Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 помощ за избор на техника Z6-II или А7III
Автор: Danny_Falin   
Дата:   28-01-25 18:41

Здравейте, моля по-опитните да споделят мнение за избор на фотоапарат,

колебая се между сони А7III и никон Z6 II в кит с обективи 24-105 ф4 за сони и 24-120 ф4 за никон

в момента и двата комплекта са на еднаква цена 4600лв

до колкото успях да проуча, никона е малко по-ново тяло, но на сони обектива е по-добър оптично

може ли някой с повечко опит да сподели какви би избрал

аз от доста време не съм се занимавал и съм поизостанал малко, нямам претенции за марка система, ще се използва аматьорски да се върна малко към фотографията и за обучение, дъщеря ми изяви желание да понаучи туй унуй за фотографията

благодаря ви предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: помощ за избор на техника Z6-II или А7III
Автор: plamen_gb   
Дата:   28-01-25 18:45

Ако ще са стари модели, потърсете нещо втора ръка(ще спестите поне 1500лв.), Сони има по-добра АФ система, Никона като тяло е доста по-ергономично, който и от двата да вземете няма да сбъркате.

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   28-01-25 19:43

Danny_Falin написа:

> Здравейте, моля по-опитните да
> споделят мнение за избор на
> фотоапарат,
>
> колебая се между сони А7III и никон Z6
> II в кит с обективи 24-105 ф4 за сони и
> 24-120 ф4 за никон
>
> в момента и двата комплекта са на
> еднаква цена 4600лв
>
> до колкото успях да проуча, никона
> е малко по-ново тяло, но на сони
> обектива е по-добър оптично

Здравейте. Не съм снимал с нито един от двата комплекта, но все пак реших да покажа ревютата на Christopher Frost. Гледам го отвреме-навреме от любопитство.

Sony FE 24-105mm f/4 G OSS

Nikon Z 24-120mm f/4

От показаното не изглежда обективът на Сони да е по-добър, а по-скоро обратното. Но може да е и кофти бройка. Човекът говори за проблеми (не за пръв път) с качествения контрол при Сони зуум обективите.
Тези +15мм на Никона в дългото са си предимство.

Автор: hansto   
Дата:   28-01-25 20:53

и мен ме блазни да тествам някоя ФФ система, защото снимам с Фуджита. По-конкретно са ми интересни тела Сони А3 и Никон ЗФ - примерно с един all-in-one обектив, защото не бих си продал Фуджито ;)

Автор: Julius   
Дата:   28-01-25 20:56

Две бройки на въпросния 24-105 съм имал - и сега снимам с такъв, не съм имал никакви проблеми! Оптично качествени, хубава равномерна острота по целия кадър, но със скучно боке... на Канонските им аналози ми харесва повече рисунъка! От никонските нямам впечатления, няма как да ги сравня!

Ако ще снимаш на ниска осветеност - по-добре виж S-телата на Сони... мисля, че така маркираха сензитивните? Аз съм сменил няколко R-ки, т.е. тела с висока резолюция, но вечер на тъмно трудно фокусират// сега, на мен всичките ми обективи почват от ф/4, но дори и на бленда 4 пак търси безобразно дълго фокус (ако изобщо успее да намери)!

Автор: Yog   
Дата:   28-01-25 20:58

Аз имах и двата апарата. Мога да кажа, че Никона е много по-приятен за употреба. Субективно е, но за мен е по-удобен в ръката, по-добре написани менюта, които имат пълна тъч функция. Лично аз намирам за много удобен и горното екранче. На което можеш да си видиш настройките ако снимаш от ниско. Също така смятам, че на Никона снимките са по-чисти като шум на високо ISO. Не е голяма разликата, но я има. Стабилизацията на сензора също ми се струваше по-добра. Като цяло, според мен Сонито има само едно предимство - автофокус върху обекти, които се движат бързо. С уговорката, че 7III е по-стар модел и разликата не е толкова голяма, колкото с последните Сонита. Относно обективите - Никонския Z 24-120 e супер. Ако имаше нещо, заради което сжалява че продавам камерата, е точно тоя обектив. Със сигурност не е по-лош от 24-105 на Сони. Всъщност твоят коментар май е единственото място, където съм чул подобно твърдение :) Вече отделно от това, апарат Сони има много логика по отношение на наличните обективи за него. Буквално се неизброими опциите. Друг е въпросът, че ако нямаш планове да купуваш различни обективи, това е предимство което не те засяга.

Автор: Myth   
Дата:   29-01-25 11:16

Сонито има доста по-добър автофокус и много повече опции за обективи, ако тия неща не са ти приоритет, може би Никона е по-добре, ако автофокуса ти е приоритет Сонито, без да се чудиш.

Автор: kvakioh   
Дата:   29-01-25 11:30

Sony, но не за 4600.

Автор: adorable   
Дата:   29-01-25 12:43

Аз имам сони a7III и не е лош апарата.

Снимам с него от година и нещо (две). Другия апарат, който имам е канон 800Д. На канона контролите и ергономията му са в пъти по-удобни от сонио.
Сонито е дребничко и малко ръбесто. Ако си с по-големи ръце и не ползваш плочка (L-bracket) e неудобно. Матрицата не е лоша.
Аз също исках да взема 24-105 f/4, ама нямаше като го купувах.
Та забърсах един Тамрон 28-75 f/2.8.
После и един Самианг 18 f/2.8. Когато снимам близки обекти, ползвам самянга. На мен ми е удобен много, защото с него тялото е леко. Някои казват, че не бил достатъчно остър. Аз до сега не съм печатал на голямо, нито съм се взирал в снимка на 100% увеличение. За моите нужди е перфектен.

Тамрона 28-75 2.8 също не е лош, ама за пейзаж май не е съмсем подходящ (ни достатъчно широк, ни достатъчно дълъг). [smilie5]
За хора не съм ги пробвал щот съм интровертен темерут и рядко снимам хора... [smilie5] [cool]

Ползвам си го сонито и с десетки ръчнофокусни. Е, там кефът е грандиозен... Юпитери, хелиоси, цайсове с лопата да ги ринеш...
За жълти стотинки... Ако те кефят ръчаците, е супер.

Аз съм боке-фетишист и супер се кефя да снимам разни листа с балончести, лимончести, гранатести бокенца отзад... [smilie5]

В крайна сметка, върви във Фотопавилиона хвани ги двете тела, и което ти е по на сърце, него вземай. Щот снимки се правят и с телевон, и с кибритена кутия с дупка от карфица.
А дали ще избереш Никон, Сони, Канон... С всичко могат да се направят добри кадри...

Julius много яки снимки имаш! Евала! [smilie24]

Публикацията е редактирана (29-01-25 12:46)

Автор: ник_п-в   
Дата:   29-01-25 15:22

От по абстрактна гледна точка, повече доверие вдъхва техниката на една фотографска марка, отколкото на една марка, занимаваща се с всякаква електроника...

Дата:   29-01-25 15:41

Автор: ник_п-в
Дата: 29-01-25 15:22

От по абстрактна гледна точка, повече доверие вдъхва техниката на една фотографска марка, отколкото на една марка, занимаваща се с всякаква електроника...

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: ss_sgp   
Дата:   29-01-25 15:47

а повече доверие ли ще ви вдъхва ако имате по-малко и по-скъпи обективи [smilie5]

в този смисъл донякъде сте прав - по-скъпи -> повече доверие, демек нещо като Мерцедес [smilie5]
Мятайте се на Канон

Моето лично мнение е, че за снимащият в 99% от случаите няма да има разлика м/у двата варианта.

Публикацията е редактирана (29-01-25 15:49)

Автор: georgioiv   
Дата:   29-01-25 17:57

Ако автофокусът не ти е основен приоритет и няма да снимаш видео, камерите са несравними по всичко друго. Z6, дори и първата версия e много по добра камера (от А7-3,4). От опит 5+ години с А7-3, няколко месеца с А7-4 и вече трета година със Z6 го казвам. Обективи има достатъчно и за двете системи. Алтернативата, да имаш почти толкова добър сочен файл като на Никона и безупречен автофокус като на Сонито са камерите на Канон. Сони е избор по-скоро за видео. Всъщност Z6 mk.III май вече няма проблем с автофокуса на далечни обекти и на тъмно, каквито проблеми имаха mk1 и 2.
Иначе на близки обекти и на светло, и Z6 първа версия има достатъчно добър автофокус, не по-лош от А7-3

Автор: belone   
Дата:   29-01-25 19:46

За мен никон е по-добрия избор и като тяло и като обектив спрямо точно тази комбинация на сони, но това е моя избор. Успех с дилемата!

Автор: Julius   
Дата:   29-01-25 20:05

Канон правят страшни калкулатори.... ама за фотоапарати - идея си нямам? [smilie8]

Имайте едно наум!

- - - - -

https://s13emagst.akamaized.net/products/59/58990/images/res_d8da61c036ce45cbcde746725ada1a7d.jpg

Дата:   29-01-25 22:49

Погледнете профила на питащия - в 99% от случаите ще получи еднакви снимки и с двете комбинации. Вероятно никога няма да печата големи или да ги гледа на голям качествен дисплей, нито ще печата в списания.

Като качества двата сензора са на практика еднакви:
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-Z6II-versus-Sony-A7-III___1364_1236

Дата:   30-01-25 10:23

Автор: ss_sgp
Дата: 29-01-25 22:49

Погледнете профила на питащия - в 99% от случаите ще получи еднакви снимки и с двете комбинации. Вероятно никога няма да печата големи или да ги гледа на голям качествен дисплей, нито ще печата в списания.

Като качества двата сензора са на практика еднакви:
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-Z6II-versus-Sony-A7-III___1364_1236

Мда, дори си мисля, че телефон ще му свърши по-добра работа, някой от последните модели на Xiaomi, Vivo, Huavei, Samsung, iPhone

Автор: Danny_Falin   
Дата:   30-01-25 17:58

имам си телефон благодаря [smilie5] , ориентирах се към R6 mark II + 24-105 F4L

поздрави

Публикацията е редактирана (30-01-25 22:21)

Автор: ombre   
Дата:   31-01-25 09:22

Авторе, предполагам вече си взел новата машина и ти желая само хубави кадри с нея. Но хубавия апарат си иска и хубава оптика и там цената вече си отива на много пари, които във времето ,ако няма да ги даваш, няма смисъл от такава покупка, но парите са си твои и ти си решаваш. Аз също погледнах снимките ,които си качил, това са семейни снимки и макар,че апарат от висок клас с хубав джам,ще даде по качествена (чисто технически)картинка,за подобен тип снимки, хубав телефон или бюджетна камерка,ще имат същия резултат, като качените снимки в профила ти. Още веднъж успех.

Дата:   31-01-25 09:53

Автор: ombre
Дата: 31-01-25 09:22

Авторе, предполагам вече си взел новата машина и ти желая само хубави кадри с нея. Но хубавия апарат си иска и хубава оптика и там цената вече си отива на много пари, които във времето ,ако няма да ги даваш, няма смисъл от такава покупка, но парите са си твои и ти си решаваш. Аз също погледнах снимките ,които си качил, това са семейни снимки и макар,че апарат от висок клас с хубав джам,ще даде по качествена (чисто технически)картинка,за подобен тип снимки, хубав телефон или бюджетна камерка,ще имат същия резултат, като качените снимки в профила ти. Още веднъж успех.

Именно, иначе няма лошо за семейните снимки, ама семейни и семейни :) Просто в случая и телефон би свършил същата работа за тия пари.

Автор: wlad   
Дата:   31-01-25 10:41

Да не съм лош пророк, но ми се струва, че този туч, към който си се насочил, ще е най-прашасващото нещо в дома ти.
Ако има начин - помисли 10 пъти преди да се набуташ.
В годините съм минал през почти всички кютюци, които има на пазара.
До преди две години, докато още снимах ... комерсиално [smilie5] беше оправдано да ги мъкна, но в момента камера ми трябва единствено за семейни неща и дори скромния по размери и тегло Olympus E-M10, мъчно изкарвам от шкафа. По тази причина дори го пуснах в базара с идеята да взема още по-скромния Пана GF7 с възможно най-компактния 20 1.7 и надеждата да го взимам повече с мен.
От моя скромен опит - за целите на семейни снимки - всичко, което не се събира в джоба или чантата ми за документи - стои в шкафа.
Просто не мога и не мога да си представя как ще помъкна общо кило и половина туч и стъклария, за да снимам на екскурзия, планина, плаж, в парка или където и да било ...
Но това съм аз все пак, просто помисли, наистина [smilie5]

Дата:   31-01-25 10:49

абсолютно точно
а ако ще се снимат и хора е нужно и рефлектори, светкавици и т.н., само с обектив е на късмет
и като теглим чертата - ако не снимаш за $$$ е почти безмислено да имаш подобни комбинации на горните, още повече както се спомена са нужни поне още два обектива

Автор: ombre   
Дата:   31-01-25 12:02

Muth -така е. Авторе, понеже не се разбира от поста, дали си купил Канона или още го мислиш, ако в случай,не си го взел това с килограмите е нещо в/у което си струва човек да помисли. Има много леки камерки , макар и да не са фулфрейм, дават много читава картинка с хубава оптика и нещата заспиват, но както казах решението и парите са твои. Позволявам си да ти покажа един линк на снимки с телефон (по повод поста ти към колега, на който казваш,че имаш телефон), просто за да добиеш представа, какво може да се постигне с необходимите знания и опит. Снимките са обработвани, но 99% са такива в нета.

https://www.youtube.com/watch?v=-xkoUFy1CAE

Автор: Пламен_Пенов   
Дата:   31-01-25 14:18

Рядко пиша във форума, повече чета, но не се сдържах в случая.
Винаги целта оправдава средствата, и ако автора е решил да се развива във фотографията, не виждам проблем да не вложи пари в техника. Аз също снимам за забавление, а не за пари, но това не ми пречи да вложа в тела и обективи една торба пари - все пак кеф цена няма. Ходя по екскурзии с над 10кг. техника, и съм доволен от това което се получава.
А това дали ще се снима с телефон или с фотоапарат, все пак всеки сам си решава.
Към автора на темата : Отидете до един магазин за фототехника, вземете всички изброени тела, и вижте кое ще ви пасне най добре в ръката - общо взето всичко което е изброено в темата, може да прави едно и също с малки разлики.
Успех и късмет на всички.

Дата:   31-01-25 15:09

Ако е решил да се развива да тогава техниката си заслужава, но ако беше решил да се развива щеше да има малко по-различни кадри в профила, ма пък знае ли човек.... новата техника е стимул :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »