Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Nikon Z30 vs Sony ZV-E10 специално за видео...
Автор: Zaz_Vida   
Дата:   08-08-22 22:08

Интересува ме на практика кой от двата апарата е за предпочитане за видео с гимбъл? Като цяло плюсове и минуси на единия апарат спрямо другия. Звука също е от значение. Разликата в цената няма да я кометираме, защото е незначителна. За снимки си имам два ФФ, но с до 30 минути видео запис. Да видим към кой от двата ще се наклони кантара? [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon Z30 vs Sony ZV-E10 специално за видео...
Автор: AsahiPentax   
Дата:   13-08-22 22:42

При реално сравнение между двата, плюс Sony A7-IV, като картина Никона се справи в пъти по-добре от тях! Сонитата по начало си имат презасилен син цвят, което прави белия цвят в сенките почти лилав. Имат обаче по-бърз и прецизен фокус. Както и по-добър звук. Но откъм картина, въпреки, че е кроп това ново Никонче е с технология взаимствана от съвременните смартфони и прави много добра HDR картина с доста прилична острота. Ако аз трябваше да избирам между двата кроп апарата за които питаш, то абсолютно на 101% бих избрал Никона! Не съм фен на Никон, а на Сони, но винаги ме е дразнел този "дефект" със синия им цвят! [smilie21]

Автор: vrobler   
Дата:   13-08-22 23:47

[smilie6] Човека пита за гимбал а и тнт. Ха обясни и с какъв обектив са наблюденията ти.
И двата не ги бива - без визьор в слънчево време работа е си е кошмар. Zaz_Vida какъв ти е гимбала, защото накои гимбали не се разбират със тялото или искат актуализация на фармуера .

Автор: Yog   
Дата:   14-08-22 00:18

Изглеждат много подобни, но има една разлика, която ми се струва не е маловажна. Сонито снима без кроп в 4к само в 24 кадъра в секунда. Ако това те устройва - супер. Но ако ще снимаш най-популярните у нас 25 или пък 30, тогава Сонито кропва още 1,25 пъти. Може обективът да се окаже недостатъчно широк.

Автор: GenaDP   
Дата:   14-08-22 01:38

За снимки си имам два ФФ, но с до 30 минути видео запис.

Каква е тази мания по безкрайното видео? На кого му е притрябвало?

Автор: Zaz_Vida   
Дата:   14-08-22 03:57

GenaDP написа:

> За снимки си имам два ФФ, но с до
> 30 минути видео запис.

>
> Каква е тази мания по безкрайното
> видео? На кого му е притрябвало?

Трябва да те взема с мене на едно снимане на ромска или помашка сватба, и няма да задаваш повече този въпрос.[smilie18]
Колкото до гимбълите, те са два броя: DJI Ronin-SC Pro Combo и DJI Ronin-RSC 2
Относно синкавото при Сони и аз съм го забелязъл, но е без значение за мен, пък и на клиентите ми не им прави впечатление.
Пък и ако може до някъде да им се вярва на ревютата в Ютуб, то Никона наистина има по-добра картина.
Благодаря ви за включването. Мисля, че избора е ясен и ще са направо два броя, за да задействам и двата гимбъла. [cool]

Автор: AsahiPentax   
Дата:   14-08-22 04:11

vrobler написа:

> [smilie6] Човека пита за гимбал а и тнт.
> Ха обясни и с какъв обектив са
> наблюденията ти.
> И двата не ги бива - без визьор в
> слънчево време работа е си е
> кошмар. Zaz_Vida какъв ти е гимбала,
> защото накои гимбали не се
> разбират със тялото или искат
> актуализация на фармуера .

И що мислиш му е необходим визьор? При снимане на видео... с гимбъл? Сериозно ли? [smilie21] [smilie18] [smilie25]

Zaz_Vida каквото си избереш това е! Ти ще го ползваш или някой от екипа ти. Успех [shtrak]

Автор: kiten   
Дата:   14-08-22 08:43

Пак по темата да попитам- защо някъде след 15-та минута има прекъсване на звука за 1 секунда при сони? Преди ми го правеше на видеокамерата и сега пак го има този бъг при безогледалката. Много е кофти при снимане на концерти или при говор и да ти прекъсне звука точно в този момент. С коя програма и как се оправя този бъг ?
[smilie11]

Автор: ruil4o   
Дата:   14-08-22 14:14

@kiten, имам а6300, а6400, ZV-E10, ZV-1 и съм снимал много дълги видеа с тях. На нито един не ми се е случвало да прекъсва звука!

Не го знам този Никон, но зв-и10 може да прегрее сега в жегите при 4К запис! 6400 е по-добре в това отношение.
Но ZV-E10 има жироскопна стабилизация, която е много добра и може да се снима без гимбъл.

Автор: DVisulas   
Дата:   18-08-22 12:22

Z30 е z50 с нов корпус, което значи, че автофокусът ще е като на Z6 (горе- долу). Z30/50 не съм използвал, но съм използвал Z6, Sony A7III и A7IV, като за снимане на сватби с гимбъл, на всеки един от тях съм използвал тъч то фокус и не съм имал проблем на нито един от тях. Дори противно на повечето мнения, специално за видео, бях по доволен от Z6, отколкото от A7III. Мисълта ми е, че фокуса не е решаващ между Z30 и ZVE-10.

Преимуществата на ZVE-10 са, че има LOG профил, които ще ти позволи да изтискаш една идея повече Dynamic Range, стига да успееш да експозираш правилно, както и, че има много по- богат избор от обективи.

Лошото е, че когато снимаш навън, през деня, екрана не е надежден начин да експозираш правилно LOG профила и е възможно да станат големи сакатлъци, особено ако нямаш кой знае колко опит със зебри.

Тук вече идва въпроса, дали реално ще правиш цветообработка на въпросните сватби..

Никона има Flat профил, който е много приятен за лека обработка и уж запазва малко повече детайли в сенките и хейлайтовете. Вероятно ще ти е напълно адекватен за целите.

Цветовете на новите сонита, включително и ZV E-10 са доста по приятни, въпреки това аз лично предпочитам никонските, въпреки, че снимам вече не снимам с Nikon.

Ако сега трябва да избирам между двата варианта, за камерата с която ще си вадя хляба, най- вероятно бих взел Sony-то, само заради богатата гама обективи, която просто липсва при APC-S Z Mount.

Наблюденията ми върху ромски и пумашки сватби са, че масово видеото се снима с китов обектив. Аз лично, не съм снимал, но хората с които съм контактувал, които снимат само такива, работят с дрон, а6300/400 на Ronin SC и китов 16-50.
Ако смяташ и ти също да щракаш с китака, а не с нещо по-добро, честно казано, няма да има кой- знае какво значение кой от двата ще избереш, въпреки, че китака на никона е по- нов и вероятно по- добър.

Както колегата по- горе е написал, Сони-то кропва при 30 кадъра в секунда, което може да е проблем в тесни пространства, ако снимаш в 30 фпс разбира се.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »