Автор: mediac
Дата: 25-08-25 18:55
Здравейте отново!
За да приключа темата, а и за да съм в помощ евентуално на някого, който смята скоро да пътува до Китай, да кажа моите преки впечатления. Заминах на 6 август, върнах се на 22-и. Нямах проблем с фотоапарата и два обектива, по-големият от които 50-400мм. От туристическата фирма предупредиха, че в Китай има изискване лични вещи на стойност над 5000 юана (около 700 евро) да се декларират на митницата при пристигането на летището. Въпреки че фототехниката ми многократно надхвърляше тази сума, при запитване на китайска митничарка в Пекин дали да се декларират фотоапаратът и обективите, тя само попита дали ще са за лично ползване. Когато отговорих утвърдително, даде знак направо да минавам, без нищо да попълвам. В самия Китай много се снима, местните жители си правят фотосесии пред храмове, в градинки и т.н. Дори на площад "Тянанмън", където е забранено да се влиза с химикалка и лист хартия, за фотоапаратите няма никакъв проблем.
Проблем обаче може да имате евентуално с пренасянето на външи батерии. От 28 юни 2025 г. за вътрешни полети в Китай е задължително външните батерии да имат ясно видима и валидна 3C (China Compulsory Certification) маркировка. Външни батерии без 3C маркировка, с неясна или фалшива маркировка, или такива, които са били изтеглени от пазара, могат да бъдат конфискувани на летището. Тази сертификация е въведена през 2023 г. и може да не присъства на всички международно закупени външните батерии. Капацитетът (в mAh или Wh) трябва да е ясно отпечатан на power bank-а (фабрично, не ръкописно или на стикер, който може да падне). Неясно етикетирани батерии могат да бъдат конфискувани.
Аз имах у себе си малка външна батерия без 3С маркировка, която на едното летище не я засякоха, но на аеропорта в Шанхай упорита китайка я откри, внимателно прочете всички надписи и когато вече на ум се бях примирил, че ще ми я конфискува, тя я пъхна обратно в чантата и ми махна да минавам. При всички случаи обаче батерии носете САМО в ръчния багаж, в чекирания отварят, ровят и правят проблем за наглед безобидни неща.
Имайте предвид, че горе написаното важи към момента, нещата се променят много бързо и след година-две може да има нови изисквания. Затова, който чете този пост, да се съобразява кога е писан, за да не остане излъган.
Успех на всички фотопътешественици!
Публикацията е редактирана (25-08-25 21:18)
|
|