Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Будоарна фотография
Автор: notz   
Дата:   20-02-25 19:00

Здравейте, колеги!

Будоарната фотография е жанр, който провокира емоции и мнения. Занимавам се с нея от известно време и съм имал възможност да снимам както в България, така и в САЩ. Забелязвам, че в двете страни отношението към този стил фотография е различно – в САЩ той е утвърден жанр с голям пазар, докато в България хората все още го откриват (това са моите лични впечатления).

Ще се радвам да чуя вашите мнения и опит. Нека направим тази тема полезна за всички, които искат да се развиват в този стил.

*Как открихте будоарната фотография? Какво ви привлече в нея?
*Какви са най-големите предизвикателства – привличане на клиенти, предразсъдъци, конкуренция?
*Виждате ли бъдеще за будоарната фотография в България като бизнес?
*Каква е реакцията на вашите клиенти – лесно ли се отпускат пред камерата?

За мен будоар е много повече от снимки – това е начин жените да се почувстват уверени и красиви. Вярвам, че има сериозен потенциал, но също така изисква изграждане на доверие и правилен подход. Успешна седмица :)

Отговори на това съобщение
 Re: Будоарна фотография
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   20-02-25 19:30

За интересуващите се - сетих се, че вече има такава тема. Може да им е интересно да я погледнат.
Цък

Автор: alex.d76   
Дата:   20-02-25 19:58

Аз се опитвам да снимам в тази област, и с какво се сблъсквам до тук (по ред на въпросите):
- отдавна правя такива снимки - даже отпреди да си взема профи-техника, но тогава не знаех, че това си е отделен жанр. Една от бившите ми искаше да се снима постоянно така, и аз, обичайки да снимам различни неща, се съгласих и започнах. Даже някои от тогавашните ми снимки имаха доста добър рейтинг тук, докато някой от админите по неведоми за мен причини ми изтри профила... В този вид фотография ме влече близкия контакт с модела, и емоцията която изпитва, като види снимките - няма по-голямо удовлетворение от това!!!
- предизвикателствата за мен, снимайки само в БГ са основно първите три... Жените си правят какви ли не шантави снимки със и без бельо, но като им предложиш профи-снимки, и дават назад. По този начин е трудно да се състави достатъчно разнообразно и качествено портфолио, което да се ползва за реклама и привличане на клиенти. За предразсъдъците мога много да говоря, но накратко - ако се навият да се снимат, се започва "оф, ма на мен гъ*а ми е голям", "ма гърдите ми са малки (или различни)", ма не излизам добре на снимки" - и както казах в предния отговор, като се видят на готовите снимки - ахват (само да кажа че не ползвам Photoshop и не обичам прекомерните корекции). В тая връзка : няколко седмици след едни снимки, които направихме с една жена по повод годишнина от сватбата (много доволна беше), ми звъни непознат номер...съпругът...с две думи (да не пресъздавам разговора) човека ми благодари, но най-важното което запомних - "снимките са страхотни, благодаря ти че си показал жена ми такава, каквато си я обичам, а не като порцеланова кукла от модно списание!"
За конкуренцията не знам нищо, не съм търсил родни фотографи в този жанр - следя основно чуждестранни, утвърдени такива. Друго сериозно предизвикателство е въпроса "А къде ще снимаме"... Нямам студио, защото това не ми е бизнес, а като кажа "у нас или у вас" и реакцията се сещате каква е, и затова - хотел или апартамент под наем за деня.
- бъдеще за тоя жанр в БГ не знам дали има. Може би ако хората го оценят и приемат - да. Ако спрат да се снимат в огледалото на банята и приемат предизвикателството да изглеждат наистина добре - да. Но ако всичко продължава в тоя дух на мислене, излишни притеснения или даже страх - не.
- всяка жена, която съм снимал, реагира различно - едни са вдървени до края на сесията, други се отпускат малко и нещата започват да стават добре, трети пък още на 20-тата минута стават амазонки. Важно е как говориш с тях, важно е да им показваш колко добра е станала тази или онази снимка - помага, и то много. И да, да не се опитваш да ги вкараш в леглото, но не за снимки...

Автор: deerstalker   
Дата:   20-02-25 20:03

Интересно.

Публикацията е редактирана (20-02-25 20:22)

Автор: asahi   
Дата:   20-02-25 20:53

Eто с какво се занимават някои от жените от вашата таргет група.

Автор: Orcinus   
Дата:   20-02-25 20:59

А мъжете включват ли се като обекти в този жанр?

Дата:   21-02-25 04:01

Благодаря много за вашето мнение!

"В този вид фотография ме влече близкия контакт с модела, и емоцията която изпитва, като види снимките - няма по-голямо удовлетворение от това!!!" - Абсолютно съм съгласен с това. Аз имам малък трик с който успявам да предразположа модела/клиента. Винаги казвам, че искам да направя няколко пробни кадъра за да настроя камерата спрямо светлината и не е нужно да позират в този момент. След 3-4 бързи кадъра казвам примерно "може ли да прехвърлиш косата си от другата страна" докато тя го прави аз през това време правя още 4-5 бързи кадъра. Поглеждам кадрите и избирам този който изглежда най-добре и го показвам. Когато чуя това "ааа тази е много яка!" знам, че вече е отпусната. Но мисля, че има нещо много по важно преди това. Аз винаги преди снимките започвам с разговор. Обеснявам какво да очаквват по време на самите снимки и съм получавал добра обратна връзка за това.

Аз също не използвам PS, а само LR. Целта ми е да показвам на жените, че изглеждат добре и че нямат нужда от такъв вид обработка.

Поздравления за обратната връзка която сте получил от съпруга на клиентката! Това само трябва да говори за Вас колко добре се справяте и, че това което сте търсил като ефект е постигнато на 100%.

За конкуренцията: Аз съм разглеждал кадри на други фотографи и мога да кажа, че има наистина добри. Но ми се иска да разрастнем (визирам фотографите) тази общност още повече защото наистина виждам, че има потенциал.
Аз също имам тези трудности със студиото тъй като не разполагам с такова. Използвам AirBnb или други студиа поднаем. Минавало ми е през ума да предлагам и опцията да снимам в техните домове, но понеже аз снимам само с дневна светлина и не знам какво мога да очаквам и за това предпочитам да е нещо контролирано от мен.

" И да, да не се опитваш да ги вкараш в леглото, но не за снимки..." това е изключително важно - професионалното поведение. Чувал съм разкази за фотографи които точно това са се опитвали да направят и точно заради такива на няколко пъти ми се е налагало да обеснявам защо аз снимам будоар, а не п**но.

Ще се радвам ако споделите вашия IG.
Може да погледнете повече от моята работа на @beamazedboudoir или https://www.beamazedboudoir.com/

Дата:   21-02-25 04:08

asahi написа:

> Eто с какво се
> занимават някои от жените от
> вашата таргет група.
>

Не съм сигурен, че разбирам коментара Ви. Това не е моята таргет група и не виждам общо с будоарната фотография

Дата:   21-02-25 04:14

Orcinus написа:

> А мъжете включват ли се като
> обекти в този жанр?
>

В САЩ има, дори си има термин за това, нарича се "dudeoir" и е доста разпространено

Автор: wlad   
Дата:   21-02-25 21:48

За съжаление, коментарът на alex.d76 е чудесен пример как НЕ трябва да се случват нещата в будоарната фотография!

Дата:   22-02-25 17:29

wlad написа:

> За съжаление, коментарът на alex.d76 е
> чудесен пример как НЕ трябва да се
> случват нещата в будоарната
> фотография!

Смятам, че ние (фотографите) сме тези които задават тон. Ако се отнасяме сериозно към това което правим, ако говорим повече за това какво е будоар, мисля че нещата може и да се променят.

Дата:   23-02-25 19:28

Ще се радвам ако има и други мнения. Не вярвам само 3-4 човека да се вълнуваме само от този тип фотография

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »