Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Портрети и улична фотография
Автор: PhotoMaxBulgaria   
Дата:   18-09-25 20:20

Здравейте! Искам да ми препоръчате подходяща техника за портрети и улична фотография (в момента разполагам с Nikon D5300 + Nikkor 50mm 1.4G). Държа на бърз и точен автофокус, включително и при по-слаба светлина. Бюджета ми е до 2000 лева за тяло и до 1000 лева за обектив (може и да са втора употреба).

Отговори на това съобщение
 Re: Портрети и улична фотография
Автор: Synthy   
Дата:   19-09-25 08:22

Намираш от базара някое D600 за 600лв и си готов. Ако искаш можеш да добавиш и един 28мм обектив. Всичко друго си го имаш.

Едит: сега видях, че продават в базара Д610 за 700лв и 28/1.8 за 650лв. Обаждай се и отивай да снимаш.

А ако искаш нещо по-малко - има фуджита, които ти влизат в бюджета и са доста по-удачни.

Публикацията е редактирана (19-09-25 08:33)

Автор: sirkhann   
Дата:   19-09-25 20:27

Аз лично бих помислил за нещо от рода на Nikon Zfc с Viltrox обективи или някое Fuji X-T3.

D610 е хубаво тяло, но няма подвижен екран и трябва да снимаш през визьора, което не е много готино за улична фотография. За портрети - ще кърти.

Алтернативно, за улична можеш да снимаш с филмов фотоапарат в черно-бяло. Подобно да dSLR, обаче, ако не снимаш от визьора, ще трябва да го правиш в ръчен режим с предварително настроени хиперфокално разстояние със зададени бленда и време на експониране.

Автор: koev   
Дата:   19-09-25 21:04

Публикацията е редактирана (20-09-25 10:14)

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   19-09-25 21:05

PhotoMaxBulgaria написа:

> ..подходяща техника за портрети...

> Държа на бърз и точен автофокус...

Виж частта от 2:18 до 2:58 на това видео.

Автор: quazimodo   
Дата:   19-09-25 21:59

Купувай безогледалка без да се замисляш. Просто фокусът при тях е с една петилетка пред ДСЛР. Говоря като човек, който не може да снима шедьоври, но поне си прави експерименти с новата техника, която може да си позволи. Преди известно време Chat GPT отговори, че най-добрият фокус по очи е на Nikon Z5, колкото и куриозно да звучи. Има ги в базара за по 1300-1400 лева. адаптер за около 250 пак от базара и един-два обектива за останалите пари.

Автор: Yog   
Дата:   20-09-25 00:42

Щом си свикнал(а) с Никон, купи си пак такъв, за да ти е по-лесно с менюта и други досадности. Както бяха писали и по-горе, Z5 e отличен като съотношение цена/способности, аз бих го купил на старо в добро състояние. То и не знам дали са останали нови бройки, откакто пуснаха Z5II. Това са ти 1300 лева някъде. И гледам в магазина, чистак-бърсак новички, Никон Z 28/2.8 и Никон Z 50/1.4 са 1200 общо ('баси евтинията, честно!). И за 2500 си готов(а).

Дата:   20-09-25 10:01

Безогледалка с автоматично разпознаване на лица е невероятно удобство, просто първите поколения на Nikon Z5, Z6, Z7 и донякъде Z6II, Z7II често пъти фокусират върху миглите. Когато се снима от близо на отворена бленда, прави впечатление, защото ирисът не е на фокус. Пускаха ъпдейти, за да намалят този ефект, но мисля, че все още го има понякога.

При DSLR винаги го има този риск за фронт/бек фокус, който е много неприятен за портрети, но поне Z серията безогледални апарати фокусират при затворена бленда, което премахва ефекта на изместване на фокус, който някои обективи имат, заради непълна корекция на сферична аберация.

На последно място - оригиналният Z5 има по-слаба чувствителност на автофокуса и не работи толкова добре на тъмно, колкото Z6, например. Z5II е истината, и е доста по-бърз и с нов процесор, но и употребяван Z6/Z6II не е лош апарат. Просто имат специфики.

Автор: PhotoMaxBulgaria   
Дата:   20-09-25 17:59

За сега съм се насочил към Sony A7III + Samyang AF 50mm f/1.4 FE II[smile]

Дата:   20-09-25 21:14

Готина играчка, но първите три поколения имаха гадни цветове [smilie5] В Capture One стават, може би и в другите редактори са ги оправили.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »