Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Всички говорят за кино камери, патенти за компресия и тн. На мен обаче ми е любопитно дали Nikon, освен вече изброените неща, не се опитват и да се измъкнат от хватката на Sony чрез сензорите на RED (които най-вероятно са проектирани и изработени от Forza Silicon по спецификация на RED).
Без да имам никакви претенции че съм прав, си мисля че не. Те са използвали и сензори на Тошиба а и съм далече от мисълта, че им е по изгодно да си купят Ред, вместо да си построят линия за сензори. Да знам че те трябва и да се разработят и да не са и в конфликт с патенти на други брандове, но все пак мисля че са напълно способни на това, просто нямат нужда от такава стъпка. По скоро искат да стъпят и на този пазар а и честно казано ред с никонски обективи, смятам че ще се продава добре сред хората които използват подобна техника. Отделно дето си мисля също, че си научиха урока от фалстарта със Z6 и Z7 и няма да бързат да пускат нов съвместен продукт. А сигурно има и куп причини, които само РЕД и Никон си ги знаят за подобна стъпка...
Доста тихо, но Nikon показват амбиция към видеозаснемането.
Прави ми впечатление, че повтарят успешните ходове на Fujifilm, които успяха да дръпнат силно, когато се префокусираха от чисто фотографска марка към хибридна. В последните години Nikon също пуснаха ретро модели, а за разлика от Fujifilm, които изоставиха Kaizen политиката с подобряване на функционалността софтуерно, Nikon в момента е една от компаниите, която прави най-много подобрения на вече пуснати на пазара модели.
Имаше слухове за серия от кинаджийски обективи от Nikon, да видим какво ще стане с придобиването на RED.
Това е добра новина за всички снимащи видео и според мен много добър ход на Никон. Изяснява се защо след като Никон вкараха възможност за компресирано RAW видео в Z9 и Z8 и RED започнаха да ги съдят изведнъж процеса спря и Никон си оставиха компресираното видео.
Много любопитно е как ще се развият отношенията с Canon тъй като те пък имат cross license с Red. Red им ползват RF байонета пък Canon отдавна ползват компресирано RAW видео в камерите си, дори хибридните такива (R5). Сега излиза Nikon си имат камера - RED Komodo с канонски RF байонет. A Canon стават изцяло зависими от прекия си конкурент Nikon по отношение на компресирано RAW видео. Ко шъ праим ся
И това не са слухове, има го официално на страницата на Nikon.
Това, че Никон взима RED не значи непременно, че ще има някаква фрапантна промяна в търговските споразумения. Най-добрия ход е да оставят RED като самостоятелна компания.
Най-ценното на Red e патента им за компресиран RAW видео запис в камерата. Никой до сега не е успял да го пребори, дори Apple. И някои други патенти. Във високия клас кино камери чувам бизнеса им не върви добре. Arri и Sony там доминират. В ниския клас Komodo също не е някакъв супер успех на фона на Blackmagic, Sony, Canon че и Panasonic.
Какво ще правят Никон с компанията може само да гадаем. Ще видим.