Автор: nislon
Дата: 23-08-25 15:51
Зравейте,
Прочетох няколко теми с ключова дума "стаив" и реших да попитам тук, вместо да отварям подобна нова тема.
Току-що си поръчах пейзажен обектив AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8.
Мисля да се пробвам малко на пейзажи, като започна от стандартните. Нарочно написах модела обектив, да се ориентирате, какъв диапазон качество ще гоня, евентуално.
В момента съм на тема "избор на статив" и да си призная, малко се пообърках.
Искам да си взема нещо практично, не много тежко и на добра цена, затова ми възникват следните въпроси, без да се притеснявам, че може да звучат глупаво:
Стува ли си да е много тежък, например > 3 кг, ако реша да го довлача до някой хребет или връх?
Струва ли си да е достатъчно скъп, например >350 лв. ако реша да го потопя леко в солниците?
Желая да снимам от скали някакви вълни или водопад, при умерен вятър, по-хубави ли ще станат снимките, ако статива е с кръгла глава (между другото, кръглата глава ми изглежда много удобна)?
Осъзнавам, че снимането на пейзажи не е като снимането на животинки - я ги срещнеш, я - не. Тук сериозните пейзажисти планират повече време, проучват, гледат времето, правят няколко опита и т.н. Така поне съм чувал. Все пак, не навсякъде достига колата, понякога се върви с километри, затова търся оптимален вариант.
За съжаление, като взех да разглеждам стативи в интернет, на повечето от тях не пише теглото.
|
|