Автор: stef7
Дата: 01-02-25 11:37
Това видео дето го е постнал Asahi е тотална ала бала. В него няма нищо друго освен празни приказки, дал Панасоника на приятел ама той го счупил, бла, бла, бла... Panasonic S5 II и S5 IIX е сред най-добрите по отношение на видеото и няма никакви проблеми с прегряването. За разлика от много други безогледалки и двата модела имат вътрешен вентилатор и специално охлаждане, както и настройки за това охлаждане. Безогледалките с такова охлаждане се броят на пръстите на едната ръка.
Ето това е ревю на което може да се вярва
и това за S5 IIX
Общо взето Panasonic S5 II ще снима видео без прекъсване докато не му свърши батерията. Никога не снимам толкова дълго, но за това което снимам досега нито веднъж камерата не е прегряла. Точно безпроблемната работа при снимане на видео е една от силните страни на Panasonic S5 II(X). Дори камерите на Панасоник без специално охлаждане нямат този проблем с греенето и аз не съм чувал някога да са го имали.
По отношение на въпроса на Asahi: Той бърка форма със съдържание, което може би е нормално за хора които са били достатъчно дълго във фотографията и са свикнали да асоциират тази форма само с функциите на фотоапарат. Почти всички малки компании и отделни хора които снимат самостоятелно, които са в час, в момента снимат основно на безогледалки. Поради простата причина, че това са най-добрите като цена възможности видеокамери на този етап. Да да видеокамери. Това че съвместяват форма и функции на фотоапарат не означава че те са само това. Съвременните безогледалки много отдавна са в пълният смисъл хибридни камери и се справят и с двете задачи еднакво добре. Отговорете си на въпроса какво гледате във визьора или на LCD екрана когато включите една безогледалка и тогава може би ще разберете защо. 90% и повече проценти от възможносите на топ кино/видео камерите срещу много малка част от цената. Безогледалките освен цената има дори и някои други предимства спрямо топ кино/видео камерите, като ниско тегло и размери, следящ автофокус за видео и стабилизация в тялото.
Междудругото Панасоник често поставят хибридните си камери в друга кутия и форма, примерно кубична, специално за хората, които по една или друга причина не ги устройва класическата форма на фотоапарат. Panasonic GH6 в кубична кутия е Lumix BGH1, Panasonic S1H в кубична кутия е Panasonic BS1H . Но нямам впечатления тези "кубични" и видео ориентирани модели да се ползват с голяма популярност.
Конкретно Panasonic S5 II и S5 IIX е натъпкан със специализирани видео фукции като Shutter Angle, Waveform че даже и поддръжка на Anamorphic обективи. Купува се основно повече заради възможностите си като видео камера отколкото като фото. За парите си е супер и доста популярен сред снимащите видео.
Откъм снимане на тъмно никакви грижи и проблеми. До 6400 ИСО видеото има много малко шум и дори на 12800 е използваемо, друг е въпроса кога се налага да се използват подобни стойности. Аз съм стигал до 6400 ИСО едва няколко пъти. Сенсора е на Sony и е използван и в други популярни модели на Сони и Никон. Има т.нар. Dual Gain ISO, Първият gain или ниво е 640 вторият 4000. Това гарантира динамичен диапазон от около 12.6 стопа по протежение на целият диапазон ИСО та от 320 до 6400. Отново подобни чудесии допреди 5-6 години имаха само най-скъпите кино камери. Това е една от любимите ми силни страни на камерата - вади чудесна картина при всякакво осветление.
Формат Open Gate, т.е. видео от пълния размер на сенсора (3:2). Тази функция е все още рядкост сред безогледалките и отново идва от най-високия клас кино/видео камерите. На който му трябва от едно видео да вади два различни видео формата - един хоризонтален за TV и компютърни екрани и един вертикален за гледане на телефони често избира Панасоника.
Следящ автофокус за видео не ползвам щото не ми трябва. Според тези които го ползват и имат достъп и до други камери на други производители автофокуса на S5 II е добър но не на нивото на топ безогледалките на Сони и Канон. В ревюто си Gerald Undone го определя като абсолютно надежден и демострира как работи. Аз мисля че с която и да е камера да снимаш, конкретно за твоя случай и приложение, не може на 100% да се довериш на автофокуса и ще се наложи да нагласиш техниката си на снимане спрямо конкретните възможности на конкретната камера. Все пак никоя камера не може да чете мисли за да знае къде точно в даден момент искаш да фокусираш.
Всички които правят ревюта и имат достъп до много камери от различни производители и опит с тях твърдят че стабилизацията в тялото на Панасоник камерите е най-добрата от всички FF безогледалки. С подходящ rig и техника може да се снима изцяло от ръце и без гимбал. Моя гимбал отдавна събира прах, но за снимане на сватба може би все пак ще се наложи да се използва в определени моменти и гимбал.
Rolling Shutter e ОК, но не сред най-добрите. Около 21ms. При много бързо движещи се обекти или резки движения ще се види ефекта и това също трябва да се отчита когато снимаш видео. Такива моменти са рядкост. Това е може би единствената му по-слаба му страна. От горе долу същия ценови диапазон само новият Nikon Z6 III е доста по-добър в това отношение с 9ms. Или Sony ZV-E1, щото има сенсора на Sony A7S III и FS3. Но ZV-E1 е доста окастрена откъм други функции и опции.
Забавения каданс също не е сред най-добрите ако ти трябва - 60fps на APS-C кроп. За да получиш 120 fps на FF или кроп се искат повечко пари като за Sony FX3 примерно или поне Nikon Z6 III.
S5 II vs S5 IIX - разликите са минимални и основно опират до поддръжка на повече кодеци и bitrates от S5 IIX. Както и примерно възможност на запис върху външно SSD. Според мен стандартните кодеци х264 и х265 вършат отлична работа, S5 IIX ти дава ProRes HQ 4:2:2 10 bit но файловете стават доста по-големи и трябва външно SSD. Според мен за сватби не ти трябва ProRes освен ако не искаш да правиш Color Grading на нивото на холивудски филм или поне примерно реклама за телевизията. Визуално аз не мога да видя разлика между 4К ProRes HQ 4:2:2 10 bit и 4К х264 4:2:2 10 bit. Само дето ProRes се редактира по-лесно. Т.е. мисля S5 II напълно ще ти свърши работа, не е задължително да е S5 II X.
Има хора които напускат Sony или Canon заради Panasonic S5 II и обратното. Както е с всяка техника докато не пробваш лично за това за което ти трябва не можеш да я оцениш напълно, колкото и ревюта да изгледаш, колкото и мнения да чуеш. За парите си като видео камера за мен е почти без конкуренция. Но трябва да имаш предвид че Panasonic е нишов и непопулярен играч с много малък пазарен дял. Ако някой ден решиш да отидеш на друга система, по-трудно се продава и с по-големи загуби. Но ако купуваш втора ръка, този проблем практически отпада.
Публикацията е редактирана (01-02-25 13:27)
|
|