Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Споделете опит относно БУЛСТАТ за свободни професии
Автор: hose   
Дата:   12-12-08 10:11

имам разправии с едни работодатели които искат да подпиша 2 договора плюс да си извадя БУЛСТАТ, и като се консултирах с приятели те казаха че това са две противоречащи си неща

проучвах до колкото можах в нета, но моля ако някои вече има такъв опит да сподели няколко неща:

- мога ли да го регистрирам за повече от една професия - примерно фотограф и дизайнер, или оператор и монтажист, или понеже видях че ти изискват диплома, се регистрираш само с една професия, съответно по дипломата си, или пък както винаги в БГ - регистрираш се за каквото имаш и работиш каквото ти изпадне...

- на патентен данък ли минаваш тогава и къде пише за кои професии колко е - видях че осигуровките ти избираш за колко да са ти, но тогава пък ако нямаш никакъв доход пак ли ги плащаш или можеш примерно да си внасяш здравните като за безработен

- можеш ли след време ако имаш добро предложение да подпишеш трудов договор, или трябва да закриеш въпросния БУЛСТАТ и тогава да подписваш

благодаря на всички предварително

мамка му трябва и счетоводител вече да стана за да си пазя интересите - все някой от някъде гледа да те... нали

мерси пак[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Споделете опит относно БУЛСТАТ за свободни професии
Автор: plamendoc   
Дата:   12-12-08 10:23

Направи си ЕТ и като дейност си пишеш всичко посочено При свободните професии за разход може да имаш 30%от оборота само

Дата:   12-12-08 11:10

ЕТ-тата ми казаха че ги закриват вече, ако и още ги регистрират, вече май само ЕООД има

а и тогава разходите ти за счетоводство и т.н. са ежемесечно

Автор: Tenev   
Дата:   12-12-08 11:52

Чл. 3. (1) В регистър БУЛСТАТ се вписват:
.................
9. физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност;

Тези, които са ти казали, че закриват ЕТ-та не ги слушай вече...

Автор: PolarBear   
Дата:   12-12-08 13:50

Не мога да отговоря изчерпателно на въпросите ти, но поне едно е сигурно: ако си регистриран като упражняващ свободна професия, то няма пречка да сключиш и трудов договор, без да прекратяваш регистрацията си. Друг е въпросът дали това ще ти е нужно и полезно.

А съм сигурен, защото при мен е така в момента.

И ми се струва, че вече няма БУЛСТАТ, сменен е от ЕИК в съответствие със изискванията за Търговския регистър. Където го има е на доизживяване до пререгистрация. Иначе числата са пак същите. А за свободните професии БУЛАТАТ-ът съвпада с ЕГН-то...(но трябва регистрация, разбира се).

Автор: stepcho   
Дата:   12-12-08 13:51

Щом практикуваш някаква свободна професия трябва да се регистрираш като физическо лице, осъществяващо свободна професия (както е посочено и в предния пост). Регистрацията по БУЛСТАТ е лесна - попълват се едно заявление и се прилагат съответните придружаващи документи. В сайта на Агенцията по вписванията, подраздел "Регистър Булстат" има всичко (бланки, такси и т.н.). След това ще ти се налага да си внасяш осигуровки всеки месец, а накрая на годината - довнасяш, ако се налага, и плащаш данък 10 %, като преди това си проспадаш нормативнопризнатите разходи.

Автор: Tenev   
Дата:   12-12-08 14:13

PolarBear, БУЛСТАТ е "заменен" с ЕИК само при търговците, които подлежат на вписване по Закона за търговския регистър.

Автор: тьма   
Дата:   12-12-08 15:40

а ако се регистрираш все пак като свободна професия и обявиш начало на дейност, няма как да избягаш от осигуровките,независимо от годишния ти доход накрая
сключването на трудов договор с друг работодател ,както е казал полярният мечо, не е никаква пречка - може да имаш 20 работодатели и пак да си действаш като свободна професия

Автор: PolarBear   
Дата:   12-12-08 16:06

Tenev, да, така е, но аз доста неясно го написах, казах, че БУЛСТАТ-ът си го има за свободните професии, но като го чета, и на мен не ми е ясно...
[smilie5]

В края на годината понякога става така.

Дата:   12-12-08 16:39

ясно, трябва да запиша и счетоводство[smilie5] мерси все пак

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »