Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ...Хубавите снимки от чужбина...
Автор: aleksandr   
Дата:   23-06-08 16:33

Седя си тука в опашката на Родината, цъкам из форума - доста чужбински снимки виждам и хем им завиждам, хем съм им благодарен на уважаемите форумци, че ми отварят прозорчета към света. Аз също скоро излизах за ден до близката чужбина, но освн снимки за спомен за друго просто нямаше време!
Та ми е интересно как се правят хубавите пейзажи стрийт фотография и т.н. закакъв вид излизане, време и пари става дума за да успееш с някоя таква добра снимка! Не говоря за постоянно живеещите в чужбина.
Ще бъда благодарен на всеки който сподели опит тук.
Благодаря!!!

Отговори на това съобщение
 Re: ...Хубавите снимки от чужбина...
Автор: djogata   
Дата:   23-06-08 16:35

Еми първо гледай да си избереш хубаво място, на което ще ти е кеф да отидеш. И отиди със хора, с които ще ти е кеф да прекараш времето там. Прекарай си хубаво, и си направи хубави спомени. Пък снимките - помежду другото [smilie5] [beer] [beer]

Автор: PolarBear   
Дата:   23-06-08 16:48

Зависи от много неща.

Първо и най-важно: целта. Дали отиваш да снимаш, или отиваш на екскурзия/почивка/командировка и снимаш между другото. И ако отиваш да снимаш пак има два варианта - снимаш за удоволствие (тогава търсиш хубавата снимка, но дали ще я направиш не е жизнено важно) или си задължен да докараш определен фотоматериал при всички случаи...

Второ: какво точно искаш да снимаш. Оттам и техниката.

Трето: лични предпочитания и стил на работа. Имат сериозно отношение към начина на пътуване и отново техниката.

Възможности за ползване на резултата: дори и да не снимаш с конкретна професионална задача, трябва да знаеш за какво са ти снимките - за спомен, за личен албум с качествена фотография, за изложба, за публикация в списание...и то не непременно утре, може и след година да изникне такава нужда/възможност.

И т. н.

Като си отговориш на всички тези (а вероятно и на още някои) въпроси, ще е много по-лесно да се обсъждат подробностите.

[shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   23-06-08 17:17

Добре е да усетиш спецификата, атмосферата, разликата. Опитай се да не снимаш като охранителна камера и ще имаш успешни кадри.

Автор: itilien   
Дата:   23-06-08 17:41

Аз мога да обясня що се отнася за пейзажното снимане, понеже само това снимам.

Първото е - или отиваш само да снимаш, или отиваш на разходка. Междинен вариант няма. При първия случай има голяма вероятност да направиш добри кадри. При втория вариант вероятността е много малка.
Приемаме, че си отишъл само да снимаш.

Три неща са най-важни за да направиш добри снимки. 1- Да имаш много време, 2 - да имаш много пари и 3 - да можеш да снимаш. Не са степенувани по важност, а първите две са донякъде свързани.

За времето - тук не знам дали въобще има нужда от обяснение - дори и на най-якото място ако нямаш достатъчно време, има голяма вероятност да се върнеш с нищо повече от екскурзиантски снимки. За да направиш добри снимки имаш нужда от подходящо време и светлинни условия. Подходящото време е нещо малко обобщено - става дума както за годишно време (позицията на изгревите и залезите се мени със сезоните, което може да е критично в някои случаи, така и за метеорологични условия. Ако случиш на облачно и дъждовно, да не говорим пък за мъгливо време, шанса да направиш читави кадри може да е абсолютно нулев. Времето зависи и от мястото - първо се прави проучване през кой сезон какво е времето, как са дъждовете, ветровете и т.н. Това е само ориентировъчно естествено, после на място каквото сабя покаже. От това колко дълго ще стоиш на мястото зависят две неща - да случиш на подходящи метеорологични условия и да намериш достатъчно гледни точки за снимане. Ако нямаш достатъчно време или ще пропуснеш интересни гледни точки и ще се съсредоточиш на по-малко, или ще обиколиш повече но няма да има време да чакаш подходящи условия, или нито едното нито другото :). Нещо много важно е да се съсредоточиш и да се слееш с мястото, един вид да си отвориш очите. Това зависи от две неща - да си сам, и да имаш вдъхновение. Ако не си сам, забрави изобщо да направиш добри снимки. Когато не си сам обикновено си говориш с другите, това те разсейва и не можеш да мислиш за снимането. Освен това хората с които си те ограничават - не всеки ще иска да виси 2 часа край статива и да чака залез примерно. Затова - по възможност сам. Или поне докато снимаш да си сам. Вдъхновението е ясно. В патагония имах някои моменти, в които нямах никакво вдъхновение и снимах механично, а имаше и други моменти, в които ми идваха много идеи за кадри. Освен всичко това, трябва и търпение. Примерно да висиш часове край статива, за да чакаш светлината да пробие облаците, или да чакаш залез. Трябва да можеш да ставаш рано преди изгрев и да излезеш на студа и вятъра да чакаш изгрева, както и да държиш на студа вечер. Времето за снимане в почти всички случаи е само сутрин около 40 минути преди изгева, до около 2 часа след него (в зависимост от географската ширина и сезона), и вечер 2 часа преди залеза до около 40 минути след него. През деня има шанс за добри снимки само ако е дъждовно, облачно или има някакви по-специфични светлинни условия - бури и т.н. Трябва да имаш и усет към мястото, да можеш да откриеш добрите гледни точки и да опитваш да измислиш нещо различно от това, което вече си виждал.
Сега за парите. Както казах, парите са свързани с времето. За да имаш достатъчно време на даденото място, ти трябват повече пари. Ясно и логично :) Другото нещо за което ти трябват парите е да стигнеш до местата за снимане, защото те не винаги са лесно достъпни. Особено ако са в пустиня да речем, но и не само. В повечето случаи, за да идеш на такива места имаш два избора - тур агенция и наемане на автомобил. Първия вариант те орязва здраво откъм свобода, втория вариант ти опразва джоба много. Ако искаш сериозни снимки от добрите места, втория вариант е избора.
Ами долу горе това е положението :) Поне от моя гледна точка.

Автор: jordansl   
Дата:   23-06-08 17:58

itilien
[smilie24]
Снимките Ви от презентацията "Патагония и Атакама" са чудесни. Доставиха ми истинско удоволствие. Успехи![smile]

Автор: ddimo   
Дата:   23-06-08 18:20

Итилиен [smilie24]
От изброеното от теб аз отдавам най-голяма тежест на времето и свързаното с него търпение от страна на снимащия и евентуално на придружавашите го. Много е трудно да постигнеш нещо, ако си с хора, които препускат през глава за да видят колкото се може повече.

Ще си позволя да допълня - трябва и много четене, преди да отидеш някъде - колкото повече си научил предварително за мястото, толкова по-голям шанс имаш да уловиш спецификата и атмосферата. И това важи независимо дали си отишъл да снимаш стрийт, пейзажи, че даже и спорт.

И не на последно място - пълен стомах. Много е важно за търпението[smilie3]

Сега със съжаление трябва да споделя, че почти никога не ми се отдава да спазвам така описаните условия...

Re:
Дата:   23-06-08 18:24

Четенето го пропуснах, то е ясно. Изнамираш каквото можеш да намериш из нета за местата на които отиваш. Къде може да се иде, как може да се иде, какви са впечатленията на другите хора. Това за мен си е част от подготовката за пътуването. Пълния стомах обаче принципно в диви условия е трудна задача, защото си ограничен от тежестта на багажа и често стоиш на границата на глада и ядеш колкото да се каже че си ял.
Да не говорим, че черните птички ми изядоха хлебните запаси [ezik]

Автор: djogata   
Дата:   23-06-08 18:31

И на мен ми се иска да ида някъде така, както го описва Итилиен, но накрая си се получава туристическата - даже ако успея да опъна статив, съм напред [smilie5] [beer]

Re:
Автор: neuromancer   
Дата:   23-06-08 18:37

djogata, за снимането определено помага да си сам (или с други фотографи, но не цяла тумба, а 1-2).
иначе itilien е много прав. А, и поздравления за чудесните снимки

Автор: sunnyshot   
Дата:   23-06-08 19:08

Ето моята рецепта - на човек, който непрекъснато пътува: предпочитам винаги да имам със себе си SLR + един обектив + филтър + светкавица. Чантата за тази цел е доста компактна, не тежи, нося я на ръчен багаж в самолетите, а после в кола- без проблем. Когато видя нещо интересно, щракам и продължавам - обикновено снимам "от ръка" [smile].
При този режим, ако пристигнеш някъде и поискаш да направиш по-специални пейзажи, винаги можеш да си купиш един трипод за около $30 и когато си заминаваш просто да го оставиш, за да не ти пречи.

Автор: Lalinda   
Дата:   23-06-08 19:38

Според мен е по-скоро въпрос на лична нагласа и на практика най-вече...

От известно време насам (да речем, от началото на този век) зная предварително какво ще видя и в съвсем непознат град или село... врати, прозорци, мотори, велосипеди, столове, градски инвентар, архитектурни детайли (пейките отдавна съм ги забравила), мрежи. Зная, разбира се, и че ще ги заснема най-вече фронтално, че няма да търся, освен късно вечер, сенки (отдавна съм направила избора да бъде колорист, а не валорист, и сенките повече ми пречат, отколкото да ми помагат, избягвам и вечерното снимане, понеже променя цветовете).

Това, естествено, означава, че няма да "видя", тоест заснема всичко останало, но то и пък не ме интересува...

Затова и рядко се притеснявам. Просто се отдавам повече на останалите наслади, съпътстващи пътуването. Разбира се, снимам всякакви цветове, но после ги архивирам отделно, и откривам доста неподозирани неща.

Противно на широката и изпитана практика, албуми и гидове купувам след пътуването. Истинското пътуване за мен започва едва след връщането ми у дома.

Пейзажи отдавна не снимам - но ако се случи, едва ли пейзажът ще бъде различен от преобладаващата продукция тук - дърво или лодка в лявата или дясната третина на кадъра... Понякога снимам ролки сено или пък някоя вятърна мелница, повече бутафорна, отколкото истинска, което разсмива спътника ми...

Повечето си кадри съм заснела без изобщо да мисля за сайтове и показ, просто за себе си и архиви с цветове... Нямам и желание да променям стила си, снимам доста отдавна и съм минала през етапа цветя и детски потрети доста отдавна.

Спонсор е принцът консорт, няма начин...
[beer]

Автор: Spiritart   
Дата:   23-06-08 22:02

[shtrak] [smilie24]

Публикацията е редактирана (23-06-08 22:03)

Автор: ddimo   
Дата:   23-06-08 23:02

Всъщност всичко писано по-горе важи с пълна сила и за хубавите снимки от България[smilie3]

Автор: equinox   
Дата:   23-06-08 23:05

И аз това щях да кажа. [smile]

Автор: asahi   
Дата:   23-06-08 23:10

Да допълня Итилиена, че формулата 40мин. преди, 2 часа след изгрев и реципрочно за залез е приложима на определени географски ширини. Към екватора интервала се скъсява, към полюсите се разтегля.

Дата:   23-06-08 23:11

Отчасти да, но не точно. Тук не са ти необходими толкова пари, защото обикновено имаш кола под ръка, местата не са на стотици и хиляди километри едно от друго, и най-важното имаш възможност да ги посещаваш колкото пъти си поискаш и през който сезон и време искаш. Това е голямата разлика. Нито ти трябват толкова пари, нито много време на куп.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »