Автор: peshovec
Дата: 20-06-08 09:04
@rhyan блаогадаря за подсещането за 16 битовото (но тъмно) изображение, за по-тежките случаи мога да се опитвам да ги "разчовъркам" в cinepaint
относно dng4ps-2 благодаря, програмата просто конвертира crw към знаен raw формат (няма загуба на информация, а запълва 6-те липсващи бита с нулички, btw това е и причината да изглеждат тъмни снимките, ако не се процеснат)
п.с. това му е хубавото на raw, имаш изходните данни :):)
@surg, помня че го разглеждаше, именно оттогава се наканих да сравня директен jpeg с конвертиран. Мисля че се стана ясно че има смисъл, за "сложни" (за сапунерка) светлинни усовия (в примерите които съм дал, се вижда от exif-a, че съм дал -2/3 EV, но пак на хистограмата имаше прегоряло, разчитах че с raw ще ги върна).
Иначе за тези които се чудят дали да го ползват хака или не:)
Аз го ползвам почти винаги (защо почти по-надолу). Очарован съм от хистограмата, показанието за DOF, че при ръчен фокус показва разстояние:) естествено има и много други благинки (bracketing за каквото се присети човек, remote cable shooter, възможност да снимаш с кой да е копче на фотото и други).
Единствения недостатък е че при запис на raw се губи около секунда и малко. т.е. ако искаме да снимаме бързо едно след друго, просто трябва да изключим записа на raw (останалите благинки си ги ползваме, "хак-а" не е само за raw, и благинките които предоставя подлежат на настройки:) )
Тези работи които ги споменаваш, за разширените граници на ISO, разширени скорости, бленди са така.
Основния проблем наистина за цветовете, но има напредък:) виж тук:
http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,390.0.html
по спомен имаше за s2/s3 (в момента не работи линк-а, временно явление е)
Освен това за протокола, снима се raw + jpeg ако цветовете на jpeg-a са ок, поне има референция до какво да се нагодят:)
п.с. ако апарата разпознава картата chdk трябва да работи независимо кой фат е.
|
|