Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 външни светкавици
Автор: tedi2008   
Дата:   26-05-08 01:13

здравейте
никога не съм ползвала външна светкавица и желая да си купя защото не съм доволна от резултата който дава вградената ми.ползвам канон(350д)
Светкавица Bower SF328AZ е на скромната цена от 120 лева,но аз не разбирам от светкавици и не мога да предценя,коя ще е добра ,трайна и издръжлива и съответно тази дали е добра,не разполагам с много пари а и съм начиенаещ
Благодаря предварително и моля не превръщайте темата ми в спор!
[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: външни светкавици
Автор: darksorrow   
Дата:   26-05-08 01:15

преди да си дадеш парите - прочети за светкавиците.

после ще можеш сам(а) да преДцениш до голяма степен. и с по-малко приемане на доверия на форумски факти :)

Автор: borisyankov   
Дата:   26-05-08 01:16

Ще ти свърши по-добра работа от вградената. Но ще трябва малко да се потрудиш и ти.

Дата:   26-05-08 01:49

много малко информация намерих,иначе нямаше да питам,бонус че имам книга само за свтлина осветление в която по въпроса пише само как да я ползваш и само за водешото число,единстеното което знам за сеткавиците е това и че трябва да има измервателна система,някой ако знае къде в нета има повече инфо да сняся инфото веднага [smilie18]

[beer]

Автор: GenaDP   
Дата:   26-05-08 04:14

Тоя Бовер няма TTL автоматика. Предназначен е по-скро за компактни апаратчета без hotshue.

Автор: mihajlov2   
Дата:   26-05-08 08:53

За Канон най-добре е да се ползва светкавица с ETTL II автоматика - т.е. светкавицата контактува с електрониката на апарата, и според светлинните условия и зададените параметри от апарата - диафрагма и разстояние до обекта, излъчва светлинен импулс с необходимата сила.Освен това просто задължително е светкавицата да има въртяща се глава, която да може да се повдига нагоре и завърта настрани, като при това тя осветява съседна повърхност - най-често тавана на помещението или съседна стена, и осветява обекта на снимане с отразена светлина. Така осветяването става по-естествено и се избягва получаването на прекалено контрастни снимки с плоско изобразяване на обекта и прекалено резки сенки зад обекта.
Възможностите за такива светкавици са общо взето две - или фирмените Канонски светкавици Speedlite 430 EX или Speedlite 580 EX или евентуално светкавица на Sigma EF Super 500 DG. От тях Сигмата е сравнително малко по-евтина - 379 лв. на промоция във Фотопавилиона. За любителско ползване е повече от добра.

Публикацията е редактирана (26-05-08 08:55)

Дата:   26-05-08 09:17

Ето и малко информация как се снима с DSLR Канон и външна светкавица с ETTL автоматика:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/

Дата:   26-05-08 10:38

Възможностите за такива светкавици са общо взето две - или фирмените Канонски светкавици Speedlite 430 EX или Speedlite 580 EX или евентуално светкавица на Sigma EF Super 500 DG

Айде бе... Тея долу викаш, не стават?

Публикацията е редактирана (26-05-08 10:38)

Дата:   26-05-08 10:59

Абсолютно сигурно стават![beer]
Съжалявам, просто не ги познавам[beer]
Освен това не съм писал, че само онези стават [smile]

Дата:   26-05-08 11:08

Те и светкавици със собствено мерене като Бовер-а стават... Ама повечето са доста ограничени като възможности, щото автоматиката е само за 1 или 2 фиксирани бленди.

Автор: hash   
Дата:   26-05-08 11:23

аз на твое място бих си взел SIGMA EF Super 500 DG или Канон 430 ЕХ. Преди имах първате, сега имам втората. И или аз съм поумнял или нещо в нея прави експозициите по-точни :)

Има и марки от други производители с ЕТТЛ мерене, които са на по-добри цени. Ако цената ти е наистина важна определено си струва да идеш да ги пробваш някъде. Много е възможно да вършат чудесна работа :)

НО със сигурност не си купувай нещо без ЕТТЛ автоматика!

Дата:   26-05-08 11:44

Светкавиците с ETTL автоматика имат и още няколко предимства:
1. При зумиране на обектива зумират рефлектора на светкавицата - обикновено в диапазон 28-105 мм фокусно разстояние
2. Имат възможност за FP режим - т.е. при скорост на затвора, по-къса от 1/200 сек. за Канон 350Д конкретно, в този режим вместо един импулс излъчват поредица от високочестотни импулси. Това е много полезно, например при снимки навън в режим Av, когато апаратът определя скоростта при зададена ръчно диафрагма според общата осветеност, така че снимката да е правилно експонирана без светкавица, а светкавицата с поредица от високочестотни импулси просветлява например лицето на модела при силно осветен фон или контражур.
Иначе, при снимки в помещение, най-добре е да се използват режими Tv или М на апарата и режим ЕTTL ІІ на светкавицата. Например в режим М задаваш ръчно да кажем скорост 1/125 и диафрагма 8. Светкавицата ще сметне сама силата на импулса. И т.н.

Дата:   26-05-08 11:55

Светкавиците с ETTL автоматика ... при зумиране на обектива зумират рефлектора на светкавицата - обикновено в диапазон 28-105 мм фокусно разстояние

Това, гълъбе, няма никаква връзка с ТТЛ меренето. Има такива, които са с автоматично варио, и такива, които не са.

Светкавиците с ETTL автоматика ... имат възможност за FP режим

Това също няма общо с ТТЛ меренето. Някои ТТЛ свегкавици я имат тая екстра, други я нямат.

...при снимки в помещение, най-добре е да се използват режими Tv или М на апарата и режим ЕTTL ІІ на светкавицата. Например в режим М задаваш ръчно да кажем скорост 1/125 и диафрагма 8. Светкавицата ще сметне сама силата на импулса.

Светкавица с тиристорно мерене ще направи същото. В някои случаи - доста по-добре от ТТЛ-ската.

Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   26-05-08 13:15

Абе светкавиците са една обширна тема и е трудно да се дават кратки отговори.

Най-добре седни прочети и си направи изводите. Така поне ще си наясно какво искаш. Има хиляди начини да се използва светкавица било то в ТТЛ, А, или М режим. Аз използвам в 90% М режим на светкавицата откачена от тялото. Но това си е друг тип снимане....
Та мисълта ми е да разбереш как искаш да изглеждат нещата и да търсиш най-оптималния вариант за теб, но това няма как аз или някой друг освен теб да го знае..просто седни и се информирай.

Аз снимам с Никон и съответно за спецификата на канонски светкавици не мога да ти дам инфо.

Публикацията е редактирана (26-05-08 13:23)

Автор: hash   
Дата:   26-05-08 13:20

за съжаление човек трудно може да разбере от какво има нужда точно без да опита на практика.

Автор: maldito   
Дата:   26-05-08 13:40

послушай GenaDP
нещата ги обеснява по свой си начин...[smilie3] ,
но в повечето случай е абсолютно прав
и коректен в напътствията[smilie24]

Дата:   26-05-08 18:47

михайлов мерсаж -много беше полезен![beer]

падг-избора е труден защото -колкото и четеш докато не пробваш не можеш съшност да усетиш наистина ,нещо като при секса е,но си прав хубаво е човек да прочете преди да си вземе (четъ ,четъ)[smilie18] [smilie18] [smilie18]

мерси гена за офертата с "тънките сеткавици"[smilie24]
ти някой от тези модели ли ползваш гена?
кой би препоръчал??

[shtrak]

[smilie7]

Автор: Davidoff   
Дата:   26-05-08 18:55

Скоро имаше един торрент с фотографски филми. Има едно филмче - "Digital on-camera flash gaining confidence and control"
Става за запознаване с материята отгоре отгоре.

Също може да отделиш 1-2 дни на strobist.com

Успех [smilie24]

Дата:   26-05-08 18:59

Не ги ползвам, продавам ги... [smilie5]

Тdя за 150лв. е изчерпанd, в павилиона продават подобнd за 170лв. Ако ти трябват екстрите на скъпия модел - наривай него. Ако ти трябва нещо като Бовер-а в първия постинг - земай тая за 130лв.

Автор: asahi   
Дата:   26-05-08 19:02

Гената може и на свещ да снима, так аче изборът му няма да може да се сравнява с твоя. По-добре кажи какво очакваш от светкавицата, в какви помещения искаш да снимаш, от каква дистанция, с какви обективи.

Дата:   26-05-08 19:29

светкавицата ми трябва за концерти,портрети обичам да снимам любимите банди [smilie21] [smilie21] [smilie21] на концерти не снимам от далеч!!!случвало ми се е да ударя емсито по ръката но както и да е... [smilie18]

Автор: asahi   
Дата:   26-05-08 19:36

На концертите на големите банди е забранено да се снима със светкавици. И снимането по принцип е доста ограничено.

580ЕХ е твоята светкавица. Всичко надолу е компромис.
Помисли за светлосилен обектив - 70-200/2.8 примерно.
Помисли и как легално да влизаш като фоторепортер на концертите - например с акредитация от някоя медия.

Дата:   26-05-08 19:48

На концерт със светкавица - най-много да отнесеш боя...

Дата:   26-05-08 21:04

На концертите на големите банди е забранено да се снима със светкавици. И снимането по принцип е доста ограничено.

Бях на концерт с oколо 2000 души на Delinquent habits единстеното което ми казаха беше да се махам от сцената :D

На концерт със светкавица - най-много да отнесеш боя...

на нито един моите познати които снимат с външна светкавица до колкото знам никой нищо не им е правил [smilie18]

Хора вие явно ходите на концерти с по комерсиална музика от тази която слушам,това е разликата.(под по комерсиална не казвам по гадна)Аз мога да ви се похваля на пример че артистите които съм снимала са ми позирали на сцената по време на изпълнение и говоря за гости със световна слава но не толкова популярни тук.Предполагам че гената и асахи не слушат хип хоп [smilie25]
[smilie6]

Дата:   26-05-08 22:55

Че хип-хопа музика ли се води? Виж ти... [smilie18]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »