Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Сканиране на негативи в домашни условия
Автор: Licheff   
Дата:   21-12-13 15:42

Здравейте! :)

Скоро се сдобих със Зенит ЕТ, с който не е снимано нито веднъж и аз го сефтосах. Проблемът е, че ми искат 10лв. и нагоре за сканиране на снимките, а при положение, че аз се занимавам абсолютно любителски ми се струва доста скъпо удоволствие. Разтърсих се в интернет и намерих няколко начина да сканирам негатива в домашни условия, но никой не сработи. Доколкото разбирам, за да се сканира негатив, трява да е осветен и от двете страни, затова пробвах да го осветявам с телефон или фенерче, докато сканирам. Това е най-добрия резултат, който успях да докарам. Изоползвам този и тези филмчета. Не знам къде бъркам и изобщо възможно ли е, затова съм отворен към всякакви съвети и идей [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Сканиране на негативи в домашни условия
Автор: sohk   
Дата:   21-12-13 15:54

Другият вариант е да инвестираш в скенер ... нормален плосък с приставка за сканиране на филми или специален скенер за сканиране на филми. Понеже напоследък и аз се интересувам от подобни скенери и като цяло стигнах до заключението, че за най-добри резултати трябва да се бръкна към 200-300 лв. за филмов скенер. Има и прилични плоски скенери с приставки, но и техните цени са в тоя диапазон. Другият вариант е да се търси такъв втора ръка.

Има и един трети начин, в който не съм много сигурен колко е ефективен. Трябва ти DSLR без значение какъв и нещо подобно http://www.diyphotography.net/scan-your-old-film-for-the-cost-of-a-happy-meal

Публикацията е редактирана (21-12-13 16:02)

Автор: simbon4o   
Дата:   21-12-13 16:00

Ако имаш DSLR или сапунерка прилична разбира се пак можеш да се справиш по-добре от плосък скенер и някои от старите филмови скенери.
В нета има примери бол как става и тук бях пуснал тема как го правя аз.

Дата:   21-12-13 16:13

Решения за около 180-200 лв.
-EPSON PERFECTION V370 PHOTO
-CanoScan LiDE 700F

Автор: batsali   
Дата:   21-12-13 16:22

Ако ще ги снимаш с друга камера трябва да са осветени отзад само, никакво от двете страни. Освен това ти трябва равномерна разсеяна светлина. Какво правих аз преди да се откажа:

Един бял лист или някакво матово фолио залепен от външната страна на прозореца, стъклопакета дава достатъчно отстояние, че да не можеш фокусира на шарките на "дифузора". От вътрешната страна си лепя с тиксо два хартиени държача за филма, статива и снимам, като има директно слънце навън. Може и когато е облачно без дифузор.

За да не отварям нова тема - може ли притежателите на скенери да споделят впечатления от машините си и по възможност да дадат 100% кроп от някой кадър на макс резолюция за съответния скенер. Четох, четох, Epson V600 или V700 мисля да взема някой слънчев ден, ама не съм се решил още.[smilie7]

Автор: Licheff   
Дата:   21-12-13 16:44

Гледах и варианта да снимам негативите, но проблема е, че в момента имам само Canon Powershot s50. Чудя се дали наистина не е най-разумно просто да си взема скенер.

Автор: Kolev68   
Дата:   21-12-13 17:28

Аз ползвам Епсон V600.

Автор: mravunko   
Дата:   21-12-13 17:30

Сканиране на 35мм филм с плосък скенер... е просто безсмислено. Реално, повече от 2-3МП не можеш да изкараш дори със скенери от по 500-600лв (като Epson V600 Photo). За същата резолюция гледам, че има фото студия, които сканират на 4-5лв/филм. т.е. ще трябва да изснимаш 100 филма, за да минеш на плюс.

Нямам опит със скенерите за 35мм филм, затова не мога да ти кажа как стоят нещата при тях, но те са по-добрия вариант от плосък скенер. Имам приятел, който си взе от ebay и вади доста приличен скан, няма място за сравнение с моя V600.

Автор: schiele   
Дата:   21-12-13 17:34

евтините плоски скенери мажат картинката, сякаш не е на фокус.
резултат има от Епсон V500, V600, V700 но там цените започват от 500лв..
един скенер от 500лв ще го избиеш след 50-60 ленти, ако снимаш любителски това ти е поне 3години!

Автор: quazimodo   
Дата:   21-12-13 18:57

От V-тата на Epson минимумът за 35мм е V-700. Имам 600 и не ме устройва като качество. За 6Х6 става. Колев да каже дали е сканирал 35мм с неговия. Аз съм си и малко индианец в общуването със скенера особено при цветно с маска и воал[smilie5]. Максимум истинска резолюция не повече от 2000 точки.

Публикацията е редактирана (21-12-13 19:00)

Автор: quazimodo   
Дата:   21-12-13 19:03

Ето нещо от 6Х6 - Любител 166У.

https://photo-forum.net/static/site_pics/146/1386841338_Scan-131212-0002.jpg

Автор: simbon4o   
Дата:   21-12-13 19:08

Плоските скенери им стига резолюцията за 6х6, но за 35мм издишат яко. Дори някой ДСЛР да вземеш за 150-200лв и да ползваш хелиоса на зенита ще направиш по-добър скан.
Такива ДСЛРи има доста, никон Д60, пентакс К100, ... могат да се намерят за тия пари. За подсватка ползваш светкавица и останалото е картон, тиксо и мерак. Няма да ти се налага да режеш филма на по 6 кадъра и ще сканираш за 20на мин макс целия филм перфектно.

Автор: golded   
Дата:   21-12-13 19:40

http://www.ebay.com/itm/New-5MP-35mm-2-36-USB-LCD-Digital-Film-Converter-Slide-Negative-Photo-Scanner-/320805839615?pt=US_Scanners&hash=item4ab184a2ff
Някой може ли да даде мнение за тези

Публикацията е редактирана (21-12-13 19:42)

Дата:   21-12-13 20:00

Знам че Plustek има прилични скенери за филми, които могат да се намерят на добри цени втора ръка.

Автор: nikrr   
Дата:   21-12-13 20:00

Канонски плосък скенер най-евтиния си върши добра работа:

https://photo-forum.net/static/site_pics/175/i_1305059923_F201104_2_10as.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/175/i_1322605411_F1111_1_35s.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/175/i_1223801505_F004_25as.jpg

Дата:   21-12-13 20:02

nikrr ... можеш ли да покажеш файл сканиран на пълна резолюция, или тези са такива? Както и модела на скенера ако може да споделиш.

Публикацията е редактирана (21-12-13 20:03)

Автор: X_C   
Дата:   21-12-13 20:07

Личефф, за 200 лева ще си намериш стара Минолта ДуълСкан, с която ще си сканираш 35мм филм в по-добро качество и от най-хубави плосъл скенер. Аз имам V750 на Епсън, е не става, както със скенер от типа на тази Минолта. За програма, ти препоръчвам ВюСкан версия 64, можеш да си я намериш в нета кракната.

Автор: licheff   
Дата:   21-12-13 20:26

Ами порезгледах в интернет и видях, че има няколко модела на Minolta DualScan. Има ли някакви съществени разлики?

@nikrr - сподели каква е тайната [smilie5]

Автор: X_C   
Дата:   21-12-13 20:30

Ami, predpolagam pyrvo cenata :)

Probvay s Minolta DualScan II

Автор: luboar   
Дата:   21-12-13 20:34

резолюция за WEB, 1000 - 1500 пиксела, всички скенери са ОК.
Това е и тайната на nikrr.

Дата:   21-12-13 20:46

мне, резолюцията ми е към 13 Мега пиксела, сега ще потърся оригиналните файлове.

Дата:   21-12-13 20:48

сканера ми е Canon CanoScan 4200F

Автор: luboar   
Дата:   21-12-13 20:52

по-добре не ги показвай

Дата:   21-12-13 21:01

http://dox.bg/files/dw?a=6579108dbd

@luboar не ги гледай

Автор: itcome   
Дата:   21-12-13 21:02

Симпатягите :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »