Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Избор за сапунерка
Автор: zheleff   
Дата:   05-02-25 14:16

Здравейте,съфорумци! Не съм бил във форума от милион години, но това е една дълга тема. За моя голяма радост порасналата ми вече почти 16 годишна дъщеря изяви желание да снима, но моят стар, любим Pentax ѝ се струва тежък и иска да си купи нещо дигитално, мъничко и леко. Бюджетът е около 500лв. и ще съм благодарен на всеки за съвет.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор за сапунерка
Автор: ss_sgp   
Дата:   05-02-25 14:18

купете й iPhone Pro

Автор: Synthy   
Дата:   05-02-25 14:54

Ново или втора употреба също е възможна опция?

Автор: pdimitrov   
Дата:   05-02-25 15:37

Ако можеш малко да увеличиш бюджета, бих предложил Sony RX100 MkIII заради наличието на EVF, както и Panasonic LX100 MkI. От друга страна за 600-700лв може да се изгради и малка и непретенциозна система с китов обектив и един или няколко твърди, били те съвременни или от времето на SLR-ите. При всички положения техниката трябва да се вземе втора ръка.

Автор: zheleff   
Дата:   05-02-25 16:18

Предпочитам нов, но е възможно и втора употреба, зависи от основните фактори - модел, състояние, цена...

Автор: DreamDragon   
Дата:   05-02-25 16:46

Ами най-важно е да си каже какво точно иска да снима (imho). От това после зависи и избора. Дали предпочита макро, дали по-дълъг зуум... Или иска от всичко по много :)

Автор: Марин26   
Дата:   05-02-25 17:10

Ерата на "Сапунерките" свърши и е заменена от телефоните.И преди тези "point and shoot" апарати който ги имаше по 200,300 и тн. ги няма.И за 500лв. ново няма.Трябва да се огледате за нещо втора ръка.

Дата:   05-02-25 17:21

Fujifilm X100S

Nikon A900

Аз бих дал още малко над бюджета и бих взел фуджито.

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   05-02-25 17:47

За малък апарат (за нов) този е добре, но трябва да се вдигне бюджета.

Публикацията е редактирана (05-02-25 18:29)

Автор: bobyn   
Дата:   05-02-25 18:40

За да не се вдига драстично бюджета, аз бих препоръчал да се разгледа eBay...

Автор: Yog   
Дата:   05-02-25 19:28

Аз и до днес имам "сапунерка", нося я по пътувания и си снимам с нея. По-удобна ми е от телефона. И има реален (оптичен) зум, а не някакви дигитални кропове. Свикнал съм, харесва ми и не мисля да се отказвам от нея, защото модата била друга. Но според мен за 500 лева не може да се купи нещо хубаво. Дори и втора ръка. Такива бяха цените на сапунерките преди 10-12 години. Но тогавашните 500 лева са днешните 1000, ако не и повече.

Автор: ss_sgp   
Дата:   05-02-25 20:01

Безсмислено е да се препоръчват сапунерки модели на 10г и втора употреба. Първо наистина е мн съмнително дали ще са по-добре от телефон висок клас (вероятно се има предвид снимане в JPG, защото за Photoshop и обработка и RAW дори не се споменава) и второ толкова стара вещ втора употреба според мен не е разумно.
Следващата стъпка е да се вдигне бюджета малко над 1000лв и да се огледа:

https://magazin.photosynthesis.bg/bg/348-bezogledalni-fotoaparati

Автор: tomaraya   
Дата:   05-02-25 20:42

Canon g1 X

Автор: ник_п-в   
Дата:   05-02-25 22:07

За около сума - една малка микро4/3 камерка с обектив...

Автор: nyamago   
Дата:   05-02-25 22:36

1. Поддържам предложенията за телефон вместо (евтина) сапунерка. Телефоните отдавна са по-способни дори от някои скъпи сапунерки и евтини ДСЛР камери.

Не е задължително да е от елитна марка като iPhone, нито да е 'флагмански' (върхов) модел. Има средна класа модели на Самсунг и различни китайски телефони с впечатляващи фотографски възможности при ниска цена.

Във форума има 2 'телефонни' теми (дискусии), едната е за снимки, другата за технически и пазарни новини. Не познавам българския пазар, но в тези теми се споменават конкретни марки и модели - има и примерни кадри като идея за качеството на снимките им. Препоръчвам да се разгледа (и запита) в тези теми.

2. Смятам, че камерата НЕ Е най-важната първа стъпка в заниманията с фотография. Много по-важно е някой да обясни на начинаещия базовите принципи на светлината и оптиката, на композицията и елементите на образа като контраст, колорит и подобни. Или вместо такъв 'учител', желаещият може сам да прочете из обилната информация и да научи 'азбуката'.

И просто - да започне да СНИМА! Често, много и да не се бои от грешки (днес не хабим/пестим лента, а се учим от грешките). Сигурен съм, че момичето има (някакъв) телефон - насърчавайте го да снима с него, колкото и да е скромен. И да дискутира снимките си с вас или с по-напреднали връстници. Така ще е по-подготвена за сериозна камера като ѝ дойде времето (ако запази траен интерес).

Желая успех![smilie24]
[shtrak]

Дата:   06-02-25 08:22

Хвани някой пубер зарибен по нещо, да седне и да слуша/учи преди да започне да го прави [smilie5]
Не, че няма изключения, но това нещо много често гаси искрата, която се опитва да запали огън. Моята тактика е по-скоро обратната - първо пробва (заради ентусиазма), мъчи се и вижда, че не става (може пък и да стане... жените имат вродено чувство за композиция, не знам как са го получили, ама е там), и след това започва да търси причината. И започва да дълбае и колкото повече рови и научава, толкова повече се разгаря огъня. Не, че го няма и обратният ефект - това не е за мен, но докато не се опита, не се знае в кои 50% попада човек :)

П.С.
За протокола: 10г. камера не е никаква причина да бъде отхвърлена. Особено това фуджи, което препоръчах :) Посоченият Lumix LX15 също е много добра алтернатива, само където нова не е налична (залагам един шоколад с цели лешници на това). Но двете камери не са взаимно заменяеми, просто са различни. Общото между тях е, че и двете трябва да се купят втора употреба [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   06-02-25 08:29

Съществува немалка вероятност интересът към фотографията да приключи до 3 месеца. Не е лошо да се минимизират предварително загубите.

Автор: wlad   
Дата:   06-02-25 08:48

и 3 месеца са много, играл съм го многократно, вече не се хващам на тая кука. Имам цяло мазе, пълно с ентусиазъм.

Дата:   06-02-25 09:59

[smilie24]
Давай мазето под наем.

Автор: CDman   
Дата:   06-02-25 13:36

Пентакса може и да и се вижда тежък, но си има всичко - за това е тежък.
Ще се научи да борави с истиснки обектив, с бленда, зуум, ще научи какво е ДОФ, да фокусира през визьор, което няма как да научи със сапунерка.
И на мен ми се струва моментен ентусиазъм. Имам дъщеря на 19 и син на 21 - знам какво говоря. Ако наистина искат нещо, нищо не им пречи.

Успех ! [smilie24]

Автор: Kalimas   
Дата:   06-02-25 15:16

Аз бих се насочил към някое сони a6xxx с палачинка и адаптер за обективи от пентакс към сони (стига да има читав такъв). [smile] Така ако ѝ писне, поне ще е по-продаваем или ти ще си го ползваш като резерва.

Преди 2-3г. бях загледал едни сапунерки на пентакс дето ставаха малко и за подводно снимане, за да се лигавим по море и басайни, ама им се отказах.

Дата:   07-02-25 12:44

Like a Pro!!! [cool]

Автор: Джъмбо   
Дата:   07-02-25 16:02

тежък... колко да е тежък... по-скоро е глезене

Автор: Mogila   
Дата:   07-02-25 22:47

Здравей zheleff,

мога да ти предложа едно много приятно и малко апаратче- Olympus EPL-8 с обектив.
Много малко е ползвано и ми е жал да стои в шкафа. Дъщеря ти със сигурност много ще го хареса.
Пиши ми на ЛС ако имаш интерес.

Автор: papi   
Дата:   08-02-25 09:21

ето тук

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »