Автор: nnenov
Дата: 19-06-08 17:46
И аз си направих такава мизерия навремето с 350Д-то...
Заради една прашинка го направих като четка за козина на ангорски котарак
Ето да се посмеете: имах 1 почти незабележима прашинка на матовото стъкло и понеже съм педант много ме дразнеше. Духах го с уста (добре, че не съм го наплюл, както се случва при такива опити). Не стана. Реших да го издухам на жената със сешоара като по-тарикат и в резултат го напълних със супер много прахоляк . Слава богу беше само в предната камера и по матовото стъкло. Реших да си изчистя с клечка за уши стъклото и му е*ах майката - супер меко и нежно е, нараних му матовата повърхност с памука!?
Вариантите ти са 2:
1. ако ти е пластмасово матовото стъкло направо си поръчвай ново - не се чисти с нищо, ако си го докоснал или пипал с пръст няма оправия, винаги ще е насрано и ще те дразни.
2. ако е стъклено, в което се съмнявам, с разтвор за оптика се чисти и внимателно подсушава. Май само на старите слр-и и на новите от най-висок клас са стъклени (1D, 1Ds)
Вътре в окуляра по-скъпите апарати имат призма (20,30,40D), чиито долен край може да се почисти. По-евтините (като мойто бившо 350Д) са със система от огледала и ако вътре влезе прах чистенето е почти невъзможно. Впрочем обикновено прахоляка е по матовото стъкло, щото камерата с огледалата е затворена от него и вътре няма как да влезе прах.
Сензора за автофокуса е под огледалото, т.е. точно срещу матовото стъкло. Т.е. матовото стъкло не участва в автофокуса.
През матовото стъкло обаче минава светлината за светломера, но прахоляка едва ли му се отразява.
Моя проблем се реши с ново матово стъкло, двайсетина лева е ново, оригинално.
Смени ми го Зентекс.
Успех!
|
|