Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Архив снимки
Автор: georgioiv   
Дата:   22-04-25 10:57

Видях си в пощата оферта за евтини дискове HDD по 3 и 4 TB и ми хрумна, че най-после е време да си направя някакъв обединен архив.
Снимките ми са разхвърляни по HDD и SSD и нямам дори каталог кое къде е, и се почва едно търсене, когато ми затрябва нещо старо.
Знам за готови скъпи NAS решения, но толкова пари не ми се дават. Някой да си е правил нещо подобн, но бюджетно (до 1000 - 1500 лв.) ?
Идеята е поне 20ТБ дискове, в райд, в компютър с хубаво захранване, който да се буди по лан когато ми потрябва и да си дърпам по домашната мрежа.
Вариант е да си ползвам епълския маршрутизатор Airport и да му сложа възможно най-големия диск, но ще е само един диск и има риск. Поне знам, че това е устойчиво работеща система, имам един у дома вече 15 години не е спирал и никога не ми е създавал проблеми, вътре има един WD green 2 TB.

Или с други думи - как сте си решили вие проблема с архивите, че файловете стават все по-големи....?

Отговори на това съобщение
 Re: Архив снимки
Автор: ddantgwyn   
Дата:   22-04-25 12:30

Няма да е лесен отговорът, да знаеш :)

Имаш два варианта - някой фабричен NAS втора употреба с нови дискове или desktop машина със софтуерен или хардуерен RAID контролер.

Щом искаш да ахивираш 20 TB снимки, ще ти трябват поне 5 диска 4 TB, което не знам дали е добре от гледна точка на RAID масива. А и ако ще правиш архив, трябва да предвидиш и място за новите снимки.

За такава бройка ще ти трябва по-голям NAS или по-голяма кутия за desktop машина, със съответното охлаждане.

Честно казано, не съм сигурен дали ще влезеш в този бюджет, който си определил. Не съм и гледал как вървят цените на втора употреба NAS с повече дискове. Ако решиш да задълбаваш в темата, може да продължим да я обсъждаме.

Моят архив в момента е от два външни 2 TB HDD. На единия от време на време прехвърлям снимките от машината, на която ги обработвам. А вторият диск периодично синхронизирам с другият външен диск.

Но всичко това зависи от големината на архива ти, моят е по-малък, за това ми стигат все още 2 TB дискове.

Автор: galinvayov   
Дата:   22-04-25 17:13

NAS и архив, са две коренно различни неща.
Моя домашен NAS:
HPE ProLiant MicroServer Gen10 X3216, втора употреба
Допълнителен модул RAM, 8GB втора употреба, общо ще станат 16.
Диск за ОС, WD Green, 240GB. По малки няма, нов.
ОС, TrueNAS Core. RAIDZ използваеми 12 TB
Дискове, WD4001FYYG, SAS 4TB, втора употреба, четири плюс един в резерв.
HBA контролер: LSI SAS HBA 9211-4i IT Mode.

Като още по-бюджетен вариант, би трябвало да се използват SATA дискове и вградения RAID контролер (тази комбинация не съм я тествал).

Мисля че излезе малко над хиляда лева. Ролята му е да е закачен в домашната мрежа за бърз и удобен достъп до данните от една или няколко машини. Също на него работи SyncThing, който се грижи за синхронизацията на някои работни каталози на служебния и личния компютър.
За архив/бекъп на данните, те трябва периодично да се копират и да се съхраняват на отделен носител.

Публикацията е редактирана (22-04-25 17:23)

Автор: lamerko   
Дата:   22-04-25 17:40

Ако ти се играе, можеш сам да си сглобиш NAS от някакво raspberry и съответната "шапка". До колкото разбирам, искаш отдалечен достъп, но това е доста рисково. Всички комерсиални потребителски решения са като пробита лейка в сигурността, особено тези на WD... За тези с отворения код - сигурно дупките дори не се крият...

Публикацията е редактирана (22-04-25 17:44)

Автор: gergan_tsonev   
Дата:   22-04-25 18:28

Аз този въпрос съм го решил така: един Western Digital My Cloud EX2 Ultra NAS Device с два диска по 4ТБ(така си дойде в далечната 2017), закачен към рутера и може да се достъпва отдалеч и отделно един MyBook 12TB, който закачен на компютъра ми и нормално е офлайн. Нещата първа се стоварват на него и се прехвърлят на този, който е винаги в мрежата. На различни места са. Така ако стане някой грандиозен електро фал или наводнение имаш някакъв шанс. Пък и да пипнеш някой гад дето шифрира няма автоматично да се затрият и на другото място. Колкото до сигурността...ами няма такова нещо като компютърна сигурност. Това си е оксиморон, колкото и да ми се цупи един мой приятел дето това работи.
Колкото до бюджета - Western Digital 2x4TB My Cloud Ex2 Ultra Network Storage - 485Euro в Амазон.де Препоръчвам черен петък/коледни намаления от там. Тук цените са мноооого различни.
Ако ще си правиш сам решение - дисковете са най-важното. Тук се ползват специални дискови за NAS - WD Red(Plus), може и black да се вземе, но в никакъв случай Blue/Green серия.
Има и доста други марки(имам добри отзиви за Synology) NAS и категории ( домашни, малък офис, корпоративни решения) с всякакви екстри и цени.
Във всеки случай сега не е най-подходящото време за покупки.
БТВ доста съвременни програми предлагат ароматизирано каталогизиране(по време, място, обекти на снимката и т.н.), но и винаги е добре, човек да си има и някаква собствена проста система :-)

Автор: lamerko   
Дата:   22-04-25 18:33

Абе има сигурност, и още как [smilie18]

Майтапа настрана, точно това препоръчвам - просто да е офлайн.

https://shumen.org/upload/firewall.jpg

Дата:   22-04-25 20:32

galinvayov написа:

> NAS и архив, са две коренно различни неща.

Мисля, че бъркаш NAS и cloud. Не виждам проблем да се ползва NAS за архив, но имам големи резерви срещу използването на cloud за такива цели. Но вече се отклоняваме от темата.

HPE ProLiant MicroServer Gen10 X3216 - симпатична машинка, но виждам, че е само за 4 диска. А човекът споменава за 20 TB архив от снимки и оферта за евтини 3-4 TB дискове.

Но нека оставим човека да сподели още информация.

Автор: asahi   
Дата:   22-04-25 21:45

Стар NAS с нови дискове. Това е най-тънкият вариант.

Автор: Kalimas   
Дата:   23-04-25 06:41

С asahi съм, стар нас или сървър с нови дискове, но го брой минимум 2500-3500лв, защото само 2х20TB, ще са ти около 1400-2000лв.

Автор: quazimodo   
Дата:   23-04-25 07:16

У фейса (групите за продажба на фото техника) периодично се мярка някаква обява за NAS с възможност за много дискове, но не помня къде и за колко се предлагаше. Май и вчера се мярна.

Дата:   23-04-25 08:37

Kalimas написа:

> С asahi съм, стар нас или сървър с нови дискове, но го брой минимум 2500-3500лв, защото само 2х20TB, ще са ти около 1400-2000лв.

20 TB е целият архив от снимки, не е задължително и дисковете да са с тази големина.

20 TB могат да се постигнат и с по-малки по капацитет дискове, но трябва да са повечко. И пак цената ще надхвърли обявения от човека бюджет.

Автор: Kalimas   
Дата:   23-04-25 09:30

ddantgwyn - цената ще излезе по-голяма, ако са повече дискове.
8TB, 10TB са около по 600-800лв всеки, 20-24тв са по 800-1200 (говоря за WD, не от най-скъпите им опции)
А и една кутия за 2 или 4 диска (НАС или сървърна; хардуерен раид и т.н.) е по-малка и по-евтина от една за 6 или 8. С по-малко захранване.
Най-добре е да ида де си пита в при някой компютържии какво имат втора ръка и колко ще му излезе реално.

Автор: asahi   
Дата:   23-04-25 12:06

Горбито е компютърджия, сам може да се пита. Добре, че нямам 20 ТВ шедьоври.

Дата:   24-04-25 17:07

Моите емпирични наблюдения за последните 21 години в които имам ДСЛР и трупам архиви от снимки са, че много рядко бърникам в старите неща. Т.е. този архив, където са ми 3,4, 5+ годишни файлове няма нужда да е активен.
Може би е добра идея да го разделя на две части архива - едната част - активна, онлайн, два диска в райд, с по-съвременен хардуер за бърз трансфер и достъп и едната - пасивен архив от няколко диска, който ще е офлайн и от време на време да прехвърлям от единия в другия. [smile] Ето че има полза от такива теми, благодарение на хората които писаха ми се оформи някаква концепция... [beer] [beer]

Дата:   24-04-25 20:16

georgioiv написа:

> Ето че има полза от такива теми, благодарение на хората, които писаха ми се оформи някаква концепция... [beer] [beer]

Ами супер [smilie24]

И успех с реализацията на концепцията.

Автор: HadesPersephone   
Дата:   02-05-25 21:48

Моето решение за архивиране е офлайн на външни портативни HDD. Може да е малко първобитно и елементарно, но е евтино и ми върши работа от години. Ползвам 2 х 5TB WD My passport и 3 х 1TB WD My Passport. Ако нещо е по-важно просто е копирано на 2-3 места.

Автор: ecobo   
Дата:   02-05-25 22:51

Как се постига 20Т архив, баси? 16-битови TIFF-ове без компресия ли са тези снимки [smilie8]

Дата:   02-05-25 23:00

Много лесно се постига, имам още снимки от събитието в Жеравна 2005 - 2006 година, вече не помня точно коя година беше... [smilie5] Само от камерата на Папи имам 5ГБ.. Аз рядко трия снимки, освен работни. Освен това дронове от 2015 досега, панорами.. Има, има... [shtrak]

Автор: ecobo   
Дата:   02-05-25 23:25

georgioiv написа:

> Много лесно се постига, имам още
> снимки от събитието в Жеравна 2005 -
> 2006 година, вече не помня точно коя
> година беше... [smilie5] Само от
> камерата на Папи имам 5ГБ.. Аз рядко
> трия снимки, освен работни. Освен
> това дронове от 2015 досега,
> панорами.. Има, има... [shtrak]

Абе и аз не снимам от вчера, ама НАС-чето ми е с 2 х 4Т дискове и още има място. И не са само снимки там... Ама аз архивирам всичко в JPEG, с годините се уверих че е безсмислено за целите на архивирането да се ползват по-обемни формати.

Автор: gore   
Дата:   06-05-25 10:07

Synology DS215j(2x4TB WD Red HDD) - работи 10 години гадината.[smile]

Дата:   06-05-25 10:55

gore написа:

> Synology DS215j(2x4TB WD Red HDD) - работи 10 години гадината.[smile]

Колегата вече написа, че държи на архива си от 20 TB, , така че ще му трябва от по-големите модели synology [smilie7]

И щом е събрал 20 TB досега, значи трябва да мисли поне за 25 TB масив за да има място за нови архивни единици.

Но доколкото си спомням, той спомена че вече е решил как да го организира.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »