Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фронтфокус и фина настройка на фокуса
Автор: iva_drag   
Дата:   29-03-11 16:02

Здравейте!
Имам Д90 със Сигма 24-70/2.8 която не използвам поради фронтфокус.
Дали ако се ползва на тяло с финна настройка на фокуса - Д300с или Д7000 тази настройка ще успее да компенсира фронтфокуса?

Отговори на това съобщение
 Re: Фронтфокус и фина настройка на фокуса
Автор: asahi   
Дата:   29-03-11 16:07

Защо не си калибрираш фокуса на Сигмата в сервиза на ИДС? Ако си я купила от България даже е безплатно.

Автор: CyberGene   
Дата:   29-03-11 16:08

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   29-03-11 16:08

Има ли смисъл, след като предвиждам купуване на ново тяло?
И ако направя сега калибрация спрямо Д90, какво ще се случи като взема Д7000 или Д300с?

Публикацията е редактирана (29-03-11 16:12)

Автор: kapitancho   
Дата:   29-03-11 16:21

Да, CyberGene точно е описал нещата. В базара Митку си продава същата Сигма заради същия проблем. Ако ще взимаш друго тяло, наистина потърпи малко. Може и с него нещата да са ок!

Дата:   29-03-11 16:34

...да имаше едно Д7000 под ръка за проба...
...или да почакам за наследника на Д300с?
Ако някой знае кога ще излезе - да си каже ....

Защото ако сега го калибрирам на Д90 не се знае накъде ще отиде фокуса на Д7000 евентуално ...

Автор: sd   
Дата:   29-03-11 16:35

я иди в сервиза да ти я калибрират. Иначе проблема е описан доста добре ето тук

Дата:   29-03-11 16:39

Сд, ако я калибрирам на Д90 - как ще е фокуса на друго тяло?
Ходих преди 2-3 седмици - техника Ви не беше в Бг, явно сте го пратили да се учи на нещо ново[smilie3]

Автор: cvetanvas   
Дата:   29-03-11 16:46

Ако сте от София няма проблем да видим с D7000 как е положението че и аз съм в дилема с тоя обектив[shtrak]

Дата:   29-03-11 16:59

Не съм от София

Автор: zbonev   
Дата:   29-03-11 17:46

sd [smilie24]
Информацията от линка е много интересна и я препоръчвам на всички интересуващи се от този проблем.

Автор: cvetanvas   
Дата:   29-03-11 22:43

А от къде сте?Работата ми налга да обикалям няколко града в месеца[smilie21]

Автор: madcap   
Дата:   29-03-11 23:32

Мойта сигма 30/1,4 също правеше бекфокус, и съм с Д7000, настройх си фокуса има го като опция в апарата и сега нямам проблем. Ако е варио обектив, би трябвало да се настройва и в двата края, и мисля че на всяко тяло ще се държи различно

Дата:   30-03-11 09:12

А пробвал ли си тази Сигма на друг апарат как е с фокуса?

Дата:   30-03-11 09:20

Значи, за това дадох линк, но явно само един го е прочел. Точността на фокуса зависи от настройките на два поотделно настроени продукта от една система - апарата/обектив. На кратко в горния линк казват следното:

Представете се, че допуска за настройка на точността на фокуса е +2 до -2. Представете се имаме тяло, което в този допуск и настройката му е -2. Ако обектива който ползваме с това тяло е настроен с точност на фокуса -2, сам за себе си той е в допуска и също е ОК. Но поставен на тялото общото отклонение става -4 и системата излиза от този допуск - отклонението става видимо. Ако обектива е с настройка +2, общото отклонение с гореописаното тяло е 0 и се ражда легендата за най-острата бройка.[smilie5]

Това е накратко. Който иска повече подробности да чете линка, който съм дал в горния постинг.

Дата:   30-03-11 09:28

iva_drag: И още нещо - телефона на сервиза е 02 818 60 46 - Стояна Донев. Обади му се да се разберете кога да го занесеш и ще го настрои.

Автор: madcap   
Дата:   01-04-11 00:35

СД - право думаш [smilie24]

Автор: victory13   
Дата:   01-04-11 00:59

сд, така пише... обаче това представете си, представете си ако, представете си... изобщо не обяснява тези хватки, дето се получават в крайна сметка... като гледам и линка, дето даде пд за токината, и във фотозоната.де са се хванали за главата от токините и сигмите, и нещо не го обясняват с представи, ами директно атакуват качествения контрол на въпросните [smilie5]

Дата:   01-04-11 10:00

А ми не знам - сравнявали сме настройките на по десет еднакви обектива, но от различни серии - бяха еднакви на стенда. Поставени обаче на различни тела, се почваше - кеф ти фронт, кеф ти бек фокус.

Е случвало се е да има обективи, които просто не могат да бъдат настроени. Рядко, но ги има. Тези последните заминават за Япония директно, а собственика на такъв обектив получава нов. Но това мога да го гарантирам само за Сигма обективи.

Автор: didesignbg   
Дата:   01-04-11 10:10

sd, винаги ми е било интересно как настройвате обектива.
Когато говорим за фирмен сервиз на к/н, там обикновено апарата и тялото са от една марка, т.е. пипат и двете. Ако проблема с фокуса идва от изместен фокусен сензор, фокусната точка не съвпада с обозначението във визьора, как процедирате с това тяло? Или пък разместено вторично огледало? Далеч съм от мисълта, че всички аф проблеми се дължат на обективите.

Автор: compur   
Дата:   01-04-11 10:24

"Автор: asahi

Ако си я купила от България даже е безплатно."

Да, ама има едно условие - безплатно е само в рамките на някакво време - 1-2 месец/а. След това - 80 кинта. [smilie3]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   01-04-11 10:44

Повечето светлосилни обективи имат нужда от фина настройка. Дори и канонските 300/2.8 и 400/2.8. Точно поради тази причина производителите вкараха финната настройка в телата от последните модели.
Нищо страшно не е.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »