Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Гларусите се фокусират по-лесно, отколкото орлите?
Автор: danbi   
Дата:   10-12-08 15:56

Стана въпрос, че от гледна точна на автофокуса снимането на орел било по-трудно, отколкото снимането на гларус.

Тъй като аз се чудя и мая защо и как това е възможно, бих се радвал разбиращите да ме осветлят по въпроса.

Разбира се, не е нужно да се ограничаваме до автофокуса. Но нека игнорираме примерно факта, че гларусите на брой са повече от орлите тъй като това няма общо с темата.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Гларусите се фокусират по-лесно, отколкото орлите?
Автор: ffwd   
Дата:   10-12-08 16:02

Щъркелите в полет с ръчнофокусиращ обектив също са тръпка:

http://212.36.3.59/site_pics/189/w_1210156388_FWD_9892_web_forum.jpg

[smilie6] [beer]

Автор: tantris   
Дата:   10-12-08 16:03

danbi , тук просто се изложи тотално.

Дата:   10-12-08 16:12

tantris, би ли пояснил?

Автор: vgramatikov   
Дата:   10-12-08 16:19

[smilie11] МОже да има нещо общо с цвета [smilie11]
Аз съм забелязал че тмни фтички по трудно се фокусирват :)

Автор: hav   
Дата:   10-12-08 16:26

Ако пиУето Уети право към теб, и е вече много близо, то май орела е по-опасен [smilie18]

Иначе трябва да има контраст (ако фокусирането е на този принцип). Ама що не врътнеш фокуса на безкрайност и не минеш към следващия въпрос?

Дата:   10-12-08 16:28

[smilie18] със базука 400мм ...как се врътва на безкрайност [smilie7]

Re:
Дата:   10-12-08 16:30

hav бил ли си нападан от гларус? а от орел?

пък за безкрайност... може би си прав. за типичната снимка на орел в полет [smilie18]

но темата е за автофокуса [beer]

Автор: asahi   
Дата:   10-12-08 16:36

Лястовичките и врабчетата са най-трудни.

Дата:   10-12-08 16:38

ОК, много неудобни въпрос задавате.

Според мен колкото е по-тъмно пилето спрямо небето, толкова по-лесно се "автофокусира".

Също ако пилето е голямо, размахало криле, демек апарата не го мисли за отделен пиксел - ще го фокусира по-лесно.

Гларусите са по-светли от орлите, следователно са "камуфлажирани" и техниката не ги разпознава лесно. При това те се намират по плажа, и там апарата фокусира най-лесно на бански и контрастни разлики меду изпечена и бяла кожа. [beer]

Автор: ivodam   
Дата:   10-12-08 17:00

Данби, не си май съвсем коректен, в другата тема питаше, доколкото си спомням, дали орел или гларус се снима по-лесно, не дали се фоксусира по-лесно.

Дата:   10-12-08 17:08

ivodam, тъй като ми отправяш (според мен) неуместно обвинение за некоректност, ето какво те попитах в другата тема

"ПП: ivodam - може ли да ми отговориш на един прост въпрос: кое според теб е по-лесно за снимане, включително и откъм автофокуса на фотоапарата: орел или гларус? може да си отворим отделна темичка, ако смяташ да си многословен."

а попитах теб, защото претендираш да имаш познания по снимането на птици. лично аз си имам мнение по въпроса, което смятам, че могат да обоснова добре... твърде добре. [beer]

все още ли твърдиш, че съм некоректен?

Дата:   10-12-08 17:31

danbi: Ами, наполовина си коректен, така да кажем, видно е, че въпросът ти основно беше лесно ли се снима орел, автофокусът се появява като подчинено допълнение някакво, а тук в тази тема вече го извеждаш фокуса на преден план... малко манипулативно изглежда, да ти кажа право...

Автор: MauMyHa   
Дата:   10-12-08 17:42

За 2(два) ГБ снимане се получи това---> https://photo-forum.net/i/920132
и ако кажеш че е ласно [smilie10] [smilie10] [smilie10] А, на ръчен нямаш шанс освен ако цялживот си въртял на ръчен фокус [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Дата:   10-12-08 17:57

Зависи ако птицата е достатъчно близо ...та да е по голяма от 1 аф-точка ако е черна....нямаш шанс [smilie18]

Дата:   10-12-08 18:00

MauMyHa: Снимката ти е хубава, поздравления. А вайлд фотография има от много време, преди да се появи тая патерица АФ-то, от която нерядко само проблеми купища.

Автор: sashky   
Дата:   10-12-08 19:16

Жар Птица !

Re:
Дата:   10-12-08 21:10

ivodam, не разбирам защо въпроса ми, дали според теб гларус или орел се снимат по-лесно, в контекста на тема в която се обсъжда автофокуса на 5D и твоето твърдение, че виждате ли, орел се снима много трудно... е манипулативен.

Какво според теб се опитвам да манипулирам?[smilie5]

По мое мнение, снимането на гларуси е значително по-трудно, поради следните причини:

1. Гларуса има по-светло и на фона на небето (типичния фон) значително по-малко открояващо се.

2. Гларуса има специфично оперение, което отразява доста силно светлината, създавайки най-различни ефекти по снимката (по принцип нежелателни)

3. Гларуса има значително по-малък контраст и по-малк орнаменти по оперението си, което затруднява автофокусната система.

4. Гларусите (освен в редки случаи) по принцип никога не летят спокойно. Обикновено рязко и непредвидимо сменят посоката на движението си. Това позволява ефектни снимки, разбира се.

5. Гларусите са склонни да се доближат значително по-близко до човека, дори агресивно налитат (пърхали са ми на метър пред обектива!!!). Тва касае фотографирането им дотолкова, че ъгловата скорост на преместване в кадъра може да бъде огромна, дори и когато не са съвсем близо.

Като компенсация, разбира се гларусите са в значително по-голямо изобилие, отколкото орлите, и може да правиш много повече опити да ги заснемеш.

А темата е, за да разсее евентуалните ми заблуди, както и да провокира хората да споделят опита си при снимането на тези гадинки, както и различните похвати/техника които са им били нужни.

Автор: navy   
Дата:   10-12-08 21:17

орела е фасулска работа...

Трудното е не снимането му, а лазенето в калта и храсталаците за да не те усети... че бягат отдалеко!

Т.е. трчч си нинджа, не добър фотограф, за да снимаш орел [smilie7]

Дата:   10-12-08 21:25

Гларусите (освен в редки случаи) по принцип никога не летят спокойно. Ми не е съвсем така, изобщо чайките, не само гларусите, обичат да планират и са много по-лесни за снимане от рибарките, с които леко подозирам, че ги смесваш, виж те са наистина предизвикателство, направо са като изтребители. При чайката е по-интересно да я хванеш на някакъв фон, различен от обичайния - небе или море, както тук, например:

http://4coolpics.com/pics/0051/027810051055.jpg

Генерално обаче става дума за следното: не е проблем да снимаш чайки на плажа, или където си щеш по морето, без някаква предварителна подготовка; с орела не е така - трябва да се криеш, внимателно да движиш обектива, всяко насочване и промяна на милиметри е съдбоносна за кадъра и ситуацията, и наистина нямаш много време и възможности за нагласяне, спокойно фокусиране, експериментиране, коригиране и т.н. Така че от тая гледна точка орелът бих казал, че по-трудно се фокусира, поради стесненост и екстремност на обстоятелствата, при които изобщо е по-трудно и предизвикателство самото боравене с техниката.

Публикацията е редактирана (10-12-08 21:28)

Дата:   10-12-08 21:55

Яяяяя, тука имаме ИДЕАЛЕН пример за използване на патерица при снимане с канонска теника [smilie7]

Гларустъ е стъпиль на камика и там фотографо е фокусирал...
после е пръднал, гларуса отлетел и той снимал [smilie7]

Фасулска работа (от там и идеята за пръц пръц )
[smilie7]

Дата:   10-12-08 21:57

Да добавя... лъв е най-трудно да се снима!

Особено с макро обектив [smilie18]

Дата:   10-12-08 22:25

Излитащо пиле се снима лесно с Канонска сапунерка с хака CHDK и макрос за регистриране на движение. Само дето пилето не трябва много да мърда докато седи кацнало. Примерно тези по жиците не мърдат.

След което "пръц", фотото "щрак" и става интересно. [smilie25]

Лично за мен има няколко интересни неща, които ме кефят като гледам снимка на пилета:

- уловен миг на "маневра" с крилата. Т.е. хванато движение, показващо динамиката (а не статиката) при полета. Това са кацане, излитане, също завъртяна глава спрямо тялото, което показва някаква устременост.

- снимки на пиле летящо фронтално към камерата с цялата прелест на аеродинамиката - статичен полет - крилата не правят движение. Донякъде губеща се фрма на тялото, прибрани крака - жестоко е - показва едно превъзходство на птицата.

- ята, летящи.

- много птички на едно място (ама не кокошките в курника).

- водни птици заедно с водата в кадър.

- пиле с ориз. [ezik]

Дата:   10-12-08 22:27

navy: Ъхъ, точно фасулска - само дето ако беше ти, гларусът щеше да отлети от тебе и на твоето нежно пръц да покаже съответно своя задник - фръц. А тук чайката (която всъщност не е гларус, а жълтокрака чайка) лети към обектива на фотографа. Не мисля, че можеш да направиш такава снимка [smilie3] [smilie6]

Re:
Дата:   10-12-08 22:41

ivodam, мога само да предположа, че подцяняваш гларуса тъй като не ти се случва често да си имаш работа с такива същества. Не бих се учудил, ако се окаже, че гларуса е значително по-жесток хищник от орела. Като последния вероятно го превъзхожда единствено по скорост на пикиране... т.е. полет в права посока.

за такива добитъци

http://news.digsys.bg/~admin/DSC_9274-small.jpg

Разбира се, съгласен съм че гларуса е по-добре да бъде на шарен фон, защото собственото му оперение си е постно.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »