Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Nikon Z5 II
Автор: georgioiv   
Дата:   04-04-25 08:18

Или, най-после бестселър от Никон.

Ако трябва грубо да обобщя информацията от блогърите - почти Z6-III, но не съвсем.
По-бавен процесор, от там - орязано 4К видео в 60фрейма, липса на горен дисплей... и това са му всичките минуси :)
Много добър фокус и на светло и на тъмно, и по всякакви очи, дори за завист на Z6-III - и по птичешки очи (смятам това ще го добавят на Z6 III с ъпдейт, че инак ще има стачка) . IBIS привързана към фокусната точка (7 стопа в центъра, 6 стопа по краищата), най-добрия автофокус на Никон във видео (според Petapixel). Специален режим за астрофото. Изнесен бутон за пикчър профили. И цена за България 3400.
Звучи като бестселър.. [smilie5]

И да не забравяме - можем да си ползваме всички EOS обективи с Fringer адаптер, работи чудесно, пробвал съм и ползвам с десетки обективи на моите Z-ки. Може да се ползват старите никонски обективи с мотор с FTZ адаптер, може да се ползват дори Sony E обективи, има и за тях адаптер, не знам как работи, но съм чел добри отзиви.

Лично за мен - това тяло ще е много добра добавка към стария ми Z6, който никога няма да продам, заради цвета който ми дават raw файловете му, но много ми липсваше добър консистентен фокус на тъмно и бързина, че снимам предимно бягащи деца.

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon Z5 II
Автор: hansto   
Дата:   05-04-25 17:31

Гледах ревютата му. С карантиите на ZF, но с по-нов софтуер за АФ и други екстри. Има добри изгледи за ФФ апарат най-продаван за общо ползване.

Автор: quazimodo   
Дата:   05-04-25 17:40

Аз пък някъде прочетох, че вече имало и адаптер за Д обективите с вграден мотор!?

Дата:   05-04-25 18:53

Разработва се, има работеща версия, но още не се продава адаптера

Автор: ник_п-в   
Дата:   07-04-25 00:01

https://www.youtube.com/watch?v=KYhyBevdSOQ

Автор: kiss9402   
Дата:   28-04-25 11:11

Вече е наличен за покупка, как мислите дали да се изчака малко да се видят първите произведени бройки за дефекти или да скачам ?

Автор: Synthy   
Дата:   28-04-25 11:12

скачай.

Автор: stef7   
Дата:   28-04-25 12:55

georgioiv написа:

> По-бавен процесор, от там - орязано
> 4К видео в 60фрейма, липса на горен
> дисплей... и това са му всичките
> минуси :)

Процесора не е по-бавен същия EXPEED 7 като в Z8 и Z6 III, сенсора (матрицата) е по-бавна. Същата дето е в Zf, много подобна да не кажа същата като в Z6, Z6 II.

Публикацията е редактирана (28-04-25 15:48)

Автор: asahi   
Дата:   28-04-25 22:54

A може и софтуерно да е орязан за да не конкурира други модели на марката.

Дата:   29-04-25 08:47

Явно интереса е голям или бройките малко, тъй като от сутринта до обяд в синтезиса от наличен стана очакваме доставка [cool]

Автор: asahi   
Дата:   29-04-25 09:12

При една бройка няма как да се правят статистически заключения.

Автор: Duffer   
Дата:   29-04-25 15:43

Нещо по същество и по темата.
Идвам от Z5 и след това от Z6II. Доста се чудих дали ъпгрейда да е Z6III и добре, че изчаках Z5II. Не само защото спестих едни пари, а най-вече защото считам себе си за фотограф. Видеото смятам за напълно отделен формат към който честно казано не проявявам интерес - респективно не виждам смисъл да плащам за видео сентрик фийчъри с ясното съзнание, че никога няма да ги използвам.

От тази гледна точка за мен Z5II е (IMHO) идеалната фото сентрик камера от новата Z генерация на Nikon. Повече от достатъчно за един фотограф и бейзлайн видео опции, ако случайно са ти необходими, но без да се залита прекалено много към видео хибридност.

Скока от предната генерация е чудовищен. И като казвам чудовищен - не преувеличавам. Expeed 6 беше ОК процесор без да блести с нищо особено. Не е тайна, че в рамките на предната генерация Nikon значително изоставаха от конкуренцията по ключови показатели като AF пърформънс например.

Expeed 7 (дори и след двойката Expeed 6 чипове в Z6II) се усеща не като една, а като поне три генерации по-добър процесор. Разликата в скоростта, точността и надеждността на АФ е не просто осезаема, впечатляваща е. Subject detection-а и 3D тракинга специално сами по-себе си са достатъчна причина да скочи човек от кое да е тяло от старата Z генерация към новото поколение екипирано с Expeed 7.

Флип скрийна е рай за пейзажист като моя милост - знам, че е дребна екстра, но тилт скрийна на Z5 и Z6II на моменти ми беше досадно неудобен при определени ъгли на снимане. Сега с напълно въртящия се екран това е решено.

Преди около година силно се бях замислил за Zf. Дори ходих да го гледам в синтезиса - прекрасна камера, но... за гледане. За снимане с тая ергономия от 80-те на миналия век. Сори, не. Z5II решава и този проблем - всички нови технологии на Zf, че и голяма част на Z6III в тяло с модерна ергономия, познати контроли и изобилие от напълно програмируеми бутони.

Бърст режима и по-големия буфер (по-добри даже от Z6II, която на теория се водеше камера от по-висок клас в предния лайнъп) също е добре дошъл ъпгрейд.

Като цяло за човек който все още е на DSLR и се чуди дали си струва ъпгрейда, но не му се дават много пари или за някой който иска преди всичко фотоапарат, а не видео камера Z5II е идеално тяло. Отново IMHO, но ако трябваше да правя пак избора Z5II или Z6III пак бих предпочел Z5II и разликата до Z6III бих я дал за читав обектив.

п.п. Сензора е стария BSI от Z6II/Z7II, но това не го прави лош. Напротив - реално е с малко по-добра динамика от частично стакнатия сензор на Z6III така, че там пак опираме до приоритети - кое ви е по-важно - видео или фотография. Аз както май споменах снимам основно пейзажи, които много не мърдат така, че по-добрия динамичен диапазон натежава..

Публикацията е редактирана (29-04-25 15:43)

Автор: Yog   
Дата:   29-04-25 15:55

За незапознати, давам помощ за разчитане на горния пост:

видео сентрик фийчъри = ориентирани към видео функции
фото сентрик = ориентирана към фотография
бейзлайн видео опции = основни видео функции
AF пърформънс = представяне на автофокуса
Subject detection-а = разпознаване на обекта
Флип скрийна = въртящият се заден екран
IMHO = според мен

Дата:   29-04-25 16:10

[cool]

Дата:   29-04-25 21:29

Очаквам го да пристигне и ще рапортувам! Какъв Z зуум обектив да търся на f2.8 до фолусно разстояние 100мм. А 28-75/f4 как е?

Дата:   30-04-25 09:54

28-75/2.8 имаш предвид може би. Имай предвид, че това е ребрандиран Тамрон. ОК обектив е - за любителски според мен не е лош. Ако държиш непременно да е поне 2.8 нямаш много опции - нейтив никонските са старата "златна" троица - 14-24, 24-70 и 70-200. Цените обаче са жестоки.

24-120/4 е чуден компромис. По-тъмен е, но е изключително универсален, изключително остър от край до край на всяка фокална дължина, сравнително компактен и лек. И цената му е поносима.

Дата:   30-04-25 12:15

За първо време май и аз се насочих към 24-120 F4

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   30-04-25 17:44

Nikon Z 24-120mm f/4 S

Дата:   30-04-25 19:51

колко струва този з5-2, повече от зф-а ли е?
1500 евро е в еинфина зф

Автор: quazimodo   
Дата:   01-05-25 07:32

kiss9402 написа:

> Вече е наличен за покупка, как
> мислите дали да се изчака малко да
> се видят първите произведени
> бройки за дефекти или да скачам ?

Ейй, половин година ти бръмчаха бръмбарите и не издържа на уговорките им [smilie18]

Дата:   02-05-25 23:04

аз не го дочаках, намерих си сгоден Z7-II и съм толкова шастлив от тази великолепна матрица.. [smitten]
Рaзбира се, ако снимах видео, шях да дочакам Z5 II.. [shtrak]

Дата:   02-05-25 23:48

Днес пристигна¡ Камерата е великолепна. Ще споделя още отзиви скоро!

Дата:   02-05-25 23:57

Честито, да си го ползваш дълги години с удоволствие, камерата наистина изглежда супер.

Дата:   03-05-25 00:13

Благодаря! Това което ми липсваше в D7500, а именно безотказен авто фокус... Е.. Мисля че го открих. Машинката успя да направи 75 кадъра с фокис точно там където исках, с безотказна прецизност, при това в домашна лошо осветена обстановка, с тичащо хлапе за модел. Исота на места е 12 000,а кадрите всеедно при кропка на исо 3200.
Това с щатния 24-120/f4

Автор: sirkhann   
Дата:   04-05-25 11:49

Ако се снима с RAW, някои от конверторите като DxO PhotoLab имат много интелигентно шумопотискане, което допълнително изчиства кадрите, снимани на висока чувствителност - ISO. Важното е да се дебне кога имат намаление.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »