Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Разглеждайки някои ДЛСР-и от различни марки и цените им в България и по света, ми прави впечатление следното нещо (може и да е отдавна известен факт, но аз сега го забелязвам): в сравнение със западните цени (по специално американските) всички марки и модели в БГ са по-скъпи с около 40%, но изключение прави само Пентакс. Цените в България са даже с по-малко от 10% (по мои наблюдения) по-високи. Аз ли съм в грешка или си има някакво логично обяснение?
emilliano: Не може да сравняваш цените в САЩ и в България - по-добре сравнявай България със страни от ЕС. Пък и ценообразуването е на база търсене/предлагане - проста икономика. Ако си забелязал в САЩ са много популярни апаратите втора ръка, или тези, които са използвани, но поправени, излъскани и т.н. - това определено държи цените долу. После - такси - я се позаинтересувай какви са таксите в САЩ.... ценообразуването освен, че е проста икономика е и доста сложно - затова... не виждам как може да ти се отговори с две думи....
Виж какво emilliano ,не забравяй че живееш в страната на "вертутата" ако живееш изобщо в БГ.Тука хората безумно харчат и теглят кредити въпреки че повечето са с ниски доходи. Поне аз имам такова впечатление. По скоро преглеждай форума за продажби на техника втора употреба където могат да се намерят изгодни неща,тъй като все някой решава да изгори с покупка на нов модел
Мисля, че явно не съм се изразил много добре. Исках да наблегна не на това, че цените по прицип са по-високи, а на това, че цените на Пентакс са съвсем близки до официално обявяваните и до тези, на които реално се продава на запад. Направи ми впечатление как се отличават от останалите. И ако наистина е така, защо не са достатъчно разпространени сред потребителите основно на ентри-левъл камерите.
Защото цената не е единственият определящ фактор за популярността на дадена марка (продукт). Цените на Панасоник и Самсунг са още по-добри, ако ги съпоставиш с отвъдокеанските и европейските.
По отношение "нормалните" цени на Пентакса в България. Не е вярно:
Цена на обектив Pentax DA 50-135/2.8 ED (IF) SDM в Павилиона - 1679 лв.
В Щатите $750 - и по 1.30 да сметна долара, идва 975 лв.
Т.е., в България обективът е по-скъп с 42%. Да го кажа с думи - четиридесет и два процента.
В България се срещат нормални цени на някои неща, но то е съвсем случайно. Защото България не е нормална държава.
Извинявам за изцепката, ма на някой правило ли му е впечатление, че дори цената на млякото в Щатите е с 40% по ниска от тази в Бг, да не говорим за цената на бензина, недвижимите имоти(изключение правят по отношение на последното май само NYC и California)
Само дето заплатите са с около 600% по високи!
Цените на всичко от първа необходимост са по ниски в Щатите. Дори самолетните билети купени оттам за насам са по ниско отколкото купени от тука.
Определено това е страната от региона с най доброто отношение заплащане/разходи.
Но не и здравеопазване
Абе щатите не са такъв рай какъвто го описвате. Може да е евтино, ама като тука ти късат задника от бачкане и таксите пак ти изяждат над 10% от дохода. Храната струва на майка си бащата а и не е вкусно както сме си свикнали тук.
Млякото е толкова евтино защото кравите дето го дават поемат повече течности от спринцовки отколкото от храна. Да не говорим, че след преработката на млякото в кутийката има толкова мляко колкото да напълниш капачката на тестер за скъпоструващ парфюм.
Ще ти кажа защо е толкова евтино в щатите - щото в тая държавица ценят труда на хората и се плаща повече за изработката, идеята, ноу-хау - много повече отколкото за суровините. По тази причина и почти нищо не се произвежда в щатите. По тази причина, когато един танкер акустира в УЗА цената му е много по ниска от цената на танкер който отплава от УЗА. Щото малките азиатски работарчета бачкат като за един самун хляб, а американските собственици изнасят производствата си там и в Мексико. Друг минус на щатите е, че нямат толкова добра социална политика. Ако си мислите, че България е страна на парадоксите - идете да видите в Америка.
Че радвай се когато имаш скъпоструващ апартамент в България - повечето американци (така де - средна класа) цял живот изплащат жилища, коли, тостери, микровълнови печки... Ние ли живеем на заем? Ами - да ние тепърва започваме. Тая система на финансов контрол се налага постепенно навсякъде.
Относно цените на фотоапарати... Докато Уза си внасят петролче да захранват тея танкери с евтине стоки, докато си строят къщите с евтина дървесина от амазонка, докато си хранят населението с евтина пестицидна и с изкуствени добавки храни, ще има просперираща икономика и евтини стоки.
Ние българченцата ще седим и ще чакаме да поевтинеят стоките докато държавата ни задлъжнява.
Та тея пари дето едно време са изнесени от България с куфарчета - сега се връщат във вид на Евро Фондове.
Нямаме вече черноморски флот и внасяме риба и скъпоструващи бразилски пилета.
Вноса > Износа
$$$къпа техника - Всичко скъпо!!!
Аз не съм питал нито за млякото нито за бензина, нито дори за Никон или Канон. Питах конкретно за Пентакс, защо им е така политиката и до какво може да доведе. Може би Никон- и Канон-феновете се засрамиха от политиката на техните любимци?
Хмм, нещо интересно стана. Във Фотосинтезис Пентакс К200 Кит вчера беше с около 100лв по-надолу. Да не би вече да го дават с новия китов обектив, който всъщност си е на снимката?
trabant така ли ми се струва или доста се изхвъвляш
Да започнем с храната, на българските цени е, по голямо е разнообразието и е доста вкусна! Всичко разбира се зависи от мястото където пазаруваш! Българските свине и бройлери ще ги оставя без коментар, както и качеството на другите продукти, че свят ми се завива като се сетя само!
Таксите ти изяждат 10% от дохода в Америка! В Европа ти изяждат средно по 30%.
Застраховката не е по скъпа от средноевропейската, само че за разлика от последната, просто не е задължителна!
Абе като се замисля само колко е гадно в Америка и колко е яко в България, какви кебабчета и кюфтета има, каква шопска, какви ракии и мезета, весело ми става на сърцето
не можеш да очакваш, че при тема с подобно заглавие нещата ще поемат единствено и само очакваната от теб насока
Аз продължавам да се чудя ежедневно как отцелява средностатистическия българин при подобни цени и заплати, че и пари за нова фотографска техника намира