Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Фирма, ДЗЗД или свободна професия ?!?
Автор: Sasho_   
Дата:   15-01-25 06:43

Здравейте! Искам да попитам понеже има дилема как е по-добре за фотограф, да си регистрира фирма, да направи дружество (ДЗЗД) или да се самоосигурява като човек на "свободна професия" ?

Отговори на това съобщение
 Re: Фирма, ДЗЗД или свободна професия ?!?
Автор: wlad   
Дата:   15-01-25 07:16

свободна професия е най-добрият вариант за подобна дейност според мен.

Автор: quazimodo   
Дата:   15-01-25 08:12

Не знам как стоят нещата с осигуровките, но ако имаш студио май влизаш при патентните данъци.

Автор: Kalimas   
Дата:   15-01-25 08:28

Дружеството с ограничена отговорност и свободната професия (физическо лице /ФЛ/) си имат различни плюсове и минуси.

Основното е, че при ООД при проблеми отговаряш с имуществото на дружеството, а като физическо лице (или Едниличен търговец /ЕТ/ )- с цялото твое имущество.

На регистрация по ДДС, подлежат и физическите лица. Като има едни гадни членове от ЗДДС, като чл. 97а, който на пример хваща реклами от гугъл и др. подобни (ако си направиш сайт със снимки и сложиш такива) и т.н.

От данъчна гледна точка и кое ще ти е по-изгодно, вече зависи от много неща. Какви обороти очакаваш, нова техника ли ще купиш, какви клиенти очакваш (ФЛ или фирми), дали ще работиш постоянно, назначен ли си на друго място и т.н.
Най-добре си направи една подробна консултация със счетоводител, като му разкажеш внимателно какво мислиш да правиш.

Стартово, най-изгодно би ти било да си свободна професия и да си спираш и почваш осигуряването като не работиш за по-дълги периоди.

Добавено: Видях че quazimodo е споменал патента, той е към Местните данъци и такси и по закон се плаща във всяка община в която ще извършваш патентна (фотографска дейност). Но там вече има и момента, ако те хванат че си от Варна пък снимаш в София.

Публикацията е редактирана (15-01-25 08:30)

Автор: CDman   
Дата:   15-01-25 08:33

ЕООД е добра опция.

Ако в месеца нямаш никакъв приход (нито по банка, нито по кас.ап.) не си длъжен да внясяш осигуровки.

Успех ![smilie24]

Автор: asahi   
Дата:   15-01-25 08:54

Това последното много ме съмнява.

Автор: Synthy   
Дата:   15-01-25 08:57

CDman написа:

> ЕООД е добра опция.
>
> Ако в месеца нямаш никакъв приход
> (нито по банка, нито по кас.ап.) не
> си длъжен да внясяш осигуровки.
>
> Успех ![smilie24]

Това не е вярно. Дължиш осигуровки всеки месец. А колко дължиш - това е друга история.
сайт на НАП

Дата:   15-01-25 09:04

Synthy - може, има как,но си има условия, даже и там в линка от НАП си я има написана вратичката.

Публикацията е редактирана (15-01-25 09:05)

Дата:   15-01-25 09:07

Е ако се декларираш като безработен и имаш нужда от соц. помощи - това е друга история вече.

Дата:   15-01-25 09:57

Почнеш ли да си пестиш от осигуровките по-добре се хвани някъде като наемен работник. Да правиш бизнес е отговорност пред клиентите, доставчиците, работниците ти, държавата в лицето на НОИ и НАП, съгражданите ти и не на последно място към теб самия. Ако си наемен работник в работно време отговаряш само пред шефа.

Дата:   15-01-25 10:15

Аз работя на друга основна работа, където имам осигуровки и всичко, но искам да развивам и фотографията и искам всичко да ми е изрядно пред държавата. За това питам какъв ми е варианта да ми излиза изгодно в тази ситуация. Иначе много добра информация ми дадохте всички благодаря, ще попитам някой счетоводител за нещата, които ми написахте. А ако имате вие някой доверен от Варна, който е напълно наясно с нещата относно фотография ще се радвам ако ми дадете координати.

Публикацията е редактирана (15-01-25 10:16)

Дата:   15-01-25 10:17

@asahi - така е, но един стартов или страничен бизнес, ако е и в малък град, с клиенти веднъж на 2-3 месеца, в началото не винаги ти изкарва минималната. Та защо да плащаш върху нещо, което не си изкарал?

Дата:   15-01-25 10:26

Kalimas: Защото когато се наложи да потребиш ще бъде според необходимото, а не според изкараното. Затова имаш някакъв минимум за осигуряване и принципно е задължително за всеки гражданин на дадената държава.

Sasho_: ще внасяш минималните осигуеровки в случай, че осигурителният ти доход е под максималният. Ако е близо - изравнява се до максималният, а ако в другата ти работа те осигурява на максимума - тогава като самоосигуряващо се лице не плащаш осигуровки. ЕООД е най-чисто и подходящо за твоят случай. Но както и сам разбра - отиди при счетоводител и той ще ти обясни всичко в детайли.

Дата:   15-01-25 10:45

"Автор: Sasho_
Дата: 15-01-25 10:15

...някой доверен от Варна, който е напълно наясно с нещата относно фотография..."

Всъщност в тази област всеки счетоводител е компетентен, тъй като фотографията не се различава от другите т.нар. творчески професии. Не е необходима консултация със специален счетоводител.

"Автор: Kalimas
Дата: 15-01-25 10:17

...клиенти веднъж на 2-3 месеца..."

Това не е бизнес, а епизодично занимание. Има вариант да получаваш такива доходи и да плащаш данък и осигуровки върху тях, но ако развиеш това занимание до по-редовно неминуемо ще стигнеш до решението да регистрираш фирма. Финансовата причина е, че разходите ти стават фирмени разходи и те се компенсират от приходите ти преди да си платил данък за тях. Отделно се отваряш за работа с по-крупни клиенти, които искат фактури. ВКлючваш се равностойно в банковите разплащания. Тук вече ролята на добрия счетоводител или финансов директор става много важна. В малката фирма тези дейности може да ги поеме собственикът, но е нужно да развие необходимите качества за това. Никой не е обещавал да е лесно, нали?

Един от недостатъците на прехода от любител-фотограф към фирма за фотоуслуги е, че първоначално ти като любител натрупваш едно количество скъпа техника, което после не ти се отразява във фирмените разходи. Ако си управител на ЕООД можеш да купиш тази техника от себе си като физическо лице чрез нормален търговски договор и техниката да стане собственост на ЕООД. За ЕТ не знам как може да стане. Ако има компетентен счетоводител моля да разясни.

Дата:   15-01-25 10:57

Ако клиентите са 3-4 пъти в годината, както е споменато, може би граждански договор също е решение, при това доста безболезнено и все пак легално.

Дата:   15-01-25 10:58

@asahi - И аз това казах още в първия пост - "От данъчна гледна точка и кое ще ти е по-изгодно, вече зависи от много неща. Какви обороти очакаваш, нова техника ли ще купиш, какви клиенти очакваш (ФЛ или фирми), дали ще работиш постоянно, назначен ли си на друго място и т.н."

На кратко - ЕТ е между ЕООД и ФЛ - хем си дружество, хем в края на годината изравняваш осигуровки за печалбата до максималния осигурителен доход и след тях плащаш директно данъка 10% плюс дивидента 5% = 15%. Отговаряш с цялото си имущество. Документи, покупки, назначаване на служители и т.н. са си като в ЕООД.
В ЕООД, за да станат парите(имуществото) твой, трябва да си разпределиш дивидент или да си плащаш по-голяма "заплата".

Ако иска може да пита и счетоводителите на фирмата в която работи, стига да не е тръгнал да им става конкурент[smilie3] [smilie5].

Добавено:
@Synthy - гражданския би свършил работа, ако клиента ти е дружество, търговец или свободна професия,абе някой която може да пусне нужните документи за гражданския към НАП.

Публикацията е редактирана (15-01-25 11:06)

Дата:   15-01-25 11:42

Който и каквото и да ти обяснява и консултира, преди да се набуташ с фирма, за да си фотограф на 10 събития - помисли 10 пъти! Минимум 10 [smilie5]
Никога не бих се набутал с фирма за такова нещо, ама никога.
Хората ти дават опция за свободна професия и никой за нищо не те закача.
Ех, де да имах и аз това като опция ...

Автор: quazimodo   
Дата:   15-01-25 12:11

wlad написа:

> ....Хората ти дават опция за свободна
> професия и никой за нищо не те
> закача.
> Ех, де да имах и аз това като опция
> ...

Леееко си се объркал - има списък със свободните професии и фотографията не е сред тях, освен ако не си решил да спориш с НАП дали фотографията е изкуство [smilie18][smilie18][smilie18]

Дата:   15-01-25 12:28

Има списък, ама е примерен и завършва с "други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
- осъществяват за своя сметка професионална дейност;
- не са регистрирани като еднолични търговци;
- са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване."

Автор: Stanimir64   
Дата:   15-01-25 16:51

Ако водиш счетоводство и 100лв. печалба на месец трябва да се обложат с данъци и осигуровки. При приключване на годината печалбата се облага с данъци и оситуровки. Ако завършиш на 0 нищо намаш за облагане а при отрицателен резултат няма как да обложиш отрицателен резултат.

Автор: nyamago   
Дата:   15-01-25 21:06

В ситуацията на автора бих предложил (без претенции да съм най-прав):

- да започне като физическо лице ('свободна професия') че е най-лесно и иска най-малко бюрокрация

- да поработи така няколко месеца докато стане ясно за какъв оборот става дума (и какъв потенциален ръст на тоя оборот)

- тогава, в зависимост от наблюдаваните обеми, да се преценят с професионална помощ вариантите за оптимизиране на данъците, но И на бюрокрацията (защото тя яде време, т. е. от живота ни, а той е по-важен от приходите)

На слука! [smilie24] [shtrak]

Дата:   15-01-25 21:39

Много благодаря на всички отзовали се. С интерес чета коментарите. Искам да попитам сега някой наясно ли е ако съм на "Свободна професия" колко данъци и осигуровки трябва да се плащат всеки месец ?

И друго, че не ми стана ясно. Kalimas беше написал "На регистрация по ДДС, подлежат и физическите лица. Като има едни гадни членове от ЗДДС, като чл. 97а, който на пример хваща реклами от гугъл и др. подобни (ако си направиш сайт със снимки и сложиш такива) и т.н." - това също може ли някой да ми го обясни ? :)

Публикацията е редактирана (15-01-25 21:43)

Дата:   15-01-25 23:49

по чл.97а трябва да се регистрираш, ако получаваш услуги от доставчик в ЕС, т.е. ако плащаш за реклами в Гугъл, Фейс и подобни. Можеш да го избегнеш, ако ползваш посредник, рег в БГ.
За другите въпроси - попитай счетоводител.

Автор: ss_sgp   
Дата:   16-01-25 10:07

Накрая винаги излиза, че има смисъл само ако си регистриран като търговец - признават ти се разходи, ДДС и т.н.
Пример - искат от теб да се изработят 10бр фотоалбуми като всеки е по 50лв. Ти ще дадеш за печат 500лв и ще ги продадеш на клиента заедно с труда за 1200лв. В случай, че не си регистриран като търговец (ЕООД, ООД) тогава тези 500, които си дал на печатницата няма да ти се признават за разход. Ще имаш право на 30% разходи без значение колко са в действителност. Няма да имаш право да купуваш техника и да си възстановиш ДДС, да пишеш колата на фирмата и т.н. Тези врътки при малки обороти са безсмислени, но ако наближиш 50-60 000лв годишно ще видиш, че на практика няма начин да не си търговец.

Избягвай по всякакъв начин да сключваш граждански договори, защото после трябва да се декларират в края на годината (губене на време), да се плати всичко по тях (осигуровки, данъци...) смятай ще платиш на НАП 30% от общата сума.
Като самоосигуряващо се лице е същото на практика - осигуровки, данъци... отново към 30% общо удръжки. Това е все едно цената ти да е 30% по-висока. Ако си ЕООД е съвсем различно, но както по-горе писах трябва да имаш оборот, за да има смисъл.

Само да те попитам - ти виждаш ли си плочкаджия фактура да издава [smilie5]
а той печели много пъти повече от теб като фотограф. На месец ако направи 10-15к оборот лятото ще му удържат като данъци поне 3к

Публикацията е редактирана (16-01-25 10:13)

Автор: mitpis   
Дата:   16-01-25 11:12

Повечето плочкаджии и подобни са в сивия сектор, не плащат нищо като данъци.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »