Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за фокуса на е-620
Автор: the_cat   
Дата:   21-03-11 15:02

Привет колеги,

Много моля за съвет относно следния проблем:

Както вече сам се уверих, моето е620 има проблем с фокуса при слаба светлина. Проблема е следния - когато снимам в студио, където светлината, падаща върху хората е от светкавиците /пилотна лампа 150 вата, обикновено през софт бокс/ и една енергоспестяваща крушка - около 25 вата, закачена на тавана, на метър пред обекта, насочена към лицето /не знам колко вата са това действително/ при фокусиране по крайните точки, а дори и тези близо до централната много често имам неточен фокус. Не мисля че проблема е фронт/бек фокус, тъй като в нормални условия нямам такъв проблем. Не зная дали и слабата светлина е проблем или просто не трябва да фокусирам с крайните точки.

Та въпроса е как вие се справяте с подобни проблеми. Ползвате ли фокусните точки различни от средната и какви са резултатите при вас. Честно казано по крайните точки нещата стоят доста зле /фокус почти никога не мога да улуча/.
Ползването само на централната точка ме ограничава, тъй като често се налага да взема фокус от окото и да прекадрирам, с което изместването ми се вижда доста, ако ползвам централна точка... Фокусирайки с останалите, тоест с най близката до зоната, която съм избрал, обикновено окото, нещата са 2 от три брак.
Малко май стана объркано, ама... надявам се на съвети и препоръки.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за фокуса на е-620
Автор: m12   
Дата:   22-03-11 09:23

ми... аз също съм с 620.... и понякога ползвам фенерче....осветявам кадето фокусирам и или го гася или го насо4вам настрани....смешно е ама работи хехеххе!

Автор: gg26   
Дата:   22-03-11 11:43

При мен фокусирането с LiveView и CD-AF е една идея по-сигурно при слаба светлина особено ако ползваш всички точки

Автор: Jankoff   
Дата:   22-03-11 13:16

Никой по-горе не казва за какъв обектив става дума.
А, както разбирам, Zuiko обективите били доста различни откъм вид фокусиране. Например 14-42, 45-150, 14-54 и 70-300 били CD-AF-enabled, поради което били можели да работят на PEN - предполагам, че това важи и за Live View при Е-620. Докато например 12-60 не бил можел. Големи глупости!
Аз не съм имал никакви проблеми досега с моя Е-520. Но ме интересува какво евентуално би станало - и с кои обективи - при евентуално придобиване на PEN или на по-компактния Е-620/600.
[thankyou]

Автор: pbg   
Дата:   22-03-11 14:05

Аз спазвам изискванията по "Безопасност на труда" и работя с каска и фенерче на нея. Така избягвам проблеми не само с фокуса а и със модела, ако го ядосам.[cool]

Публикацията е редактирана (22-03-11 14:05)

Автор: milger   
Дата:   22-03-11 14:23

Аз пък отворих темата, защото ми стана наистина любопитно и очаквах да намеря полезен коментар, а то какво - някой решил да си ветри устата...

Автор: pbg   
Дата:   22-03-11 14:32

Ето и полезен коментар: Сменяй енергоспестяващата крушка с по-силна.

Дата:   22-03-11 20:20

Да си кажа, че наистина забравих:

Обективите са китовите - 14-42 и 40-150.

Това с енергоспестяващата крушка май ще се окаже много важно, но все пак имам усещането че фокуса е доста по-акуратен при централна точка и при близките до нея по хоризонтала. Крайните, горната и долната като че ли не се справят добре въобще. Ще пробвам да ползвам CD-AF въпреки че ми е малко неудобно.

Интересно ми е какви са вашите наблюдения за акуратността на различните фокусни точки?

Автор: hemilio   
Дата:   22-03-11 20:24

ПРИ Д90 като му дам в тъча да е фокуса и той си е там[smilie21]

Автор: ivanandreev   
Дата:   22-03-11 21:16

Аз снимам с Е520 и ми се струва че при слабо осветление имам фронт фокус.

Автор: pefoto01   
Дата:   23-03-11 01:35

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: ivanoviliaiorrdanov   
Дата:   23-03-11 16:21

А- бе я снимайте със Смяна -8 и няма да имате проблеми с фокуса.Ха-ха-ха!

Автор: angelovgros   
Дата:   23-03-11 19:47

12-60 SWD; 50/f2 и приключваш с проблема!

Автор: mitakabs   
Дата:   23-03-11 19:52

Ей кат почнете с тея скъпи ОЛИ стъкла да оправяте АФ проблема , що н еоправите и ISO проблема и да изнесем ОЛИ на върха.. [smilie10]

Дата:   23-03-11 19:57

Ангелов, знам го това, ама бюджета още не го позволява...

Автор: niro   
Дата:   24-03-11 11:50

Не знам дали ще намериш повече от 26W/~130W екв./ енергоспестяваща /нормална/, но ако бюджета ти не позволява скъп обектив, с още един моноблок може и да стане, хем ще ти се разширят възможностите за снимане. Освен това пробвай тази крушка отгоре да е още малко над главата на обекта, за да има светлосенки /ако нея не я вкл. в снимането обаче [smilie11]/

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »