Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Фотографска задачка
Автор: didesignbg   
Дата:   30-03-09 16:39

Задачка, закачка [smile]
Във втория пост, че ако омажа условието да може да се оправи.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотографска задачка
Автор: asahi   
Дата:   30-03-09 16:42

Мажи, мажи.

Автор: nodoubt   
Дата:   30-03-09 16:42

в 4тия пост [smilie5]

Дата:   30-03-09 16:44

Ваш добър приятел, запален моделист на влакчета ви кани да снимате последната му придобивка. Прекрасен макет на локомотив и малка гаричка.
Пристигайки у тях и след едно малко отивате в специално отделената за макета стая, която за ваша радост се оказва прекрасно осветена от северен прозорец. Светлината е мека и дифузна а кашона от новата му играчка играе ролята на идеален отражател. Локомотива е прекрасна играчка, без много детайли сив, обикаля по елипсовидна релса теглейки две черни вагончета покрай сива сграда, която симулира гара. Всичко това е сложено на черен килим и както споменахме осветено равномерно. Бидейки човек практик, си носите статива и любимия 50 мм обектив, който дава перфектния за ситуацията зрителен ъгъл.
Слагате апарата на статива, кадрирате внимателно, определяте белия баланс посредством сивата карта. Внимателно фокусирате и установявате че диафрагма 4 и по-затворено ви дават необходимата дълбочина на рязко изобразено пространство. Матричното мерене показва 1/15 при диафрагма 4 и исо 100.
Тъкмо се каните да започвате снимките, когато приятелят ви моли да снимате влакчето в движение, нищо че нямало да си личи, той така иска, пък и то се движи наистина бавно. Приятел ви е все пак и то добър, нормално е да се съобразите с желанието му. Опитно установявате, че на 1/15 има леко размазване на влакчето от скоростта на движение, на 1/30 няма проблем.

При така зададените условия на снимане, какви параметри на снимане (диафрагма, скорост, исо) бихте избрали за да получите оптимален резултат? Защо?

Допълнителни условия за отличници:
1/ Оказва се че локомотивчето, което е и най-светлия обект в сцената е аналогичен като цвят със сивата Ви карта, т.е. отразява точно 18% от падналата върху него светлина. Спот измерването върху него и върху сивата карта дават показание 1/30 при диафрагма 4 и исо 100. Приемаме, че апарата ви е с мерене калибрирано по 18% сива карта ;)
2/ Бидейки запален фотолюбител/професионалист, Вие добре познавате апарата си. Има реални стойности на исо от 100 до 3200 и допълнително разширение от 50 и 6400 и 12 800. Динамичния обхват е 11 стопа при исо 100 6 стопа в тъмните и 5 в светлите, до 3200 исо плавно пада до 9 стопа - 5 тъмни / 4 светли;
3/ измервате със спот меренето и най-тъмния участък в сцената - плътна сянка във вътрешността на гарата показанието е 1 сек, диафрагма 4 и исо 100;
4/ Вашата 50ца е същата като на морския, перфектна, дифракцията е единственото ограничение пред нея;
5/ Дистанционно и заключване на огледалото са Ваше презиме и фамилия;

Re:
Дата:   30-03-09 16:45

хиени, спамерски[ezik]
Във втория мой!

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   30-03-09 16:47

а, не си довършил условието!
Не си писал адреса - откъде да знаят хората къде да ходят да снимат влакчето [ezik]

Re:
Автор: harvester_vn   
Дата:   30-03-09 16:49

didesignbg написа:

> хиени, спамерски[ezik]

Мхм... най-добре да се пише едно .ртф и после набързо цопъ/ пасте [smilie5]

Автор: victorcito1978   
Дата:   30-03-09 16:50

Пропуснал си много важен момент - материала, от който е направен локомотива, както и точното годишно време, плюс фазата на луната и някои малки подробности от типа на вида облачност и, ах, пропуснах - точните географски координати. Би била важна и надморската височина, както и относителната плътност на въздуха и средните стойности на влажността за последните 11 години, но нека не задълбаваме.

Аз без да знаЕм атмосферното налягаМе желЕзото не вАдим от кобура.

Публикацията е редактирана (30-03-09 16:51)

Автор: navy   
Дата:   30-03-09 16:51

къв е проблема, не мога да разбера...

Дата:   30-03-09 16:51

.тхт, ама то да не се забави малко човек.
Давайте по същество.
Ако някои не е разбрал снимаме с цифров апарат.

Дата:   30-03-09 16:52

Нека се разберем от самото начало: Най-добрата снимка ще направи Морския.

Аз бих снимал с доста по-широкоъгълен обектив, за да предам перспективата на малкото влакче.

Не бих използвал околното дифузно осветление, защото динамиката в движението добре се допълва от динамика в осветлението. Бих предпочел няколко точкови източника за бликове, едно основно и едно запълващо.

При така преподредената задачка ще се получат нови данни за експонацията и решението ще е по-различно.

Дата:   30-03-09 16:55

asahi ще си позволя да се самоцитирам:
При така зададените условия на снимане, какви параметри на снимане (диафрагма, скорост, исо) бихте избрали за да получите оптимален резултат? Защо?

Дата:   30-03-09 17:13

Аз мога да ги сметна нещата, ама като се сетя каква сивкава безинтересна снимка ще стане въобще няма да се захвана да го права така.

В твоя случай бих пробвал 1/60, бленда 5.6, ИСО800, после 1/125, 5.6, 1600. Корекциите - според резултата.

Забравих да пиша по темата [smilie5]
Аз лично за обща снимка бих решил проблема със скороста чрез вдигане на ISO-то (бленда 4, 1/30 ИСО 200) а за по-близки планове на части от композицията с отваряне на блендата... обаче съм пълен аматьор и мнението ми не е много меродавно [smile]

Автор: HSGeorgiev   

didesignbg написа:

> Матричното мерене показва 1/15 при диафрагма 4 и исо 100.

А би ли уточнил чие точно матрично мерене показва това. В смисъл това мерене на какво тяло е по-специално?

Re:
Дата:   30-03-09 17:21

HSGeorgiev, матрично мерен, ползвай марката, която искаш просто се обоснови при избора на параметри.

asahi, това е целта - да ги сметнем и да обясним защо така сме решили. Ти защо подбра тези параметри?

harvester_vn и аз съм аматьор, но ти защо би избрал бленда 4, 1/30 ИСО 200?

Дата:   30-03-09 17:26

Без мотивация не се впускам в обяснения.

Дата:   30-03-09 17:31

Асахи, е що широкоъгълен бе... хе хе перспектива...

Re:
Дата:   30-03-09 17:35

didesignbg написа:
> harvester_vn и аз съм аматьор, но ти защо би избрал бленда 4,
> 1/30 ИСО 200?

Въз основа на твоите заключения: "установявате че диафрагма 4 и по-затворено ви дават необходимата дълбочина на рязко изобразено пространство. Матричното мерене показва 1/15 при диафрагма 4 и исо 100............. Опитно установявате, че на 1/15 има леко размазване на влакчето от скоростта на движение, на 1/30 няма проблем"

Просто ще вдигна скороста до необходимата, а при общ план не мисля че при ИСО 200 ще има съществена загуба на детайли.

Дата:   30-03-09 17:39

Нейви, щото съм снимал играчки и тъй, и тъй. Ако искаш влакът да изглежда голям ще трябва да слезеш на неговото ниво и да очтетеш зрителния ъгъл на човек, застанал пред влак.

Re:
Автор: borisyankov   
Дата:   30-03-09 17:54

designbg, това е задачка по физика, а не по фотография. Доста скучна при това.

Дата:   30-03-09 17:57

Скучна, но непреодолима за абитуриентите от Фучик и за повечето второкурсници от НБУ, специалност фотография.

Дата:   30-03-09 19:01

Ами аз не видях някои дотук да даде решение с обосновка освен harvester_vn.

harvester_vn, ти избираш да се съобразиш с матричното мерене, като смяташ, че то дава оптимален резултат при така поставените условия? не мисля че при ИСО 200 ще има съществена загуба на детайли - не търсим решение със загуба, съществена или не. Търсим възможно най-добрите настройки. Според мен това не е добра обосновка. А и не мисля, че отговора е верен.

borisyankov, задачата е и скучна и проста и свързана с физиката. Както в повечето задачи обаче е по-важен пътя, а не отговора. Ако нямаш нищо напротив бих се радвал да видя твоя отговор и обосновка.[smilie24]

Публикацията е редактирана (30-03-09 19:02)

Дата:   30-03-09 19:05

Абе Вие едни такива... зелени квадратчета на комънд врътката нямате ли ?

Дата:   30-03-09 19:26

Според условието на задачата- не трябва да падаме под 1/30 и блендата да не е по-отворена от 4, ми се струва че задачата няма решение. Пълно щастие няма, все с нещо трябва да се направи компромис. Най-безболезнено ми се струва решението с вдигане на ИСО-то. Бих опитал и недоекспониране и след това пушване, но едва ли резултата ще е добър.
Друг вариант е да се снима според спот меренето върху локомотива, но тогава мисля че останалите неща (черни вагони и вероятно черни релси върху черен фон/килим) ще се изгубят.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »