Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос относно векторен формат на текст
Автор: ejko   
Дата:   08-12-08 14:19

Здравейте!
Имам един дизайн, на който трябва да сложа текст, който обаче е във векторен формат. Въпросът ми е дали мога да го направя това във фотошопа или няма да мога. Или ако мога, то тогава къде е уловката... или по точно ще има ли някакъв съществен компромис.
Мерси предварително:)))

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос относно векторен формат на текст
Автор: snoopoff   
Дата:   08-12-08 14:21

Аз не разбирам ситуацията... Кое е векторно и за какъв компромис става въпрос? Компромис с качеството на ТЕКСТА когато е векторен?????[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Re:
Автор: borisyankov   
Дата:   08-12-08 14:27

Въпросът дали ще можеш да го направиш трябва да си отговориш сам. [smilie5] По-принцип е възможно.

Дата:   08-12-08 14:37

:))))
Значи ситуацията е следната. Ще ми пратят някакъв текст във векторен формат и аз не знам какъв... *.ai, *.eps и *.пдф и аз не знам..., а и не ги чаткам тея работи.
Това което аз трябва да направя е да успея на готовия дизайн във формат psd..., да цапна въпросния текст и не знам какво да очаквам... и дали е възможно да го направя само на фотошопа или ще трябва да си търся някакъв Корел или Илюстратор и тепърва да си блъскам главата с тези непознати програми:))) За сега borisyankov ми помогна с това, че явно е възможно, а самата тема показва, че явно аз не мога, поне не на този етап...:)))

Автор: IvcheTo   
Дата:   08-12-08 14:42

по добре е илюстратора - поддържа и псд и вектори ( шопа нама вектори)

пру шопа ще ти иска при отварянето на фаила дето ще ти го рпатят да му зададеш размер в пиксели и после ако искаш да епо-голям - ще трябва пак да го импортваш и да слагаш по-големият размер

Дата:   08-12-08 14:43

Импортваш го този векторен текст в шопа и нямаш проблеми. Като го прави на растер те пита на колко пикесла го искаш. Дай му минимум 300 :)

Дата:   08-12-08 14:45

да а когато от вектор го прави на растер ще загубя ли качество или ще станат ли пиксели или нещо такова....:) Не съм пробвал и не знам какво да очаквам...!
Мерси много за отговорите...! Много съм ви благодарен[smilie24]

Автор: ibk   
Дата:   08-12-08 14:47

ФШ отваря ПДФ и eps файлове. Резолюцията се задава, когато отваряш файла. Мисля, че и Илюстраторски файлове отваря, но не съм сигурен.
Проблем ще бъде, ако ти го пратят на Корел (ще трябва да го инсталираш).

Когато дойде и ако имаш проблеми - свиркай.

Дата:   08-12-08 14:47

ок, супер..., мерси много!

Дата:   08-12-08 14:50

Точно за да не стане на пиксели, като го растеризира, му задай по-висока резолюция. Както казах - поне 300 точки. Принципно 300 се води работната резолюция.

Re:
Автор: dau   
Дата:   08-12-08 14:53

Ивче ти къде живееш фотошоп да няма вектори? [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Дата:   08-12-08 14:56

Има вектори във фотошопа, но това е друга тема... Ок..., 300 пди..., точно каквото ми трябва.

Автор: access   
Дата:   08-12-08 14:58

Alt+F, L
или
File>Place

Автор: didesignbg   
Дата:   08-12-08 15:02

Това за 300 дпи, хич не е така. Ако смяташ шрифта да е малък като размер, 300 дпи са недостатъчни. По принцип е хубаво текста да си остане в криви. Евентуално би трябвало да може да го постигнеш като съхраниш ПДФ от фотошоп, но никога не ми е идвало на акъла да го правя практически. Има си индизайн, илюстратор.

Дата:   08-12-08 15:08

Нека да не е така ;) Нали се сещаш че 300 дпи значи че като го увеличиш на 400% пиксели няма да видиш... Ей идва ми един чичка, сканирал снимка на 8000дпи и я записал на 1 диск ХАХАХ... Аз я тегля същата 3800х3800 оригинална от интернет и той си мисли че неговата (12х12см) е по-качествена щото била на 8000 сканирана. Повече от 300дпи не знам за кво са ти. Освен ако не го работиш файла на 10 см а да искаш да го праиш на билборд :Р

Автор: nacho1   
Дата:   08-12-08 15:12

текста може и с copy->paste да го вкараш в photoshop CS2 (предполагам, че опцията я има и в предишните версии) ... но няма да ти се запази форматирането на текста, а и трябва да провериш за шрифтта да е същият (обикновенно го променя по подразбиране на предварителните настройки на шоп-а) , иначе можеш да си го променяш удебелен,наклонен, друг шрифт без проблеми ... стига да ти е позволено за изгледа на шрифта. Варианти много ... дори на *. cdr (векторен да ти дойде) с 3-4 кликания можеш да го експортнеш като растер в около 30-40 формата (т.е. като снимка) отваряш го в шопа на нов леър и си го действаш както си знаеш [smilie5] .. Варианти доста .. само трябва да знаеш точно какво и как го искаш ... [smilie24]

Re:
Дата:   08-12-08 15:14

snoopoff понякога се налага да се печата на устройства с разделителна способност по-висока от тази на средностатистически принтер.

Дата:   08-12-08 15:18

на мен ми трябва точно като снимка, защото после ще го обработвам като снимка, а не като текст. Ще се печата нормално, нищо специално няма да има.

Дата:   08-12-08 15:20

300 dpi е идеалната резолюция за печат, но 1:1 реален размер ... ако го обработваш (променяш мащаба спрямо оргиналният размер) трябва да се съобрази ... иначе и на 200 dpi са като картичка (без да ги гледаш с лупа х10, разбира се) ... много зависи и върху какво ще печаташ ... и как ще се ползва разпечатката (за какво) ..

Re:
Дата:   08-12-08 15:25

ти хакни текст на 4 и го растеризирай на 300, после гледай какви чудеса ще излязат от офсетов печат.

Дата:   08-12-08 15:26

той въпросът ми е по теоритичен. Аз ще го обработвам като леар от фаил с 300дпи, а вече печата е друга работа.

Автор: ecobo   
Дата:   08-12-08 15:31

Баси, колко "съвети" е получил човека... [smilie10]

Най-добре е текста да се добави в страниращата програма или Илюстратор, стига да не му прилагаш някакви изкилифинчени ефекти...
Но става и във Фотошоп, стига да знаеш какво правиш. Ето как:
Правиш си текста във Фотошоп, обръщаш го в криви (Layer->Type->Convert to Shape...), накрая обръщаш в CMYK (ако вече не си), оставяш текста в отделен слой или слоеве и записваш в един от следните формати: PDF, EPS, DCS, PSD или TIFF, в зависимост какво правиш по-натам.

[beer]

Дата:   08-12-08 15:32

[smile] [smile] еее, ти пък зорлен разваляш сега работата ... (4 pdi доста устройства нямат такава способност ... мисля, че повечето са поне над 25 pdi - това е с пиксел почти 1х1мм , четох че приблизително с такъв пиксел се печатат и билбордовете, но се гледат от доста растояние) ... темата е малко хипотетична ... интересно е да спорим за нещо , ама поне да знаем за какво [smilie3] [smile] точно ... тогава вече е интерсно и да се четат постовете [smilie18]

Дата:   08-12-08 15:37

didesignbg миии ти си по обстоятелствен и явно трябва повече да ти обясня положението, за да не е толкова теоритично и лаишки казано от мен...! Имаме фаил с размери в сантиметри 72х37 (май беше) и резолюция 300дпи. Дизайнът е готов и трябва да се добави текст, който по някаква причина вече е направен от някого, а не трябва да го правя аз и е във векторен формат. Вече направения дизайн е псд файл и изглежда така...:

http://photo-zona.net/images/user5534/album14133/preview/1213947503_ahvh5709_25.jpg

и просто трябва да се добави текста и после да се печата. Обикновено текстовете си ги слагам аз и няма проблем, но сега като толкова държи ще му сложа неговия, клиент е..., а не ми се иска да го прецаквам и да се излагам и затова питам. След като стане част от вече готовото псд, той ще трябва да се пообработи малко като снимка в шопа. Това цялото го пиша, за да не е супер теоритичен въпроса, защото така остават въпроси..., а вие сте така добри да се занимавате с мен!

Re:
Дата:   08-12-08 15:38

За изображения с текст и снимки зоната за сигурност е над 500 дпи, говорим за офсетов печат.
Остави текста в криви, на мен ако не вярваш, погледни че и екобо ти го казва същото.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »