Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ако може да ми обясните някой опции?
Автор: texa   
Дата:   26-04-08 19:35

Здравейте, решил съм да разбера всяка една функция на апарата ми какво прави, защото от 1 година го имам а има някой неща които не знам за какво са, но съм загубил ръководството и затова се надявам тук да намеря отговорите на въпросите.

Апарата ми е Panasonic Lumix FZ50

Та METERING MODE какво прави мога да избирам от три картинки точка в малки скоби, само скоби и точка.

Друго което не знам е AF MODE и там ми дава да избирам от няколко картинки едната с много правоъгълници, другата с един ред правоъгълници послредата и едно голямо Н до нея, третата само един по голям правоъгълник в средата със стщото Н четвъртата пак като третата но без Н, и последната само едно малко правоъгълниче в средата.

Друга обция която незнам защо е, е C- AF CONT.AF там ми дава само OFF и ONл

AF ASSIST LAMP пак има само OFF и ОN

FOCUS/AE LOCK възможности FOCUS, AE, Focus/AE

FLIP ANIM. там като влезна ми дава да избирам PICTURE CAPTURE, CREATE MOTION PICTURE, DELETE STILL PICTURE.

CONVERSION тук дава да избирам от три картинки и OFF но незнам как да ги обиша.

И искам да питам как мога да нагласям светлината на светкавицата, примерно ако искам да снимам хора, и светкавицата само за запълване на сенките да се ползва.

Ще съм ви много благодарен ако драсните някой ред относно тези функции.

Отговори на това съобщение
 Re: Ако може да ми обясните някой опции?
Автор: DeyanStefanov   
Дата:   26-04-08 20:47

а книжка с инструкции няма ли?

Автор: essential   
Дата:   26-04-08 20:53

http://sils.unc.edu/itrc/its/lab_resources/manuals/LumixDMCFZ50-manual.pdf

Автор: chiphead   
Дата:   26-04-08 20:58

Автор: DeyanStefanov
Дата: 26-04-08 20:47

а книжка с инструкции няма ли?

------------

ми, явно - няма ... или - кат мене - има, ама са на английски и гръцки (фащам нещо, ама - не е ясно) ... добре, че клубникон - пуснаха онлайн БГ ръководство [smilie8]

Автор: BotsRevenge   
Дата:   26-04-08 21:41

Metering mode - избираш дали апаратът да пресмята подходящата експозиция спрямо това, което вижда из целия кадър, по-към ценъра или в една малка точка съвсем в центъра на кадъра.
Последното можеш да си го онагледиш като насочиш апарата към слабо осветено място, а на преден план има по-ярък обект (лампа). Апаратът ще се съобрази само с лампата (ако точката си я насочил към лампата) и съответно ще получиш една добре експонирана лампа.

При останалите режими апаратът в по-голяма (скобите) или по-малка (скоби с точка) степен се съобразява с останалата част от кадъра и гледа да определи такава експозиция, при която да се експонират и те правилно.

C- AF CONT.AF ти е следящият фокус. Задържаш спусъка на половина и като местиш апарата или го насочиш към движеш се обект, апаратът се опитва да държи обекта на фокус - не спира да фокусира.

AF ASSIST LAMP - светодиодът, който светва при фокусиране на тъмно, за да помогне на апарата - осветява обекта, по който фокусираш. Конкретно тази екстра на FZ50 не е добре реализирана, защото светодиодът е слаб и апаратът така или иначе трудно фокусира на тъмно.

FOCUS/AE LOCK - имаш възможност да насочиш апарата на някъде, той да си избере бленда/скорост на затвора и ти да заключиш тези стойности (или фокуса/или и двете). В последствие можеш да насочиш апарата на другаде и да използваш същите стойности. Когато си ги заключил, те не се сменят и съответно и апаратът не префокусира.

FLIP ANIM. - използва се за направа на анимирани картинки от няколко кадъра. Правиш няколко снимки в този режим и накрая апаратът ги обединява в една анимирана снимка.

CONVERSION - мисля, че се използваше, когато сложиш теле конвертор или широкоъгълен конвертор на обектива, за да може апаратът да пресметне промяната в приближението.

Силата на светкавицата се променя (ако си спомням правилно) като натиснеш стрелката нагоре няколко пъти. Първият път май беше за компенсация на експозицията, а по-нататък е силата на светкавицата. Не съм сигурен дали беше нагоре или надясно.

Дай сега 5лв за разясненията [smilie25]

Автор: chiphead   
Дата:   26-04-08 21:42

дай на Боцо 5 лева, че не пие (не става с почерпка) [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: stoychev   
Дата:   26-04-08 21:46

METERING MODE - по коя част на снимката фотоапаратът определя експонацията. Точка - спотово - зоната, в която се намира точката, двете скоби - централно - около 70% от кадъра, скоби и точка - по целия кадър.

AF MODE - По коя част на снимката се фокусира. Многото првоъгълничета - по възможно най-много места, трите правоъгълничета H - бързо, по хоризонталата, едното правоъгълниче H - бързо в средата, едното правоъгълниче - в средата, квадратчето - в центъра, най-ограничената зона, подходящо за макро снимки.

CONT AF - дали да фокусира автоматично по време на композирането (ON) или само след мек спусък (OFF)

AF ASSIST LAMP - включване и изключване на червената помощна лампичка, която светва когато снимаш при ограничено осветление.

FLIP ANIM - да правиш серия от снимки под формата на видео клипче - не ти трябва.

Знакът на запълващата светкавица би трябвало да е жълт S и око.

Другите работи не ги знам, не снимам с FZ50, но питай ако има още нещо. ;)

Автор: plamenssi   
Дата:   23-06-08 01:55

Ако може някой да ми прати БГ ръководство за Panasonic FZ50 ще му бъда много благодарен... Благодаря предварително! [shtrak]

Автор: vlex   
Дата:   24-06-08 12:50

Автор: BotsRevenge
Дата: 26-04-08 21:41

Силата на светкавицата се променя (ако си спомням правилно) като натиснеш стрелката нагоре няколко пъти. Първият път май беше за компенсация на експозицията, а по-нататък е силата на светкавицата. Не съм сигурен дали беше нагоре или надясно.

Май е надясно...

Поздрави,
Влад

Публикацията е редактирана (24-06-08 12:53)

Автор: djogata   
Дата:   24-06-08 12:55

Надясно е. Нагоре май беше бракетинга (брей, туй Паналайка не съм я вадил отдавна, май трябва да я разходя малко да поснимам с нея) [smilie25] [smilie25]

Автор: ekomitov   
Дата:   25-06-08 08:28

http://web.kkelectronics.com/instrukcii/PANASONIC/Fotoaparati/dmc-fz50_oi%20bg.pdf

Автор: batstako   
Дата:   25-06-08 08:56

нагоре е бе, два пъти 1 компенсация 2 светкавица

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »