Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Искам някой да ми обясни къде в практиката . . . .
Автор: peopenevsky   
Дата:   09-02-09 16:49

Обяснете ми къде и как в практиката се използват настройките за меренето на светлината. нали има 3 положения, централно, целия кадър и усреднено.
Би ли ми дал някой пример в каква ситуация каква настройка да избера, или някой друг практически съвет.
В моето упътване на апарата е много тъпо описано. Пише ако не знаете как се изплзва, настройте винаги на усреднено.
Благидаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Искам някой да ми обясни къде в практиката . . . .
Автор: pc_genius   
Дата:   09-02-09 17:00

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: tofo   
Дата:   09-02-09 17:10

Зависи от светлинните условия и какво искаш да направиш. Няма универсална рецепта, освен повечко четене и снимане. И светкавичката не е излишна. Иначе, ако искаш непременно лицето да ти е правилно експонирано независимо от фона - спот в суратя, ама останалата част от кадъра я я има, я я нема. [shtrak]

Автор: mushmula   
Дата:   09-02-09 17:19

Различните ситуации изискват различни настройки. Няма универсална такава. Точковото мерене е подходящо при силно контарстни ситуации. То мери от 3 до около 3.8 % от центъра на кадъра или според зависи от апарата - от избраната автофокусна точка. С него например може да се измери отразената светлина в най-светлите и най-тъмните участъци от сцената и след това да се прецени каква компенсация да се зададе за правилната експозиция. Нещо като средно аритметично между получените измервания. Evaluative ти мери по голямата част от сцената (не помня колко процента), но и там трябва да се предвиди компенсацията. При меренето може да с е ориентираш приблизително така. Мериш по светлата част от сцената и задаваш коменсация от около +1 стъпка. Мериш по тъмната и задавак около -1 стъпка. Тези цифри са много приблизителни и не се води по тях. Всяка ситуация е различна. Ползвай хистограмата. Ако снимаш в RAW тя трябва да е леко в дясно без да има прегаряния. И все пак имай предвид че и хистограма също лъже. В мрежата има доста изписано по въпроса. Различни хора имат различни предпочитания, но всичко зависи от ситуацията.

Автор: stormfx   
Дата:   09-02-09 17:36

Хистограмата верно може да те излъже ако белия баланс е неправилен. Ползвай сива карта.

Автор: t.marev   
Дата:   09-02-09 20:25

Значи да започнем от начало...
Трите начина, които описваш се наричат "интегрално","интегрално с приоритет на центъра" и "точково/спот" мерене.
В първия случай, многото точки /от 12, до над 40/ разположени по целия кадър, мерят светлината и усреднената стойност от ВСИЧКИ, дава експозицията. Във втория е същото, но една голяма група точки, разположени около центъра, имат по-голяма "тежест" при изчислението. И третия, в който, малка група или само една точка, ТОЧНО в центъра определя цялата стойност, без да взема предвид останалите.
При композирането на кадъра, фотографът определя в коя част на кадъра държи, експозицията да бъде абсолютно точна и съобразно това решение, избира начина на мерене.
С други думи, ако в кадъра светлината е разпределена относително равномерно, тогава е достатъчно интегралното мерене.То мери осветеността в целия кадър. Ако осветлението е по-контрастно, но сюжетно важните неща са предимно в центъра, тогава избираме втория начин, при който определяме експозицията главно по централната част, но имаме едно наум за периферията.
Точковото/спот/ мерене може да ни помогне да нагласим експозицията по най контрастните обекти в кадъра. Насочваме точката към най-светлата или най-тъмната зона и определяме експозицията по нея. Естествено тогава ще има или недоекспонирани детайли или преекспонирани. ЗАУ определя, кои какви да бъдат.
Накрая в заключение, бай Тошо каза: За да се научиш да правиш разлика, започни с интегралното/общо мерене.То е най универсално. Като те подведе няколко пъти и не можеш да познаеш кой силует, на кого е, тогава ще минеш на приоритет на центъра. Веднага ще видиш разликата. Този начин може да се използва в 90 процента от случаите. Когато те засърби крастата и почнеш да снимаш гаджето на свещи или лунни лъчи отразени в надгробни паметници или сенките около подпухналите очи на някой пияница, тогава ще си благодарен, че е измислено спотовото мерене, То ще се окаже онази повратна точка в твоето творчество, след която ще чуеш най-противоречивите коментари за снимките си.
Ако това ти се стори сложно, не забравяй, че добри хора са измислили и онова положение на диска означено като AUTO. Обикновено е оцветено в зелено. Не е срамно да се снима и така![smile]
Успех!

Публикацията е редактирана (09-02-09 20:32)

Автор: boncho_marinov   
Дата:   09-02-09 20:27

...централно, целия кадър и усреднено...
май бяха:спотово, централно интегрално и матрично или бъркам

Автор: pc_genius   
Дата:   10-02-09 08:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: alsash   
Дата:   10-02-09 09:27

започва се от СВЕТЛОМЕР....[smilie3] ...усвояват се мерене на падаша и отразена светлина...после останалото!

Автор: peopenevsky   
Дата:   10-02-09 14:47

't.marev' благодаря ти много!
Мисля че доста работи ми изясни, но явно само с теория няма да стане, ще трябва малко да пощтракам и пробвам.

Автор: asahi   
Дата:   10-02-09 15:07

Май Сашо нацели точните килограми. Във "фотографския" техникум Ю.Фучик светломерите ги подминавали, щото апаратчетата си били имали [smilie18]

Автор: burningice   
Дата:   10-02-09 15:41

Имам един лентов Олимпус, там ги няма тези опции. Има стрелкови светломер, чиято стрелка не се вижда, но мести скоростите и блендите. То и другия, с огледалцето ми стои на Ауто, защото там стават най-хубави снимките ми.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »