Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Nqkoj da polzva SOFT BOX
Автор: plamendo   
Дата:   10-06-08 07:38

Iskam da popitam za savet otnosno SOFT BOX, nikoga nesam polzval i iskam da vida kolko e razlikata mejdu tqh i polzvaneto na bqli chadari.
Predpolagam svetlinata e po ravnomerna ot chadara no kolko i kak se otrazqwa...???
Nqkoj ako ima opit i go spodeli shte sam mu bezkrajno blagodaren, ako moje da napravi 1.test s 2 beli chadara i 2.test 2 soft box

Отговори на това съобщение
 Re: Nqkoj da polzva SOFT BOX
Автор: chukov   
Дата:   10-06-08 09:26

Чадърът убива голяма част от светлинния поток защото е отражател

Софтбоксът смекчава директния поток от светкавицата

Двете неща се ползват в различни ситуации, но примерно ако искаш да снимаш обект в студио с бленда примерно 11 то отразената светлина от 1 или 2 чадъра няма да ти стигне

Да от чадъра се получава разсеяна дифузна светлина (до извесна степен)

Софтбоксът смекчава насочено директно осветление

Публикацията е редактирана (10-06-08 09:27)

Автор: n1x0n   
Дата:   10-06-08 10:13

Един софтбокс 60х90 и един бял полупрозрачен чадър с диаметър 80см. ще дадат осветление, което ще е доста близко /да не кажа идентично/ като качество на дифузията.

И двете ползват бял, полупрозрачен плат за разсейване на светлината и двете имат подобна площ и двете имат приблизително еднаква ефективност по отношение на мощността на осветлението.

Основната разлика е, че бокса е затворена конструкция и излъчва светлина само отпред, докато полупрозрачния чадър пропуска И отразява. Това значи, че част от светлината отива в обратна посока, което от своя страна може да е предимство или недостатък в зависимост от ситуацията.

Ако се ползва бял или сребърен отражателен чадър - светлината ще е малко по-различна като степен на дифузия спрямо бокса, но пък момента с разпръскването й е овладян по-успешно.

Като цяло - "по-добро" няма. Нещата са въпрос на 1. конкретна задача и 2. личен вкус.

И двете конструкции имат своите предимства и недостатъци, които раждат хибриди от рода на softbrella, brolly-box, octagonal softbox и т.н.

Автор: n1x0n   
Дата:   10-06-08 10:15

http://www.zarias.com/?p=27

Автор: chukov   
Дата:   10-06-08 10:25

Вярно за полупрозрачен не бях се замислял

Автор: stormfx   
Дата:   10-06-08 11:15

Чадъра ще ти е по-лесен за разнасяне. Освен това винаги можеш да му махнеш отражателя и да осветяваш през чадъра. На мен поне резултата като светлина ми допада.

Автор: GenaDP   
Дата:   10-06-08 11:58

Освен това винаги можеш да му махнеш отражателя и да осветяваш през чадъра [smilie18]

Автор: Canon   
Дата:   10-06-08 13:04

Разликата чадър-бокс се вижда при отразяващи обекти, вкл. очи. Чадъра дава доста грозно отражение (изглежда си като чадър) за разлика от бокса. Да не говорим за отражения при бутилки (линейно отразяващи плоскости, дългата част на тялото и) където неравномерността е неприятна.

Автор: plamendo   
Дата:   12-06-08 07:38

Mersi za mneniqta ... Shte vida da se organiziram da si kupq 2 da gi probvam vsepak 200$ nee koj znae kakwo. Mislq che shte si zaslujava.

Автор: stormfx   
Дата:   12-06-08 11:05

Що се смееш бре Гена ? Аз го ползвам така

http://farm1.static.flickr.com/163/389711740_988cec9ded_m.jpg

И ми харесва. Що не ?

Автор: El_Fuego   
Дата:   12-06-08 17:00

plamendo, хвърли едно око и на това филмче тук .

Автор: джъмбо   
Дата:   12-06-08 17:06

аз ползвам....

предимно...

във всякакви размери [cool]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »