Автор: djogata
Дата: 20-06-08 12:52
Преди доста време направих една класация за най "легендарна" фотографска апаратура във форума.
Петък е днес, та да вземем да повторим класацията половин година по-късно, и да видим какво се е променило
Да дефинираме "легендарна техника" ![[smilie7]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie7.gif)
Това е апарат/обектив, чието притежание се изтъква често. Споменава се, или се дават примери с него дори във теми, които нямат нищо общо. Ревностно и понякога твърдоглаво се защитават предимствата на този апарат/обектив, дори срещу неоспорими доказателства в противното и очевидни примери за техника с превъзхождащи ги качества.
С две думи тази техника добива специални, "свръхестествени" качества в ръцете на гордия си притежател.
Миналият път класацията беше следната:
1) - Лайката на Волокин
2) - Техниката на Нейви
3) - Никонят на Мартинов
(Моби Дик тогава не схвана метафората и закачката с "легендарност" и се обиди, че не съм му чел темите и не съм включил някакъв ФД зум в класацията. Но трябва да му признаем, че и той с някои свои изказвания заслужаваше номинация)
Как ли можем да подредим същата тази класация днес? Хайде помогнете ми да направим първенството и този петък
Значи, както и миналият път, двата основни претендента за първото място са същите - "Лайката на Волокин" и "Техниката на Нейви". Мойте аргументи:
- Лайката на Волокин. Абсолютно легендарна и неповторима. Картинки от лайката присъстват навсякъде - от тема, в която се разисква снимане на футбол със следящ фокус с 45 или 51 зони, ИСО3200, 600мм обектив и 9 кадъра в секунда, до тема, в която се разисква техника за снимане на птици. Лайката, естествено, във всеки случай прави картинки, поне толкова добри, колкото техниката, специализирана за даденото приложение.
- Техниката на Нейви. Няма значение Канон, Никон, или Скина. Винаги custom-made for Navy. Дори мазен китак или Сигма, минали през ръцете на небезизвестният варналия, стават остри и годни за най-високо ниво професионална фотография.
Очаква се в най-скоро време да отвори бизнес - пипане на техника от Нейви. Отнасяш си обектива при Нейви, той го закача на Д300, прави 2-3 снимки и ти го връща с перфектен фокус, острота и без аберации. Ако си отнесеш и апарата, всички кропки получават динамика, детайл и ниво на шум като апарати с фулфрейм сензор
- Никонят на Мартинов загуби много позиции в последните месеци. Мисля си, че в момента третата номинация би била заслужена за някой друг. Дайте предложения (самономиниране също се приема). Аз имам 1-2 идеи, като например:
Никор 18-200 на Данби. Подходящ за всяка ситуация, незаменим обектив и обезмислящ напълно цялата останала гама от обективи на Никонски байонет.
Щях да включа и каноните на Иводам, и как всяка снимка на птица с тях задължително носи чувство, изразителност и поезия, но май не е коректно да го номинираме, след като той вече не пише тук.
И най-важното: никой да не се връзва, темата е майтап с най-добри чувства
|
|