Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 FF на ръчнофокусен обектив
Автор: ZENON   
Дата:   19-03-11 13:26

Попаднаха ми два Helios-77M-4 50/1.8. С единия мога да фокусирам перфектно на 1.8, докато другият на 1.8 ми дава сериозен FF и затворен на 4 вече цели средата.

Някакви идеи по случая?

Отговори на това съобщение
 Re: FF на ръчнофокусен обектив
Автор: h_bio   
Дата:   19-03-11 13:29

Това с потвърждаване на фокуса от преходника ли е?

Дата:   19-03-11 13:39

Извинявам се пропуснах да отбележа.

Снимам с Пентакс K-X. Преходника е M42->PK, без борд. Потвърждаването на фокуса е от тялото, т.е. с какъвто и обектив да снимам информацията за фокуса се дава от сензора на тялото.
Пробвам ги с един и същи преходник (но това не е от значение в случая).

Публикацията е редактирана (19-03-11 13:40)

Автор: Найден-Стоянов   
Дата:   19-03-11 23:01

И аз мисля да минавам на Пентакс ,точно К-х модела.И мисля само с ръчнофокусни обективи да снимам...дай някоя снимка с Хелиоса?

Автор: Suggs   
Дата:   19-03-11 23:12

Мини на Canon, ето ти снимки с Helios [smile] :

Публикацията е редактирана (20-03-11 21:32)

Автор: mbs   
Дата:   19-03-11 23:46

След като нямаш никакъв проблем с другите ръчно-фокусни, търси проблема в конкретния обектив - особено ако е от ония руски продукти, произведени в петък или понеделник [smilie21]

Дата:   20-03-11 19:13

Мда от обектива ще да е. Вероятно е с някой "допуск", дето на 1.8 е всъщност "пропуск".

Колега Найден-Стоянов,
не съм снимал нищо повече от тестови кадри с Хелиоса. Горните на колегата биват, но този обектив може доста повече като рязкост.
Минавай смело на К-Х, апарата се разбира чудесно с ръчните. Всъщност имам повече ръчни като се замисля.

Автор: Dekov   
Дата:   20-03-11 19:47

"Мда от обектива ще да е. Вероятно е с някой "допуск", дето на 1.8 е всъщност "пропуск"."

Това звучи много несериозно!!!!

Автор: Найден-Стоянов   
Дата:   20-03-11 20:38

Аз сега съм на 4/3-ти но снимам само с ръчнофокусни обективи.Обаче,за да имам стабилизация и сносна картинка ми трябва Е-5,Е-3 или Е-30.Всичко друго е компромис.Първото тяло...е само мечта,за второто ми трябва минимум 1 Бон :), а за третото съм със смесени чуства,а и там под 900лв го няма втора ръка.

Докато Пентакс ми предлага доста благинки + стабилизация+ използваемо високо ИСО+ потвърждение на фокуса с ръчнофокусни стари стъкълца,и това всичкото на по добра цена от Оли.

Мисля мисля и везните си клонят май към Пентакс...

Дата:   20-03-11 21:28

Вероятно звучи, но от 4 ръчнофокусни (като единият от тези 4 е еднакъв с проблемния) само 1 да дава FF... някак ми звучи сериозно на мен.
Всъщност обективите са 5 барабар с "интересния".

Както и да е. Замина си.

Публикацията е редактирана (20-03-11 21:31)

Автор: s_dyakov   
Дата:   21-03-11 09:40

Как е възможно ръчнофокусен обектив да прави фронт фокус? (това си мисля че е FF, стига да не е фул фрейм [smile] )

Фронт фокуса е проблем на Автовокусните обективи. Ръчнофокусните нямат автофокус .. т.е няма как да имат фронт фокус или бек фокус или каквото и да е там.

По скоро е възможно да има фокус шифт. Т.е фокуса да ти се измества при различни стойности на блендата.

Дата:   21-03-11 09:49

По скоро е възможно да има фокус шифт. Т.е фокуса да ти се измества при различни стойности на блендата.

Напълно възможно. Аз снимам с фокус трап предимно и това ми се вижда разумно предположение. Четох за подобни проблеми и в мрежата - обяснението е по-нисък контраст при по-отворено и от там се бърка фокус системата.

Дата:   21-03-11 10:01

Т.е на теб грижата ти е потвърждението на фокуса което тялото го прави.
Можеш ли да го настройваш да сработва напред/назад за отделни обективи?

Дата:   21-03-11 11:52

Ако говорим за финна настройка на фокуса - да но е глобална, т.е. не помни обективи (то и на тия няма какво да им се помни). Играх си за спорта и с това, като по спомен имаше някакъв резултат. Но пък тогава на ф4 вече имах лек бек. Така или иначе обектива вече не е у мен.

Странно беше, че два обектива (еднакви) имат разлики от такъв порядък.
Но в интерес на истината съм забелязал, че при по-нискоконтрастни обективи, фокуса е леко затруднен особено в по-тъмна обстановка. Независимо от това в повечето случаи е точен.

Автор: didesignbg   
Дата:   21-03-11 12:20

s_dyakov написа:

> Как е възможно ръчнофокусен обектив да прави фронт фокус? (това
> си мисля че е FF, стига да не е фул фрейм [smile] )
>
> Фронт фокуса е проблем на Автовокусните обективи.
> Ръчнофокусните нямат автофокус .. т.е няма как да имат фронт
> фокус или бек фокус или каквото и да е там.
>
> По скоро е възможно да има фокус шифт. Т.е фокуса да ти се
> измества при различни стойности на блендата.

В някаква заблуда си изпаднал. Всяка система за фокусиране е възможно да дава неточност. Да и ръчнофокусните камери също, независимо огледално рефлексни, или телеметрични, всичките могат да имат проблеми с фокуса.

Дата:   21-03-11 12:38

Ясно е, че имаме система - обектив-камера. Но когато тази система работи прилично с 4 обектива (ръчнофокусни) и дава грешка само с един, очевидно е, че проблема не е в системата за фокусиране.
Този проблем ми се искаше да го разнищя, та да бъде в полза на други, ако се сблъскат с него.
Но обектива вече не е у мен, а ако беше за да се разбере генезиса на проблема трябваше да отделя доста време с което не разполагам в момента.

Благодарности на всички писали тук, дано темата е в полза на някой.

Дата:   21-03-11 12:43

Ясно е че всяка система може да има оклонение. Въпросът е че ако закачиш ръчнофокусен обектив на цифрово тяло ти не използваш АФ системата му. Т.е няма как тя да прави грешки с фокуса щом не я използваш.

Лично твоя грижа си е докато въртиш обектива да докараш нещо на фокус. Дали ще ползваш лаиф вю или фокусинг скриин, или по преценка на око - грешката си е твоя а не на тялото.

Автор: didesignbg   
Дата:   21-03-11 12:59

Защо мислиш така? Отместване на основното огледало, отместване на матовото стъкло. Все неща дето не пречат на аф-а да работи.

ZENON, малко съм офтопик, за което се извинявам. Много зависи как си установил липсата на фокус. С ръчните обективи само на статив и със скала, всичко друго си е малко или много мъгла.

Дата:   21-03-11 13:12

Щом си работят другите свиркай си. Аз на руски обективи които да са читави не съм попадал до сега. Можеш да се разтърсиш за нещо по древно от немските (между 40-те до 60-те години). Там обикновенно са по читавите.

Дата:   21-03-11 14:56

didesignbg,
не съм си играл със статив. ОБАЧЕ... всички тестове с останалите обективи са правени както и със злополучния и то многократно за да се избегне грешка в наблюденията. Наблюдението ми е базирано на над 10 кадъра с всеки един обектив. Проблема беше възможен за повторение и беше закономерен. За това статив не е нужен.
Ако имах подходящата апаратура, вероятно щях да локализирам проблема... обаче не е жизненоважно все пак :)

s_dyakov,
аз писах, че снимам с фокус трап. Там ако ти се шашка тялото, единствените варианти са или на око, или с призма, или ЛВ. На мен фокус трапа-а ми е страшно удобен и заради некъв СССР обектив с неизвестен механичен/оптичен проблем не ми се разваля рахатлъка[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »