Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Pain of Salvation
Автор: rolla   
Дата:   09-01-08 00:09

само исках да споделя че много ме радват в последно време.Един приятел ме зариби яко и сега не ми излизат от листа:)
Казвайте и други банди с подобно прогресив-метъл(примерно) звучене.Или квито там банди си искате казвайте.

Отговори на това съобщение
 Re: Pain of Salvation
Автор: marchello   
Дата:   09-01-08 00:18

https://photo-forum.net/static/forum/2008-01/idil2138.JPG

Дата:   09-01-08 00:20

страаааашнииииии!!!!

Автор: marchello   
Дата:   09-01-08 00:20

страшни, я! Тук е истината... партийна!

Автор: itilien   
Дата:   09-01-08 01:07

rolla, и аз като почнах да ги слушам в края на 2004 питах същия въпрос. Ама не, мога категотично да ти кажа, че няма друга подобна група. Нито като звучене, нито като нищо :)
До преди това група номер 1 за мен бяха Dream Theater. Сега продължават да са ми любима в челната тройка, но тя непоклатимо се води от PoS.

На 30 март 15 човека от България бяхме в Солун на концерта. Аз бях на метър от сцената, и на три метра от Даниел :)
Накрая успяхме да се разговорим с тях, още преди концерта са разбрали че има групичка от българия, на въпроса, дали знае нещо за българия, барабаниста каза, че преди години е бил в слънчев бряг на почивка [smilie18]. Снимахме се с тях, автографи си взехме, всичко. Големи пичове са, китариста като се снима с момичета прави мили физиономии, а като се снима с мъже се звери пред обектива :)

Ето ме мен с Даниел, и с останалата част от групата без басиста( а тоя с тениската на мешуга е един приятел)
http://itilien.no-ip.org/2006/Pain%20Of%20Salvation/DSC07254a.JPG

http://itilien.no-ip.org/2006/Pain%20Of%20Salvation/DSC07254a.JPG
http://itilien.no-ip.org/2006/Pain%20Of%20Salvation/DSC07252a.JPG

Даниел за мен е гениален :)

А сега да ти изредя други прогресив групи.
В челната тройка, освен ДТ и ПоС ми стои Ayreon. Това е доста по-различен стил прогресив. Ако не знаеш - зад всичките албуми, стои един човек - Арйен Лукасен. За всеки албум събира народ. В последния албум пеят 17 души, включително Даниел от PоS, вокалite на Katatonia, Blind Guardian, The Gadhering, After Forever, Epica, кактои Jorn Lande и сигурно забравям още някой. Предишния албум пък беше с участието на Джеймс Лабри от ДТ, вокала на Opeth, и доста други големи гласове.
Да продължим нататък
Redemption - имат 3 албума. Проекта е под опеката на Рой Алдър - вокала на Fates Warning. В първия албум свири и Майкъл Ромео (Simphony X), но самия албум не е нищо особено. Втория албум (The Fullnes Of Time) обаче е нещо велико. Състава на групата е попроменен, и вокалите са поети от самия Алдър. Хммм, няма да е преувеличено ако кажа, че това е може би единствения албум въобще на някоя група, на който от първото слушане направо се посрах от кеф. Третия албум (трудно ми е да си спомня името), не е толкова добър. Много прилича на втория като стил, дори бих казал идентичен, но Алдър пее по-апатично и по-ниско като цяло, а и песните не са нищо ново след предния албум.
Самата Fates Warning е също страшно добра група. И четиримата в нея са страшно добри музиканти със собствен отличителен стил, и благодарение на това тая група е също уникална. Последния албум който знам беше 2004-та (FWX), тогава Майк Зондер, барабаниста им ги напусна, и май не са издавали след това нищо. Най-добриte техни албумi за мен са "A Pleasant Shade of Gray" и "Disconnected"
Нужно е да се отбележат и двата албума на OSI (Office Of Strategic Influence), което всъщност е проект на китариста на Fates Warning, и участват барабаниста на ДТ Майк Портной, както и първия клавир на ДТ - Кевин Мур. Звученето на тоя проект наподобява FW, но изключително силно повлияно от Кевин Мур (неговата група се казва Chroma Key - трудно е да се оприличи на прогресив, но има много специфично меланхолично и депресиращо звучене, преобладаващо електронно)
Да продължим с две полски групи - Riverside и Indukti. Първите имат 2 албума и един сингъл май(и трите страшно добри), а вторите само 1 албум(също страшно добър), в 2 от песните пее вокала на Riverside. Стила на ривъсайд донякъде напомня на Porcupine Tree, както има и флойдовски влияния. Леко меланхолично е, на моменти играят яко неравноделите, на моменти доста твъърдо. Индукти са нещо подобно НО, доста по агресивно, със засилено присъствие на цигулка.
Andromeda - Доста интересна група с 3 албума, от който най-сериозно внимание заслужава само първия. Там има няколко страшно готини песни. Стила не мога да го оприлича точно на какво прилича. Има готини мелодични сола, както и разни неравнодели, определено не е твърд.
Mindflower е една унгарска група. Известен ми е само 1 албум, в който има само инструментали. Чист прогресив, много подобен на ДТ от инструментална гледна точка.
Opeth вече я споменах, но заслужава да се спомене отново, най-вече заради готината атмосфера и страшния глас на вокала.
Wolverine е група, която има няколко албума, май 2 или 3, като този от 2006 ми харесва най-много. Звученето силно наподобява Opeth, но в тоя албум няма грунд вокали (в предните има обаче).
Evergrey - Доста готина група, имат бая албуми, бях им на концерта тук в София през януари миналата година (имаше около 250-300 души макс :) )
Друго другоо...
Само ще изредя няколко по-незабележими групи
Vanden Plas, Abydos, Dali's Dillema

Искам да обърна внимание и на личното творчество на двама китаристи виртуози - Tony Mac'Alpine (свири със стив вай често, както и заедно с Derek Sherenian (ex DT) в PlanetX). Другия е Tony Hernando - испанец, има 2 албума. Стила и на двамата е близък - много яки и мелодични сола, свирени на не особено забележим като цяло фон.

Има и две български прогресив групи - Едната се казва Music Station, но аз ги нямам, само бегло съм ги чувал от един приятел, а другата са едни габровски пичове, които изядоха доста похвали в европейските тематични списания - Pantommind се казват, подгряваха втория концерт на хелоуин (януари 2006). Имат един албум, щяха да издават и втори, но нещо се поразпаднаха и не знам в момента в какво състояние са.

Ами това е общо взето, може да си чувал някои от групите, ама нищо, няма как да знам кое знаеш и кое не :)

И ако нещо ти трябва, а не можеш да го намериш, свиркай да давам.
[beer]

Публикацията е редактирана (09-01-08 01:17)

Дата:   09-01-08 01:33

Човече,страхотен си!!!

Като цяло съм доста бос в тази музика, но групи като DT,Ayreon,Porcupine tree също попадат често в плейлиста ми:)))Имам малко техни неща обаче ги слушам с кеф.Много голяма част от тези които ми каза не съм ги чувал или са ми известни само по име...та си направих записки и ще ги откривам:)

[beer] [beer] [beer]

Дата:   09-01-08 01:43

Имай предвид, че някои от тия групи не са никак известни, и като цяло май не е много лесно намирането им. Затова ти казвам, ако не намериш свиркай да ти давам. Имам пуснато апачи на моята машина, само трябва да местя от една директория в друга и готово :)

Имай предвид и друго - не е лошо да слушаш целите албуми, защото така навлизаш повече в звученето, а и някои от тях са си концептуални, особено ПоС, чиито албуми всичките са такива.

На ПоС любимите ми албуми са The Perfect Element, Remedy Lane i Scarsick. Scarsick e нещо като The Perfect Element 2. Там нещата са толкова дълбоки смислово, че е трудно да ги схванеш дори :) Be e пък най-странния албум, пак много силен, но доста странен като звучене.

Автор: darksorrow   
Дата:   09-01-08 01:47

itilien, a и rolla, намерете си японското издание на Emergent (Gordian Knot) - прог инструментал, който реже глави (Джон Миънг - ДТ на баса в две парчета).

малко по-различна, но по моему доста интересна група е The Mars Volta - доста омешано звучене, обаче си заслужава да се чуе.

Dead Soul Tribe - новата група на Бъди Лаки от Сайкотик Уолц, който сега е с псевдонима Девон Грейвс. Три албума, ако не ме лъже паметта, първите два са направо задължителни за хора, които имат интереси в областта :)

Shadow Gallery (като тактично пропуснем последния им бест) - много готин и интересен прог, изключително класна група, препоръчвам - поне за моя вкус са наистина добри.

И специално за itilien нещо ЗЛО - Transatlantic... намери го, два албума са, мисля, че ще ги оцениш подобаващо :)

Публикацията е редактирана (09-01-08 02:00)

Дата:   09-01-08 01:57

itilien,задължително цели албуми[smilie24] !:)
darksorrow,[smilie24]
[smilie24] [beer]

Автор: cade   
Дата:   09-01-08 03:34

Gordian Knot, Cynic [smilie24]

Wolverine нямат общо с Opeth [smilie6]

а ако се преместим в по-progressive област: Arena, Flower Kings, Spock's Beard, Pallas, IQ, Jadis, The Tangent...

всъщност в момента има толкова много добри групи, които непрекъснато издават нови неща че ще е трудно дори само да се изброят...

ето един хубав site за четене и ровене:

http://www.dprp.net

ps: Transatlantic ги броя с 3 албума, вкл. Live in Europe [smilie5]

Дата:   09-01-08 08:21

Оп, darksorrow, мои пропуски :)

Shadow Gallery ги слушам от 2002-а, но забравих да ги спомена :). Марс Волта също ги знам, странни са, интересни също :). Дед Сол Трайб (Девън Грейвс) също го знам, но така и не успя да ми допадне напълно, макар че е мнооого добър. Той между другото пее в предния Ayreon.
Transatlantic определено ми е известен, но нещо и той не успява да ме грабне достатъчно, така че малко съм го слушал.

Виж някои от тия които cade е изброил не ги знам и трябва да ги потърся :)

[beer]

ииии Wolverine все пак ми приличат на опет по някои неща :)

Дата:   09-01-08 10:30

на кейд групите са чувствително по-леки от тези, които досега обсъждахме :)

друг тип музика, просто :)

иначе оттам фаворити са Spock's Beard и Flower Kings (макар че хипарливия им имидж и обложки, та и някои песни на моменти ме дразнят),

Иначе Spock са много любопитна група, дай им шанс, а в тоя ред на мисли - вокалът им ги напусна преди... колко? 2 години? Казва се Нийл Морз, вокал е и на двата проекта Трансатлантик. Малко след това изкара зверско двойно ЦД, казва се Testimony, концептуално, за вярата в Бог.

много талантлив пич [smilie24]

Автор: ламята   
Дата:   09-01-08 11:55

Savatage

Автор: Moonchild   
Дата:   09-01-08 12:17

Точно така, Savatage !

Уникални !

Дата:   09-01-08 13:02

Тях умишлено ги пропуснах, защото не ми харесват :) Макар че съм ги слушал доста. Queensryche също е известна група, но и те не ме кефят :)

Дата:   10-01-08 00:38

абе Стрийтс на Саватаж си е епохален албум...

Дата:   10-01-08 01:58

супер сте,хора!Мно стана матриала за намиране:)
Аз днес Нийл Морс си заредих обаче имам много малко негови неща...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.