Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Godox V1pro, лилав оттенък след пресветване
Автор: leo34   
Дата:   03-11-25 08:42

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Godox V100pro, лилав оттенък след пресветване
Дата:   03-11-25 08:42

Здравейте! Имам светкавица Godox V1pro за канон, която я купих преди 6 месеца. При светване стъклото става лилаво, колкото е по-голяма мощността толкова по-наситено лилаво. Откакто е нова е така. Видимо не влияе на цветната температура на снимките. Не можах да намеря друг подобен проблем в интернет пространството. При покой лилавия оттенък изчезва плавно. Ето и клип, където се вижда ясно
https://youtube.com/shorts/5LWVMlepJbE?si=IFdxndj2uzs41Goj

Публикацията е редактирана (03-11-25 11:46)

Автор: Synthy   
Дата:   03-11-25 08:47

Добре, имай си я. Аз пък нямам такава [smilie5]
(щом само ще си съобщаваме) [smilie18]

Дата:   03-11-25 09:01

Synthy, благодаря за приноса — всеки форум има нужда и от хора, които просто да потвърдят, че нямат същия проблем [smilie3]

Публикацията е редактирана (03-11-25 09:02)

Автор: Джъмбо   
Дата:   03-11-25 09:05

а стига бе?!?!?!?!!?!?! Тествал съм я, ама честно казано не видях такова нещо, ще потърся да пробвам някоя такава

Дата:   03-11-25 09:19

leo34, виж си поста - само съобщаваш за евентуален проблем, нищо не питаш [smile]
И затова реших, че ще си съобщаваме някакви неща [smilie18]

Дата:   03-11-25 09:46

Джъмбо, имам и втора такава, която ми е от 2 месеца и няма такъв феномен. И двете са от Aliexpress, така че гаранция няма. Питах чата, каза ми, че може да е заминаваща крушка, но доста събития ме изкара и работи нормално технически. Не знам и резервна крушка дали мога да си поръчам за всеки случай от България?

Дата:   03-11-25 10:16

leo43, не си само ти с този проблем. Ето ти нещо набързо от гугъл:
https://www.facebook.com/groups/beginnersphotographygroup/posts/9116030181778166/

Автор: lamerko   
Дата:   03-11-25 10:21

То като се замисли човек, няма какво друго да бъде, освен някаква драма в халогена. Въпроса е дали няма нещо по захранването - импулса идва от разряд на едни тлъсти кондезатори, но очевидно има някакво остатъчно захранване. Погледнете самата крушка (без да я пипате, че може буквално да експлодира) - ако има следи от опушване, значи нещо не е наред с работния и цикъл (работи с по-ниска от работната температура).

Дата:   03-11-25 10:51

динафос имат сервиз за годокс светки, обаче не съм сигурен дали ще ти продадат крушка... евентуално ще ти я сменят извънгаранционно

Дата:   03-11-25 11:28

Synthy, благодаря за линка. Преди 3-4 месеца бях се разровил и нищо не бях намерил, явно вече има теми за този проблем.

lamerko, чата беше ми казал, че може да се отделя някакъв газ вътре и да се оцветява по някакъв начин, но не съм толкова навътре технически. Не съм се опитвал да разглобявам нищо (все още), но преди години бях сменял една крушка на V860 II.

Джъмбо, ще им пиша да видим какво ще отговоря. То честно казано не знам дали е наложително, ако работи така както до сега не се отразява на снимките и така бих продължил.

Дата:   03-11-25 11:45

Много се извинявам, объркал съм модела на светкавицата. V1Pro е модела, а не V100pro [smilie8]

Автор: lamerko   
Дата:   03-11-25 11:50

По принцип, капсулата е пълна с инертен газ с добавка на източник на халогенни йони, с цел да се задейства регенерацията на волфрамовата жичка, а не да се отложи върху стъклото. При правилно сработване, очаква се да имаш пълен спектър на светлината - от UV (понякога стъклената капсула е направена така, че да го блокира до известна степен) до 1000+ nm IR. Ако температурата обаче не е в границите, този спектър ще се измести в някоя посока, което очевидно се случва накрая...

Re: Godox V1pro, лилав оттенък след пресветване
Дата:   03-11-25 14:42

каква волфрамова жичка какви халогени?!?!?! импулсната лампа е газорзрядна система използваща ксенон а не интертни газове...

Дата:   03-11-25 15:16

Само за протокола: ксенона е инертен газ.

Автор: sirkhann   
Дата:   04-11-25 11:51

Това е виолетова / ултравиолетова светлина, има някаква остатъчна емисия от йонизацията на газа в крушката. Най-вероятно трябва нова, освен ако не е някаква утечка, обаче батерията ще пада много бързо, ако е второто. (добавка - може да е кондензатор, обаче).

Публикацията е редактирана (04-11-25 12:55)

Дата:   04-11-25 13:00

Сравнително добра насока какъв може да е източникът е да се светне тестово и веднага да се извади батерията. Ако продължи да свети - вероятно лампата има пробив. Ако изгасне моментално, има утечка - кондензатор, транзистор, нещо по пътя.

Дата:   04-11-25 14:57

sirkhann, опитах да направя това с батерията. Промяна няма във времето за разсейване на лилавия цвят. Не знам, ако отворя преднача част дали ще може да се види, ако има някакъв дефект (видим)?

Дата:   04-11-25 16:32

Автор: Synthy
Дата: 03-11-25 15:16

Само за протокола: ксенона е инертен газ.

ясно е какво съм визирал

Дата:   04-11-25 16:52

Открих "проблема". Разглобих главата (4 видийки на пръстена на главата). Наредени са така: външен метален пръстен -> прозрачен материал с някаква текстура -> стъкло, което е оградено с уплътнение (може би силикон) -> стъкло със сверични окръжности.
Като светне светкавицата силикона (уплътнението) на стъклото свети в лилаво, колкото по-мощна е светкавицата толкова повече свети силикона. Все едно се зарежда като тези флуоресцентни материали, но изисква силна светлина и губи сравнително бързо складираната светлина. Малко аматьорско обяснено, но ме разбрахте. Размених тази час със същата от другата светкавица и сега другата ми свети в лилаво [smilie5] Имам чувството, че някой се е опитал да направи нещата да изглеждат "интересно/цветно" при някои бройки [smilie5]

https://photo-forum.net/static/site_pics/2025-11/1762267850_1762267121517.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/2025-11/1762267841_1762267121513.jpg

Публикацията е редактирана (04-11-25 16:54)

Дата:   04-11-25 16:58

Това не звучи добре. Хубавата новина е, че електрониката и лампата са здрави. Обаче е притеснително някакъв елемент да фосфоресцира по подобен начин. Елементите, които го правят, обикновено не са от най-безвредните.

Дата:   06-11-25 07:41

Копирах въпроса от първия пост на ChatGPT, без да споменавам за силиконовото покритие и ето какво ми отговори:

Гледах клипа и разбирам напълно какво имаш предвид — лилавото сияние върху челното стъкло на Godox V1 Pro при светване.
Ще ти обясня подробно какво се случва и защо това не е дефект, а нормално явление при някои единици на този модел.

???? Какво реално виждаш
Това лилаво сияние не идва от самата светлина, която светкавицата излъчва (т.е. не влияе на баланса на бялото), а от фосфорно покритие или IR/UV филтър върху челното стъкло.
Когато кондензаторът се разрежда и тръбата (flash tube) излъчва, това покритие флуоресцира за кратко в лилавия спектър. Затова:

Колкото по-силна е мощността, толкова повече енергия преминава → по-силен лилав ефект.

След изстрел светлината угасва и фосфорът избледнява плавно.

Няма промяна в цветната температура, защото това сияние не участва в самата експозиция — вижда се само от окото/камерата, насочена към челото.

✅ Потвърдено: Не е дефект
Godox поддържа форуми и представители (вкл. на Reddit и DPReview), където потребители са питали за същото. Отговорът им е, че явлението е нормално и не засяга работата или качеството на светкавицата.

Няма нужда от сервиз или смяна на тръбата, освен ако няма миризма, прегряване или нередовна светлина (например жълто-зелен оттенък на снимките).

???? Как можеш сам да провериш
Постави светкавицата в manual mode (M).

Изсветни бял лист при различни мощности (1/128 → 1/1).

Заснеми резултатите с фотоапарат при фиксиран баланс на бялото (5600K).
→ Ако снимките са неутрални, значи всичко е наред.

При всяко светване фосфорът в материала се възбужда → излъчва в лилаво-син диапазон.

После „изгасва“ плавно, както ти си видял — напълно типично поведение за фосфоресцентно вещество.

След изстрел светлината угасва и фосфорът избледнява плавно.

Няма промяна в цветната температура, защото това сияние не участва в самата експозиция — вижда се само от окото/камерата, насочена към челото.

⚙️ Причини това да се случва
Типът тръба (flash tube) в V1 и V1 Pro е специфична – компактна, с фосфорно покритие за по-равномерна дифузия.

Анти-UV/IR филтърът отпред понякога пречупва остатъчната плазмена светлина.

При някои серии (особено V1Pro за Canon и Nikon) се наблюдава това лилаво сияние по-често – козметично, не функционално.

???? Защо само някои бройки са такива

Godox (и други като Yongnuo и Meike) понякога сменят доставчици на оптични и уплътняващи елементи, без промяна в дизайна.
Една партида може да има прозрачен силикон, друга — леко „опалесцентен“ с фосфорна добавка.
Това няма функционално значение, затова не е отбелязано в документацията.

Публикацията е редактирана (06-11-25 07:50)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »