Автор: photoninja
Дата: 26-12-13 15:06
Пичове,
Първо НАИСТИНА искам да ме извините за безкрайно тъпия въпрос. Наясно съм с различните дължини на двата обектива, знам, че не са взаимозаменяеми и сравними, но нямам друг вариант - освен да задам въпроса си и тук. Като цяло съм фен на твърдите обективи, но съм ползвал и варио такива, които според мен се представят също много прилично. Понеже попрочетох доста мнения за двата обектива, реших да мисля за един от тях. Имам 35/1.8; 50/1.8 и 105/2.8 VR на кропка. Ползвал съм Nikkor 16-85 и Tamron 17-50/2.8 - уникални стъкла. И все пак се чудя... Чудя се дали да не взема въпросната Сигма 18-35/1.8 защото такъв обектив ще ми развърже много ръцете заради светлосилата си и чудесното боке. От друга страна Токина 11-16/2.8 ще ми даде много повече в широката част, пак с не-лоша светлосила и на по-ниска цена. Притисняват ме само перспективните изкривявания при тези 11-16мм...
Преди време исках някакъв по-широк обектив от моя 35мм и сега се чудя 11-16 или 18-35 да бъде. Предполагам, че ако взема Токината ще снимам най-често м/у 14 и 16мм, а ако взема Сигма-та ще я ползвам предимно в най-широката и част, т.е. м/у 18 и 20мм. въпроса е кой да избера?
|
|