Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За колко време се научихте да снимате?
Автор: satis_   
Дата:   14-03-26 05:24

Здравейте,
Нов съм тук, начинаещ съм и във фотографията. Радвам се, че открих този сайт. Като разглеждам снимките, си мисля че тук има много добри и талантливи хора със способности на професионално ниво. Също и четейки във форума, оставам с впечатление, че някои от пишещите там наистина имат доста добри познания за фотографията. Благодарен съм, за дето мога да се уча от снимките и от написаното във форума.
Винаги ми е харесвало да снимам, но съм го правил предимно с телефони и с фотоапарати тип point and shoot.
От началото на тази година се запалих по снимането с филм. Взех две книги от базара(Благодаря на човека, който ми ги даде), чета в интернет, чета тук, гледам снимки, видеа, снимам…с две думи - уча се.
Напоследък мисля за това и реших да попитам тук - за колко време се научихте да снимате?
Разбирам, че въпросът донякъде е глупав - човек се учи докато е жив, не само как да фотографира[smilie3] , а и фотографията не е стихотворение да я „научиш”. Но все пак след време можеш да кажеш, че не си пълен аматьор. Идва момент, надявам се и предполагам, в който човек се чувства по-уверен в себе си и своите способности, по-сигурен и може, поне приблизително, да получи желаното изображение и да нагласи така настройките, че снимката да изглежда по начина, по който е очаквал и искал да стане. Та колко време ви отне да придобиете такива фотографски умения?

Отговори на това съобщение
 Re: За колко време се научихте да снимате?
Автор: quazimodo   
Дата:   14-03-26 07:37

За техническата страна на нещата просто ти трябва една камера от последните години на филмовата индустрия и ще си винаги в час [smilie5] Например някой Никон от F-60 нагоре, за какъвто ти стигне бюджета. Най-неприятното в тази занимавка е това, че не можеш с връткане на колелцето да смениш ИСО-то[smilie5] Каквото си заредил сутринта в камерата, с такова ще се мъчиш цял ден. За художествената част никой не може да ти каже кога ще си "готов" Може и никога да не се случи (моя милост). Ако си се "запалил" по лентовата фотография само защото е COOL и така правят големите, няма да стане. Желая успех в начинанието.

Автор: estate   
Дата:   14-03-26 08:59

Абсолютно е така.Не е лошо и някой курс да се изкара и не толкова да те научат а да се запознаеш с хора че и приятели.Основното идва с практиката. И да човек се учи докато е жив.НЕ ПРАВИ НЕЩО ЗАЩОТО Е МОДЕРНО ......не влизай в калъпа и трендовете .Снимай колкото можеш повече и ако е твоето нещо всичко ще си дойде на мястото.

По темата :Техническата част ми отне около година докато оправя бленди скорост и прочие но снимах с Nikon D60 и 18-55 .В момента който купих първия си твърд обектив всичко стана по-различно някак.....дори и с ръчен фокус се оправях .Другото е практика ,но за съжаление изгубих много време в избор на техника а не в снимане....не прави тази грешка .Трябва ти една камера и три обектива и го скъсай пот снимане....Успех и чакаме хубави кадри!

Автор: asahi   
Дата:   14-03-26 09:29

Ученето е образователен процес. Ученето сам е самообразователен процес. В зависимост от това как са организирани тези процеси се постига различно време за научаване. След като приключи научаването на някакъв етап следва преминаване на знанието в умение, навик и постигане на устойчиви резултати.

Има и по-кратък отговор - всичко зависи от теб. Има и забележка - със самостоятелното учене можеш да пропуснеш нещо важно.

Автор: kvakioh   
Дата:   14-03-26 10:35

Първо се чете за композиция, гледат се над 100 000 снимки от “майстори”, купуват се2-3 апарата и се изгърмяват затвори, губят се 2-3000€ поне и после чак към кадър номер 123 456 може и да се видят резултатите. Някъде към 5-10 кадъра на година ако стават от примерно 30000 заснети, това е добра насока.

Автор: nositel   
Дата:   14-03-26 10:48

Още не сме. [smile]

Дата:   14-03-26 11:17

Автор: quazimodo
Дата: 14-03-26 07:37

За техническата страна на нещата просто ти трябва една камера от последните години на филмовата индустрия и ще си винаги в час [smilie5] Например някой Никон от F-60 нагоре, за какъвто ти стигне бюджета. Най-неприятното в тази занимавка е това, че не можеш с връткане на колелцето да смениш ИСО-то[smilie5] Каквото си заредил сутринта в камерата, с такова ще се мъчиш цял ден. За художествената част никой не може да ти каже кога ще си "готов" Може и никога да не се случи (моя милост). Ако си се "запалил" по лентовата фотография само защото е COOL и така правят големите, няма да стане. Желая успех в начинанието.

Благодаря!
Не зная какво ще се случи и колко далече ще стигна, надявам се да не е нещо, което утре ще зарежа, но със сигурност не го правя, защото е cool. Преминах през този етап и вече не се увличам по неща, само за да изглеждам готино[beer] . Просто се чувствам добре като го правя, като снимам с филм. Опитах с DSLR, но не стана - не беше моето. Дойдоха ми в повече всичките тези приоритети на бленди, скорости, автофокус...А след като ми попадна един фотоапарат с филм, някак ме обсеби и вече си мисля, че само това искам да правя. Дори не съм напълно сигурен какво точно предизвиква манията ми, но ми харесва да е просто - регулирам скорост, бленда, фокусирам и толкова. Обмислям всеки кадър, за да не хабя филма(въпреки че на този етап определено го хабя). Като че ли не искам нищо повече(с уговорката, че съм толкова начинаещ, че сигурно не зная какво искам[smilie5] ). Не се чувствам лошо, че ИСО-то ми е еднакво...
По щастливо стечение на обстоятелствата имам не една, а две камери с общо пет обектива - напълно достатъчни са и ме правят щастлив[smile] . Съгласен съм за художествената част, доколкото се познавам може и аз никога да не успея да я усвоя, но нека видим дали ще се справя с техническата, пък после "Каквото сабя покаже"[smile]

Публикацията е редактирана (14-03-26 11:19)

Дата:   14-03-26 11:29

estate написа:

> Абсолютно е така.Не е лошо и някой
> курс да се изкара и не толкова да
> те научат а да се запознаеш с хора
> че и приятели.Основното идва с
> практиката. И да човек се учи
> докато е жив.НЕ ПРАВИ НЕЩО ЗАЩОТО
> Е МОДЕРНО ......не влизай в калъпа и
> трендовете .Снимай колкото можеш
> повече и ако е твоето нещо всичко
> ще си дойде на мястото.
>
> По темата :Техническата част ми
> отне около година докато оправя
> бленди скорост и прочие но снимах
> с Nikon D60 и 18-55 .В момента който купих
> първия си твърд обектив всичко
> стана по-различно някак.....дори и с
> ръчен фокус се оправях .Другото е
> практика ,но за съжаление изгубих
> много време в избор на техника а не
> в снимане....не прави тази грешка
> .Трябва ти една камера и три
> обектива и го скъсай пот
> снимане....Успех и чакаме хубави
> кадри!

Курс едва ли ще изкарам, не съм много добре финансово и надали ще мога да си го позволя. И запознаването с хора може би няма да ми се получи - тежко асоциален съм и не че не искам да се запознавам с хора, ами по-скоро хората не искат много-много да се запознават с мен[smilie5] , малко съм странен като че ли... Със сигурност не го правя защото е модерно и за да съм в тренда - отминаха времената, в които се вълнувах от подобни неща. Иначе имам камера с три обектива, дори още една с два, остава ми само, както казваш, да ги скъсам от снимане. Тук пък се ограничавам от цената на филмите и цената на проявяването и сканирането след това, но правя каквото мога и на този етап всички пари, които мога да отделя, отиват точно за филми [smile]

Дата:   14-03-26 11:34

asahi написа:

> Ученето е образователен процес.
> Ученето сам е самообразователен
> процес. В зависимост от това как са
> организирани тези процеси се
> постига различно време за
> научаване. След като приключи
> научаването на някакъв етап
> следва преминаване на знанието в
> умение, навик и постигане на
> устойчиви резултати.
>
> Има и по-кратък отговор - всичко
> зависи от теб. Има и забележка - със
> самостоятелното учене можеш да
> пропуснеш нещо важно.

Приемам думите ти като съвети. Ще помисля върху тях. И ти благодаря! Замислих се върху последното - наистина, учейки се сам, е възможно да пропусна нещо важно...Но нямам много избор като че ли...Ако пропусна, ще се опитвам да наваксвам, какво друго да правя...Стига да разбера, че съм пропуснал, защото го има и този вариант - да не осъзная някой сериозен пропуск[smilie5] . Дано не стигам до там и да не ми се случва...Времето ще покаже

Дата:   14-03-26 11:37

kvakioh написа:

> Първо се чете за композиция,
> гледат се над 100 000 снимки от
> “майстори”, купуват се2-3 апарата
> и се изгърмяват затвори, губят се
> 2-3000€ поне и после чак към кадър
> номер 123 456 може и да се видят
> резултатите. Някъде към 5-10 кадъра
> на година ако стават от примерно
> 30000 заснети, това е добра насока.

Мисля, че по този път съм поел[smilie5] [smilie5] [smilie5]
Дано взема и да стигна, до някъде поне...
Засега ме ограничава само финансовата част, но правя каквото мога.

Дата:   14-03-26 11:38

nositel написа:

> Още не сме. [smile]

[beer]

Автор: Yog   
Дата:   14-03-26 14:06

Много години след като си купих първия фотоапарат със сменяеми обективи, още не съм се научил [smilie5]

Автор: philip   
Дата:   14-03-26 18:14

nositel: "Още не сме. [smile]" [smilie24] [smilie24] [smilie24]

- За 50-ина години още не съм, но се понаучих да виждам.[smilie25]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »