Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 olympus E-PL3 за пейзажи и подводна фотография
Автор: fanika   
Дата:   15-11-13 13:54

Здравейте,
вчера бях на представяне на olympus E-PL3 с подводен бокс във Фотосинтесис. Много се впечатлих от показаните кадри и от цените на камерата и бокса в момента. По принцип си търся "сапунерка" за всеки ден, пейзажчета и експерименти и се бях спряла на този пен. Моля за мнение от притежателите на E-PL3, както и ако може да споделите снимки правени с него.

Отговори на това съобщение
 Re: olympus E-PL3 за пейзажи и подводна фотография
Автор: serjy   
Дата:   15-11-13 13:59

има много теми във форума за новите олимпуси и в повечето има доста снимки. разликите между различните пенове не е голяма.

Автор: BotsRevenge   
Дата:   15-11-13 14:21

Определено не бих препоръчал E-PL3, включително и другите модели на олимпус с 12 мегапикселовата матрица, защото динамичният им обхват е значително по-малък от на съвременните модели. Допълнително шумът им е голям, въпреки, че е по-малко от сапунерките.

Имах Pen E-P2 със същата матрица. Кадрите не носеха на почти никаква обработка по отношение на изсветляване на сенките. Изтърпях този апарат 3 седмици и купих от новото поколение Pen-ове с 16 мегапикселовата матрица. Тя има с две бленди по-голям динамичен обхват, поне четири пъти по-високо исо може да се ползва спрямо старите модели (800ISO на Е-PL3 е по-зле от 3200ISO на E-PM2), снимките носят на много повече обработка.

За скорострелността на E-PL3 не мога да коментирам. E-P2 е шокиращо по-бавен от E-PM2 откъм автофокус и закъснение на затвора.

Та за пейзажи определено препоръчвам да избереш от новите модели - Pen Mini 2 (E-PM2), Pen Light 5 (E-PL5), Pen 5 (E-P5). Матриците им са еднакви. Разликите са в размера, теглото и броя изнесени бутони, и чупещия се дисплей). Ако пак купувах апаратче, отново бих взел Pen Mini 2.

ПС
Не обърнах внимание на изискването за подводна фотография. За това нямам наблюдения - дали са налични подводни кутии за новите модели. Може да провериш.

Публикацията е редактирана (15-11-13 14:22)

Дата:   15-11-13 17:20

За Pen Light 5 (E-PL5), Pen 5 (E-P5) ми идват малко скъпички (PL3 e 600лв с 14-42) за това, ковто търся в момента. Имам ДСЛР - не правя сравнение. За Pen Mini 2 (E-PM2) не съм се и замисляла - признавам си.
Вчера чух за няколко пленера подводна фотография с тази комбинация. Надявам се някой участник да попадне на темата и да сподели снимки [shtrak] [shtrak]

Автор: s_dyakov   
Дата:   15-11-13 18:18

По-скоро първо провери колко струва кейса за подводни снимки за конкретните модели които избираш. Имам едни съмнения че е по скъп от фотоапарата.
В Амазон УК има по около 600 паунда парчето.

Автор: iliyanb   
Дата:   15-11-13 18:30

За подводното снимане не мога да дам съвет. Е-PL3 е достатъчно добра камера с подходящите обективи. Нека не се вманиачаваме в техническите характеристики. Имал съм го, в момента имам E-PM2, който несъмнено е по-добър, но не мисля, че старите пенчета са за изхвърляне, особено съчетани с добър обектив.

Автор: SoftImage   
Дата:   15-11-13 18:43

Цените на Оли моделите с 16МП(Сони сензор) в момента са на добри цени. Мисля че не си струва да се жертва толкова качеството за може би 200лв. А високо исо предполагам ще трябва за това начинание.

Автор: BotsRevenge   
Дата:   15-11-13 19:03

Съгласен съм, че и с E-PL3 могат да се направят страхотни снимки. На всички ни е ясно, обаче, че съвременните технологии улесняват постигането на хубави резултати от хора с по-малко познания във фотографията. Щом ще се снимат пейзажи, е добре апаратът да има по-голям динамичен обхват. С E-P2-ката съм правил хубави снимки, но нерядко се е налагало да правя HDR, за да обхвана динамиката на сцената. С по-новите модели с 2 бленди по-голям динамичен обхват, е по-лесно да се снимат пейзажи.

Ето с E-P2 един HDR

http://www.stefansolakov.com/other/HDR2_small_web.jpg

С E-PM2 е значително по-лесно, дори и да знаеш добре какво правиш.

Публикацията е редактирана (15-11-13 19:04)

Автор: dil_stil   
Дата:   16-11-13 20:48

...казваш "По принцип си търся "сапунерка" за всеки ден"...е E-PL3 е много повече от това и то за 512лв. в момента с обектив в магазина. Аз по принцип снимам с Оли и затова не мога да сравнявам с други марки...но от както си го взех, огледалния си седи в чантата у нас. Пейзажи снимам за спомен основно, но мисля че и с това се справя добре.
С портретен обектив е чудна машинка...и заради подвижния дисплей, който ти дава различни гледни точки, в моя случай портретния обектив е ръчнофокусен с преходник - т.е. доста бюджетен вариант с добри резултати...

Дата:   18-11-13 11:44

В момента бокса (за PL3) е 600лв, което ми се струва доста прилична цена. За P3 сигурно ще е значително по-скъп. Не знам разбира се дали ще е толкова след няколко месеца, когато събера пари и за него...

Публикацията е редактирана (18-11-13 12:22)

Дата:   18-11-13 12:26

dil_stil
Благодаря за отговора. И аз не сравнявам с други марки, защото искам именно ПЕН, въпроса е точно кой модел да избера.

Автор: tanass   
Дата:   19-11-13 09:06

Аз снимам със E-PL3 под вода, справя се добре ( не отлично , но добре), комбиниран със светкавици-нещата не са никак зле.Както казват колегите по горе- шума е малко в повече и динамиката не е много добра.За тази цена-няма какво да се чудиш.Бокса е супер удобен.За пейзажи на сухо -не знам...не съм снимал мног на сухо с него...не е зле ....но може би новите модели се справят по-добре.

Дата:   19-11-13 13:36

много се радвам, че се появи някой, който снима и под вода. tanass - снимките ти са страхотни. Имаш ли без светкавица (от E-PL3 разбира се)? Имам и един друг въпрос към теб: тъй като знам че бокса е положителен - колко и как добавяш тежести, за да се гмурнеш с него?

Дата:   20-11-13 09:23

fanika , Не ги мисли тези неща със тежестите-нали не изкаш да го загубиш-по добре да е по-лек.А когато му закачиш и свекавица -не се притеснявай-потъва :)
Снимки без светкавица...надявам се линковете да се отварят :( :
http://www.flickr.com/photos/9571107@N07/8777774017/

http://www.flickr.com/photos/9571107@N07/8784786856/

http://www.flickr.com/photos/9571107@N07/8777553027/

http://www.flickr.com/photos/9571107@N07/8784125692/in/set-72157633570704267/

И много други...няма как всички да ти покажа-обикновенно тези със светкавица са ясно различими заради хвърлените сенки
...ако ти се гледа тук:
http://www.flickr.com/photos/9571107@N07/8784125692/in/set-72157633570704267/

Но не всички са с e-pl3, има и Canon G9 има и с Pentax Optio WP

Дата:   20-11-13 12:34

tanass,

само пурвите два линка се отварят. Медузата е страхотна. А за плаваемостта не мога да не мисля, защото гмуркам на апнеа на плитко и и без това ми е трудно да се задържам под вода, но това вече е друга тема на разговор. Може ли да попитам откъде си купи бокса?

Дата:   21-11-13 09:45

fanika,
Апарата си го купих Фотосинтезис, а бокса го взех от Холандия-веднага щом се появи- тук се очакваше следващите няколко месеца...да ама душа не трае :)Тогава беше 700 Евро...но при таз цена сега тук...простоооо...чудя се дали да не си взема резервен :)...шегичка.
Бокса с апарата са с леко положителна плаваемост...няма да го усетиш много да " дърпа" нагоре-не се притеснявай.По-добре слагай на себе си необходимия баласт...апарата си ходи с тебе...няма да те дръпненагоре :)И....примката на въженцето винаги за ръката вързано...да не се разделяте.[shtrak]

Дата:   21-11-13 11:16

благодаря [smilie24] [beer] [beer] [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »