Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Интересно ревю. Поздрави.
От това че токината е водозащитена следва ли че и пентакския "аналог" е такъв? Защото доколкото ми е известно пентакските такива имат * в обозначението си, а специално при този такава липсва.
Значи вече трябва да очакваме да се появи и варио рибешко око, което да започва да кажем от 6 мм и дава повече от 180 градуса при кръгло изображение с диаметър=височината на кадъра, да минава през "диагонално" рибешко око и и да стигне до 70-120 градусов коригиран широкоъгълен обектив.
Аберациите са силни по края и в контрастните области, аз това го писах. По принцип фишовете си аберират.
Не съм пробвал да ги чистя, тая снимка е снимана в джепег, сега ще пробвам.
верно си е як..аз с такъв от 2 години снимам..пентаксовия..ама те са еднакви...(няколко пъти кучешки зъби тракат в предната леща..и никакви следи..яко покритие има!)
Да ви питам, честно какво ви харесва този обектив? На мен лично трябва да ми трябва за да си го купя. Иначе така за кеф да снимам с него..... хич не евтин.
deathzone
Първо си отговори на въпроса какъв клас геометрия на образа ти трябва
Класически (сферична аберация над 10%) фишай образ или широкоъгълен (сферична аберация под 3%)
Така вече съм съгласен. Според някои дисторсията е също вид геометрична аберация. Друг е въпросът, че когато се работи с 180 градусово рибешко око по принцип е невъзможно да се проектира полусфера върху равнина без това да доведе до геометрични изкривявания.