Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Завръщат ли се сапунерките?
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   09-03-25 19:25

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Завръщат ли се сапунерките?
Дата:   09-03-25 19:25

Попаднах на това видео.

Автор: kvakioh   
Дата:   09-03-25 19:41

Няма голям смисъл от тях вече. Освен най-скъпите.

Автор: ZENON   
Дата:   09-03-25 20:22

Че Сори кроп серията с 16-50 си е сапунерка...

Дата:   09-03-25 20:38

Да, от тази серия са малки, но все пак са със сменяеми обективи и с APS-C сензор. Не спада към point and shoot камерите.

Учудих се, че в клипа става въпрос за камера с 1/2.3" сензор. Не предполагах, че може да почнат да ги произвеждат отново.

Поразрових се и намерих това в Павилиона.

Помня ги тези канончета отпреди доста години, и сега са решили да ги съживят, както и Панасоника от видеото.

Автор: Grimjaur   
Дата:   09-03-25 21:09

Явно ще се целят във влогъри и прочие, евентуално и хора, дето не могат да заделят сума ти пари за телефон с хубава камера. Като се има предвид, че вече имат нашити 4к, wifi и т.н. екстри, дето едно време не сме ги и сънували, а всякакви извращения в ниския клас канони си ги правехме през CHDK.. Може и да имат някакво време на съживяване, особено с подходящата рекламна кампания.

Автор: spotter84   
Дата:   09-03-25 21:43

Страхотни, макар и по-скъпи "сапунерки" и към днешна дата: Canon eos m200 с обектив 22 2.0 stm / Fujifilm x30/70 / Fujifilm x-t20 + 27 2.8 / Ricoh GR III/IIIx и др. [cool]

Автор: nyamago   
Дата:   10-03-25 13:15

Не.

Автор: Zlatkoo   
Дата:   10-03-25 14:39

Поразрових се и намерих това в Павилиона.
Това за човек който не разбира от фотография, но за туризъм и почивки е чудесно. Чак завръщане едва ли, но ще намерят някаква ниша.

Автор: asahi   
Дата:   10-03-25 15:12

Не се завръщат. Потърсете статистика за продажбите и ще си изясните тенденциите.

Автор: Synthy   
Дата:   10-03-25 15:14

Не, не се завръщат. Както и филма не се завръща.

Автор: Vinsent   
Дата:   11-03-25 14:51

Не знам сега как е, но до неотдавна за участие на престижен филмов конкурс, като Оскарите например, допускаха само такива снимани на филм. В Киноцентъра има устройство, което прехвърля дигиталния запис на филм.
Мой близък миналата година снима рекламни снимки на филм, такова беше изискването на клиента. Предварително обаче направили пробни снимки с дигитален апарат.
Аз лично, въпреки че имам два филмови огледално-рефлексни, напълно оборудвани апарата, не знам дали ще се върна някога към тях. Или поне не за отговорни снимки.

Автор: mihajlov2   
Дата:   11-03-25 15:49

В каталозите на Синтезиса и Павилиона все още има раздел Компактни фотоапарати. А в него има и подраздел Креативни фотоапарати. И в него освен някакви апаратчета с матрица 1/2.3 инча и едно Сони RX100VII се мъдрят и такива "сапунерки" като RICOH GR III и GR IIIx, Fujifilm X100VI плюс Лайка Q3 примерно.
Та ако последните наистина се водят сапунерки, слуховете за тяхната смърт са силно преувеличени.[smile]
Аз може да съм и последният "сапунерски" мохикан, но много си харесвам наличните сапунерки и продължавам да си щракам за кеф с тях. А те за сапунерки никак не са зле - Sony RX100VA, Ricoh GR III и Fujifilm X100VI.

Дата:   11-03-25 16:46

"Завръщат ли се..." - ще рече отново да станат популярни и масови, както някога бяха по-разпространени от снимането с телефон.
Не. Не се 'завръщат', в тоя смисъл.

Винаги ще има някой да снима с такива. Както някои бъркат отровни химикали и мажат по стъкла, ламарини и хартии - за да снимат като пионерите на фотографията. Други карат парни файтони на дърва и въглища.

Ако това ги успокоява, че смъртта им е преувеличена- да, не са (съвсем) умрели.

Но това НЕ Е завръщане.
[beer]

Автор: Марин26   
Дата:   11-03-25 23:44

Ами все още има смисъл от сапунерките стига да са поне с 1инч сензор.2019г. започнах да колоездя.С шосейно колело и раничка.Мъкнах 550Д с китов обектив 18-135мм. И като карам колело си щракам.Но е голяма мъка спирай вади апарата после връщай го.И си спомних за първия ми апарат Канон А590IS как го мъкнах навсякъде.И се поразрових и 2020г. попаднах на Canon G7X mark 2.Мислех нов да вземам тогава за 950лв. но попаднах на втора ръка доста изгодно и го взех.Снима по-добре от телефона и дори сега когато карам вече без раница.Седи спокойно в джоба на джърсито. И никога не ми тежи да го имам с мен.И за мене горе долу има смисъл от малък апарат.И като гледам в момента как всичко е полудяло и този апарат върви по над 1800лв. втора ръка(Двойно на цената на която се продаваше нов.)

Автор: mihajlov2   
Дата:   12-03-25 10:31

Преди седмица-две се отбих в Павилиона. Заприказвах се с един продавач, с който се познаваме отдавна. Та той разправяше, че в момента при тях отново се търсят сапунерки. Дори и тези с матрица 1/2.3 инча. При тях по принцип се предлагат някакви модели на Канон и Панасоник.

Автор: Джъмбо   
Дата:   12-03-25 10:43

те никога не са си отивали...

Дата:   12-03-25 20:41

mihajlov2 написа:

> Та той разправяше, че в
> момента при тях отново се търсят
> сапунерки. Дори и тези с матрица
> 1/2.3 инча.

Може би трябваше да го посоча в заглавието, но пускайки темата всъщност имах предвид точно тези сапунерки с 1/2.3" сензор. Нали в един момент излязоха апарати с несменяеми обективи, но с 1" сензор, което беше естествения път към подобряване на качеството на изображението, при запазване все пак на някаква компактност. Тук примери различни, като размер има и малки и големи, но дори и при по-големите, не е като да носиш 600мм базука за фулфрейм. Т.е. като цяло 1 инчовия сензор замести 1/2.3 инчовия. Едно от малките изключения може би е Nikon Р950/P1000 (като втория са го обновили под името Р1100), ама там е ясно, че трябва е 1/2.3 инча, щото гоним 2000/3000мм еквивалент.

А ето, че сега пак излизат модели с 1/2.3":
Panasonic DC-TZ99, Panasonic Lumix DC-FZ82D, Canon Powershot SX740 HS Lite.

Не са нещо наистина ново, просто претоплят манджата, но така или иначе отново се появяват.

Автор: perspectiff   
Дата:   12-03-25 22:21

Сред младите в София, да. Trendy е. Но чичаци по форумите, няма какво да се обсъжда.

Дата:   13-03-25 00:43

Щом са толкова тренди - кой е мераклия за един подарък?

Пазя едно Сони Т100 - не просто сапунерка, а супер-бижу, от старата школа на Сони когато тъпчеха в миниатюрни размери тонове електроника и прецизна механика (създавайки Уокман-а, МиниДиск-а, джобния Плейстейшън, Вайо-то и други бижута,вече забравени).

Това нещо се побира в джоб на риза, по-малко е от пакет цигари - при това има 5х оптичен зум, но той не стърчи извън кутийката, защото е с вътрешен перископ. Приятно хладен метал тежи в ръката като всяка прецизна играчка - а може и да снима (ако намеряз арядното).

https://www.imaging-resource.com/PRODS/T100/images/T100-front-open.jpg

Пълни данни тук
и
малко примери, щракани с него в предишен живот
- - - - -
Та - подарявам го на първия желаещ, стига да иска да си играе, а не да го продава по базарите понеже 'се търсели'.
И друго: намира се в Англия и НЯМА да го изпращам. Получателят да си намери удобна за него доставка: дали познат човек да го получи на ръка, или куриер да дойде до вратата ми, или каквото решение си намерите. Да не спамим в темата - пишете ми на ЛС.
- - - - -

И ако не се намери желаещ, това ще потвърди горното ми мнение, че сапунерките НЕ СЕ завръщат [smilie25]

Автор: ss_sgp   
Дата:   13-03-25 07:21

пиша ви на лично, на една позната дъщеря й иска точно с нещо подобно да снима
явно е тренд наистина

Автор: asahi   
Дата:   13-03-25 08:23

Не е ли по-разумно някой от нас да го ползва? Аз си има сапунерка, за протокола.

Автор: Synthy   
Дата:   13-03-25 08:36

Това Т100 ако го преродят със съвременен сензор ще бъде наистина едно бижу.

Дата:   13-03-25 12:26

Synthy написа:

> Това Т100 ако го преродят със съвременен сензор ще бъде наистина едно бижу.

Едва ли[smilie2] Отдавна не съм виждал, не само от Сони, такива 'часовникарски' произведения на изкуството: технически съвършени миниатюри, гонещи прецизност и инженерно съвършенство. Може би се среща още тук-там при оръжията, но за фотография, персонално аудио, пък и за телефони - всеки производител гони масовите обеми, оттам 'общия знаменател' и оттам компромисите...

Споменах часовникарство: дали именно там няма сериозно 'завръщане' на механичния часовник като прецизно произведение на изкуството? Около мен мнозина спряха да купуват 'смарт' часовници и ги замениха с швейцарски бижута. Някои дори вече ги колекционират...

[beer]

Автор: BLASE   
Дата:   13-03-25 15:59

Реално всеки олигофрен с повече последователи в Tik Tok може да зададе тренд както реално стана със Ganon G7 което реално не си е баш сапунерка. Същото се случва и с Фуджи х100 серията. Лично за мен това са пълни тъпотии и само "хайп" около камерите изкуствено създаден.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »