Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Нов компютър
Автор: Mogila   
Дата:   24-09-25 17:32

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Нов компютър
Дата:   24-09-25 17:32

Здравейте,

знам, че между нас има доста хора, които са навътре с компютрите( какъвто аз не съм). Затова реших да попитам тук за моя проблем.

Моят домашен комп е вече нa 7 години... мощност не ми е липсвала, но сега както знаете свършва поддръжката на Уиндоус 10 и трябва да се ъпгрейдва... Но аз имам И7 7700К, който не се поддържа.
Тоест ще трябва нов комп или нов процесор с дъно.

Ползвам Фотошоп, Лайтруум и много рядко Давинчи ресолв за видео.

Не ми трябва супер мощен процесор. Предпочитам нещо, което ще работи ок и няма да гълта много ток.
При всички случаи искам Интел.
Мислите ли, че един и5 14500 би бил ок за мен?

Ще се радвам ако някой може да даде съвет!

Публикацията е редактирана (24-09-25 17:34)

Автор: estate   
Дата:   24-09-25 17:47

Е като спират подръжката това не означава ,че няма да може да го ползваш .Аз oще карам Vista на 17 годишен Acer Extensa notebook.Имам си Фотошоп ,Capture NX2 стари програми за Fuji DSLR и даже съм вързал един Canon Pixma принтер със скенер.Ся бавно си вървят ама си вървят.Едва ли Adobe ще направят Lightroom да върви само на 11 -ка.Ще има ъпдейти години напред.Ако не вадиш пари според мен карай колкото юожеш.Ако му е дошло време за смяна то е ясно ,но Уиндоуса не е фактор за мен.Не съм профи не вадя пари от снимане та ,обратното е съвсем друга бира.Ако вадех пари щях да подменям каквото трябае на две години...

Автор: kasad   
Дата:   24-09-25 18:48

Отдавна интелите не са това което бяха. Един Райзен и заспиваш!!

Дата:   24-09-25 18:58

Знам kasad, но искам интел. Фен съм[smile]

estate чета, че няма да има ъпдейти.

Автор: darkymir   
Дата:   24-09-25 21:22

Аз бих ъпдейтнал само ако компютърът вижда зор с поставяните му задачи. Доста е възможно да се изцедят 2-3 години още от него. По принцип нито е проблем да живее с 10 без ъпдейти, нито ще е проблем, ако сте твърде притеснен, да се инсталира 11, въпреки че официално не се поддържа.

Автор: lamerko   
Дата:   24-09-25 22:34

Можете да форсирате ъпгрейд към 11-ка. Или по-точно нова инсталация.

инструкция

Автор: Yog   
Дата:   25-09-25 04:21

Според мен, ще дадеш повече пари от необходимото. Един 14500 е 500 кинта. Купи си 13400F за 250 лева(надявам се имаш видеокарта). В описаните програми, няма да има реална разлика между двата. Даже 12400F бих си купил, ако правя бюджетен ъпгрейд и искам да спестя 50 кинта. Моят комп в момента е с Райзън 5600 (което е еквивалента на 12400) и всички монтажни програми, които съм пробвал, си вървят идеално.

Автор: stef7   
Дата:   25-09-25 06:49

На твое място бих си взел Intel процесор последна генерация. Причината ? Core Ultra на Интел процесорите се произвеждат не на техните заводи а в заводите на TSMC по най-новата и съвременна технология по която се произвеждат процесорите на Apple и AMD, GPU тата на AMD и NVidia

Това дава малко по-добра производителност, малко по-малко консумация във ватове при натоварване. Разликите не са големи но си струват

сравнение

Core Ultra 5 245 - CPU Lithography - TSMC N3B
i5 14500 - CPU Lithography - Intel 7

Последната генерация Intel процесори които съответстват на i5 14500 са Core Ultra 5 245, 235, 225. Който и от тях да вземеш няма да сбъркаш, разликата в честотите и съответно производителността е много малка.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_processors

Недостатък: Core Ultra серията работи само с DDR5 и ще ти се наложи и upgrade на паметта.

Не бих се замислял много за разлика в цената от 100-200 лева. Очевидно си ползваш компютрите дълго време. Първо като разделиш 200 лева на 10 години и после на 12 месеца се получава смешно малка сума. За инструмент който ползваш за работа или като хоби значително време не си струва даже да я мислиш.

Автор: Батко   
Дата:   25-09-25 09:56

Mogila, какво значи "Фен съм". Фен на това да дадеш много пари и да ти изгори процесора и да си по-бавен от тези с Ryzen-ите ?

"Intel's 13th and 14th Gen processors can experience instability, crashing, and even permanent damage due to excessive voltage caused by a faulty microcode algorithm and incorrect motherboard power settings."

Няма значение колко пъти ще повтарят, че са оправили проблема. Intel имат проблеми навсякъде : процесори, сървъри, мрежови устройства... . Ако бяха Ok, Тръмп и nVidia нямаше да са се втурнали да ги спасяват.

И аз бях едно време фен на Canon, обаче като видях какво правят Sony-тата, събрах всичко Canon-ско, в базара и сбогом. От 10-кадъра с 5DMKII, 2-3 ми бяха на фокус. От Sony A99 забравих за това какво е снимка да не ти е на фокус.

Айде да не почвам феновете на BMW, че ще се зацапа темата.

Виж ревюта, прочети статии, Intel са тотал щета!
За x86/x64 платформата има само едни процесори : AMD !
За сега са без конкуренция.

Иначе! Аз на работата съм с i7-4790K ( 3 поколения по-стар от твоя ) с 32GB RAM и Windows 11 Pro. Като цяло всичко си работи плавно и както трябва.

Ако не ти е необходима повече мощност карай си с 7700К - тогава Intel все още можеха да правят компютри. А ако искаш Windows 11, просто ползвай Rufus и изключи безумните изисквания на Microsoft, а после си сложи и OOSU10 за да спреш телеметрията.

Автор: ZENON   
Дата:   25-09-25 13:27

Виж, не си давай парите, само защото микромеките имат за цел да изплашат максимален брой хора.
Докато Вин 10 ти върши работа, върши си работата.
Когато/ако, Адобът спре поддръжката и АКО старите версии на софтуера вече не ти вършат работа, т.е. появи се абс. необходимост от смяна, тогава сменяй.
От години съм излекуван от необходимостта да сменям, ако ми върши работа, без значение дали е фотообработка,офис и т.н.
Отделно има променени дистрибуции на Вин 11, където тия рестрикции са преборени и могат да се слагат на всякакви машини, но не ми се е налагало да се задълбавам, поради горните причини.

Автор: Ratsev   
Дата:   25-09-25 15:18

Не прави грешка с Интел, АМД в момента са на 2ра генерация на АМ5 цокъл и ще поддържат платформата за още 1-2 генерации процесори напред. Това означава, че може да се вземе Ryzen 7xxx на добра цена и после да се ъпгрейдва системата. Предишната платформа на АМД АМ4 от 2016та !още! се ъпдейтва и поддържа до ден днешен, нещо за което Интел само могат да мечтаят. Отделно в момента АМД са по-добре във Фотошоп от Интел. Казвам го като човек минал през двата производителя. Имах i7, Core2Duo, преди това Duron и AthlonXP. Миналата година се върнах на АМД - Ryzen 7700 и съм повече от доволен. [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   25-09-25 19:12

Човекът ви каза, че е фен. Губите си времето. Истинският фен поддържа отбора си дори когато е на последно място. Това не го прави по-лош или вас по-добри.

Дата:   25-09-25 21:31

Благодаря ви за мненията.

С Интел ще се чувствам по-добре. Не искам да навлизам в подробности и да отварям възможности за спорове.

stef7, сега и Ултра 235 ми е в полезрението... но там трябва да взимам и нова рам...

Батко, аз пък бях фен на Сони, но видях какво могат каноните. От както ползвам R5 и R6II нямам кадър без фокус [smile] Така, че мнения много... вкусове различни.

Четох много за тези проблеми с 13та и 14та версии и 14500 не е от засегнатите модели.

ZENON и този вариант обмислям- да оставя 10ката за сега... но навсякъде пише. че без ъпдейтите е рисковано.

Надявам се ако правя ъпдейт на системата да мога поне захранването да си ползвам:550 Watt EVGA SuperNOVA G3 Modula 80+ Gold

Също и охлаждането Noctua NH-D15S

Имам и 32гб ДДР4.

Видеото 1050ti бих го заменил за 3060 12GB. Добра идея ли е?

За процесор също си мислех за един и7 12700 без К и на старо. Тук в Германия има много предлагане на неща на старо.

А Уиндоус 11 със сегашната ми система не искам да слагам. Знам, че има разни трикове за тази цел, но искам нещо стабилно, безпроблемно и с редовна поддръжка.

Автор: ss_sgp   
Дата:   25-09-25 21:58

Миналата седмица взех лаптоп с Ryzen AI 9 HX 370 + 32GB RAM
Това ще ви е предостатъчно според мен. На практика са почти еквивалентни процесори с Intel Utra 235, ако вземете като моят Asus ще имате и лаптоп с прекрасен 16" OLED дисплей 3200х2000px

https://tinyurl.com/2c3pr5ww

А ето и с добро видео:
https://tinyurl.com/5794w5f6

Вграденото на първият със сигурност е по-добро от това, което имате в момента.

Публикацията е редактирана (25-09-25 21:59)

Дата:   25-09-25 22:37

Благодаря, но си имам приличен лаптоп с хубав дисплей. Него мога да го ъпгрейтна към 11 без проблеми.

Автор: Synthy   
Дата:   26-09-25 08:39

Mogila написа:

>
> ZENON и този вариант обмислям- да
> оставя 10ката за сега... но
> навсякъде пише. че без ъпдейтите е
> рисковано.
>
>
> Имам и 32гб ДДР4.
>
> Видеото 1050ti бих го заменил за 3060
> 12GB. Добра идея ли е?
>
> А Уиндоус 11 със сегашната ми
> система не искам да слагам. Знам,
> че има разни трикове за тази цел,
> но искам нещо стабилно,
> безпроблемно и с редовна
> поддръжка.

Много добре си се насочил към ъпгрейд. Win10 без поддръжка не бива да се ползва (важи за всяка OS).

Купи си поне още 32GB рам (аз бих казал че 128 ще са чудесно, с оглед на дългосрочна безпроблемна употреба на компютъра, но цената вече може би ще окаже влияние на избора).

За видеокарта имах точно твоята дилема (само че аз подмених една Tesla P40). И избрах 3080 (втора ръка, пролетта я купих за 550лв), заради повечето (двойно и отгоре, всъщност) куда ядра спрямо 3060. Нито за миг не съм съжалил. Ако ще зареждаш големи AI модели или ще обработваш 8K видео - тогава повечето VRAM е ключова, но ти не казваш да правиш подобни дивотии. Така че между 10 и 12GB VRAM голяма разлика няма да усетиш, но ще получиш МНОГО голям бонус от многото и бързи куда ядра. Особено, щом ползваш Давинчи (про версията много силно използва видео картата)- той работи прекрасно с повече видео мускули. А ще можеш и да се радваш на хубава работа на AI екстрите при фотообработка. При мен ON1 лети с 3080 вместо да крета с теслата (макар и с 24GB VRAM си е бавна, нещо като твоето 1080ti). Лайтрум и ФШ не знам как са с АИ, но подозирам, че също ще имаш голям прираст на производителността.

Захранването - ще си купиш ново. Твоето е слабо (само видео картата ще вземе едни 250-300 вата). Аз съм със Seasonic 850 и мога да кажа, че се справя много добре. А и волтажите му са много стабилни (според една купчина ревюта).

И не на последно място - избраният процесор чудесно се сработва с 3080. Идеално се допълват и не се спъват един друг. Много е тъпо да изсипеш една камара пари за мощен хардуер и да усетиш, че не работи на 100% защото някой компонент се явява тясно място. При видео енкодинг имам процесор на 85-90%, видео карта (кодирането) на 85-90% - перфектно според мен.

Охлаждане на процесора - провери си колко топлина отделя той и колко може да разсее твоят охладител. Аз взех 14600KF и един плосък термалрайт охладител AXP90-X53. Еми - не успяваше и се включваше термал тротлинга. Подмених го с по-голям (SI-100) и вече всичко е 6, но пак при дълъг видео енкодинг отива към 75-80 градуса, но е рядко и е поносимо. Така че ще си видиш как са ватовете при теб.

Дата:   26-09-25 08:43

Ще смениш и дънната платка, нали знаеш?

Дата:   26-09-25 08:59

Дънната ще сменя :) Но се чудя на кой процесор да се спра...

Дата:   26-09-25 09:09

Ами... 14500 и 14600 (вземи си F - видео карта си имаш) са горе-долу едни пари, но получаваш повече мощност. Друг е въпроса, ако не желаеш да харчи двойно повече ток за малко повече производителност. Ако твърдо не желаеш да взимаш ново захранване - тогава 14500 и 3060 са твоите части. Другите ще искат повече ток.

Ако се насочиш към Core Ultra 5 245 - тогава със сигурност пък сметката рязко набъбва.

Автор: lamerko   
Дата:   26-09-25 10:01

Задълбахте твърде много... истината е, че старото добиче може да продължи да си работи, че и с най-новия софтуер, ОС и т.н. Въпроса е дали собственика му не си търси поводи за чернопетъчен подарък [smilie5]

Между другото, аз предната вечер съживявах едно Mac Mini 2012 (да, на 13 години), но все пак е четири ядрена (8 трейда) I7-ца с 16ГБ РАМ и ССД. Запали чудесно с macOS Sonoma 14.8 (версия от преди два дена), а сега съм в процес на подкарване и на Windows 10 като втора система (dual boot). Не че ще ми е основна система, но това е последното Mac Mini, което има вграден FireWire порт, който ми е нужен за стария филмов скенер.
Просто един пример, как една уж безнадежно остаряла система може да живне, и то съвсем прилично [cool]

Автор: Konstantinov   
Дата:   26-09-25 13:11

14500 все пак е 14 ядрен на 5 гигахерца и аз бих сложил водно охлаждане арктик 420 с три вентилатора 140мм.https://desktop.bg/desktop_coolers-arctic-arctic_liquid_freezer_iii_pro_420. 240 лева е и с такова охлаждам 24 ядрен на 5.4 гигахерца, но съм сложил 9 вентилатора по 3броя на 3 реда.За 30 лева повече има с шарени светодиоди, ако човек харесва такива неща.

Публикацията е редактирана (26-09-25 13:14)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »