Автор: kiraca
Дата: 10-06-08 17:04
Здравейте, моля да ми помогнете за избор на първи ДСЛР. Засега снимам с ФЗ 30, но най - накрая искам да се кача на по – високо ниво. Запален планинар съм и снимам най – вече пейзажи, но естествено като социален човек снимам и хора. Ето защо се нуждая от компактна камера, която ще нося лесно из преходите. Това означава “входно ниво”, но и парите ми са толкова. Искам да купя НОВ апарат, който ще ми бъде осигурен от US и се колебая между д40х, д60, 450д, Е 420/520 и евентуално К200д.
Разбирам, че въпросът за избор на тяло е свързан с идеята за оптиката. Снимам като хоби и държа на универсалността на обектива, съчетана с добро качество и нямам намерение да трупам обективи. Съблазнен съм от добрите отзиви за новия китов обектив на Канон, а добри думи се чуват и за този на Никон. Не страня обаче и от идеята за по – добри, но все пак “бюджетни” стъкла, голямо варио не ми е нужно.
Не разбирам добре дали и с какво качеството на изображенията между посочените апарати би се различавало за моето ниво и при копия на кадрите 30х40. Разбирам проблема със шума, а оттам проблематичната малка матрица на олито. В този смисъл 450д е най – добър – най – малък шум и с най – много детайл при високо исо. От друга страна Е 420 има функция за регулиране светлината в кадъра, така че да се избегнат преекспонираните и недоекспонирани участъци. Подобна и /доколкото разбирам добре работеща/ функция има и Никона, но аналогичната при Канона е обявена за безполезна /dpreview/. Освен това е разпространено мнението, че меренето не е най – силната страна на Канона, а това ми се струва важно за пейзажната фотография, където кадрите често имат твърде тъмни и твърде светли участъци при все, че всичко в тях е от значение за идеята. В този смисъл пък Никона като че ли е най – добър с цветното матрично мерене. Той обаче е много беден на преки бутони, а разхождането в менюто за белия баланс и меренето ми се струва много досадно.
Всъщност темата е безкрайна, защото изглежда големите производители се конкурират посредством различията, а не чрез различно качество на едни и същи опции.
Ето защо се обръщам към вас, много от които имате опит с множество марки и модели, с молбата да споделите личните си и непосредствени впечатления и така да внесете яснота при осъществяването на моя избор.
Благодаря ви.
|
|