Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 D3100 фонт фокус
Автор: miroslavkocev   
Дата:   01-04-11 18:59

нещо все ми се струва че фокуса не е там където трябва,а може и да не съм прав. Става въпрос за фокус с китовия 18 -55. Мисля да си купувам още един-два обектива скоро.
Сега направих един тест за фокус и резултата е тва:

http://miroslavkocev.com/test/focus.jpg

Снимката е на максимално отворена бленда 5.6 на 55. Снимано е от около 30см. На снимката изглежда че чертите не съвпадат защото тва взе да провисва, на първите снимки всичко съвпада и резултата е същия, просто са по-тъмни и избрах тази.

Та като гледам снимката и ми се струва че фокуса бяга напред. Това как би се отразило на ДОФ-а ако снимам пейзаж например или човек от няколко метра?

И другото което ме интересува, ако тва е проблем от къде идва, от тялото или обектива?

10х :)

Отговори на това съобщение
 Re: D3100 фонт фокус
Автор: kapitancho   
Дата:   01-04-11 19:05

Любимта ми тема. Пробвай на 18мм/3.5. Там може по-силно да избие. Дали се отразва? Да, при всички положения, дори и на безкрайност. Проблемът е от комбинацията тяло + обектив, но за да разбереш кой е виновен повече, трябва да помолиш някой с друго тяло и друг обектив да ти ги даде за проба. Ако с твоето тяло и друг обектив става белята, тогава ти пипват тялото в Профайлд и си готов. Ако е ок, но с другото тяло и твоя обектив пак е зле, тогава го разкарвай обектива. Ако и двете смесени комбинации са ок, тогава пак разкарвай обектива.

Автор: asahi   
Дата:   01-04-11 19:08

Никон нямат проблеми с фокуса. Не разваляй мита.

Автор: tziko   
Дата:   01-04-11 19:13

Фронт фокуса от обикновени снимки ли го забеляза или от теста?
Достатъчно светло ли беше като прави теста?
И куп други условия за да е точен теста, спази ли ги?
30см не е ли малко за този тест, то минималното му разстояние е толкова май?

Автор: miroslavkocev   
Дата:   01-04-11 19:29

Както писах по-горе нещо все ми се струва че не е там фокуса където трябва да е :) Не мога да кажа напред или назад, но може и да се бъркам, начинаещ съм.
Относно теста, ми осветих го със силно фенерче освен лампата и прозорците.
Снимката е с ISO400 , скорост 1/15, снимката е от статив. А относно разстоянието, като снимам от близо метър не може да се разбере нищо защото доста голяма площ е на фокус, не съм сигурен дали са точно 30 или 35см. но мисля че за да не е на фокус от 50 до 50мм горе долу това е разстоянието.

Публикацията е редактирана (01-04-11 19:31)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »