е редактирана (29-04-25 15:43)
|
|