Автор: danbi
Дата: 10-12-08 21:10
ivodam, не разбирам защо въпроса ми, дали според теб гларус или орел се снимат по-лесно, в контекста на тема в която се обсъжда автофокуса на 5D и твоето твърдение, че виждате ли, орел се снима много трудно... е манипулативен.
Какво според теб се опитвам да манипулирам?
По мое мнение, снимането на гларуси е значително по-трудно, поради следните причини:
1. Гларуса има по-светло и на фона на небето (типичния фон) значително по-малко открояващо се.
2. Гларуса има специфично оперение, което отразява доста силно светлината, създавайки най-различни ефекти по снимката (по принцип нежелателни)
3. Гларуса има значително по-малък контраст и по-малк орнаменти по оперението си, което затруднява автофокусната система.
4. Гларусите (освен в редки случаи) по принцип никога не летят спокойно. Обикновено рязко и непредвидимо сменят посоката на движението си. Това позволява ефектни снимки, разбира се.
5. Гларусите са склонни да се доближат значително по-близко до човека, дори агресивно налитат (пърхали са ми на метър пред обектива!!!). Тва касае фотографирането им дотолкова, че ъгловата скорост на преместване в кадъра може да бъде огромна, дори и когато не са съвсем близо.
Като компенсация, разбира се гларусите са в значително по-голямо изобилие, отколкото орлите, и може да правиш много повече опити да ги заснемеш.
А темата е, за да разсее евентуалните ми заблуди, както и да провокира хората да споделят опита си при снимането на тези гадинки, както и различните похвати/техника които са им били нужни.
|
|