Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за някакъв кожух за D200
Автор: vga   
Дата:   06-01-11 10:36

Темата е сериозна, защото апарата ми прави проблеми. Ходя с Д200 + 17-55 и 70-200 по планини. Снимам фрийрайд ски и условията обикновено са отвратителни - студ, сняг, влага в раницата и т.н. Вчера апарата ми даде много гаден проблем, който ми се е случвал само веднъж досега в един ужасен студ на Витоша - отказа да запише снимките, които правя на картата. Вчера на Мальовица беше около -15 градуса, с много силен вятър и много обилен снеговалеж. Застанах където щях да снимам и апарата помръзна, така да се каже. Започна сам да променя настройките, което се изразява в смяна от RAW на RAW+jpeg без да е възможно да го върна само на роу, както и пуснане на звука при фокусиране :) Апарата фокусира, на серво и затвора щрака без проблем, но снимки после на картата няма. Затова искам да питам някой, който е снимал в по-екстремни условия, дали е измислил начин за предпазване на апарата. Мога ли да му направя нещо като вълнен калъф, или от друг материал. Не ме интересува достъпност до копчетата, само до това за снимане, аз мога да си го настроя предварително. Нещо, което да го топли, защото от студа се побърква и замръзва. Дайте съвет моля![smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за някакъв кожух за D200
Автор: sirkhann   
Дата:   06-01-11 10:44

Camera Armor + някой неопренов кожух на LensCoat. Картата ти каква е?

Автор: grisho69   
Дата:   06-01-11 10:48

За да го ТОПЛИ кожух няма да ти помогне

Автор: giorgio.k   
Дата:   06-01-11 10:50

... не може ли да го държиш под якето? вадиш снимаш и прибираш пак ... аз поне така правих миналата година като снимах едни приятели на ски, никакви проблеми.

Автор: valen_tin   
Дата:   06-01-11 11:06

да бе ... с д200 и 70-200 под якето, интересно ще е как ще кара.

принципно проблем е по-скоро влагата отколкото студа, а смяната топло-студено предизвиква конденз. Малко ме притеснява, това че казваш че имаш влага в раницата ...? с каква раница караш?

наистина е странен проблема ... пробвай и някоя студена вечер излез пощракай в София, да го видиш как ще се държи, когато не бързаш да щракнеш и да караш.

аз с канона още не съм ходил на фрийрайд да видя как ще се държи, но с панасоника и на по-студено не съм имал проблеми.

Автор: aeobs   
Дата:   06-01-11 11:25

Д200 на -15 не би трябвало да има никакви проблеми, единствено от конденза може да е това или самата камера да има някакъв механичен дефект. Но по-скоро първото.

Автор: sirkhann   
Дата:   06-01-11 12:23

От конденз може да му замръзне огледалото.

Ако картата ти е някаква смотана, може това да е проблемът.

Автор: adutsov   
Дата:   06-01-11 12:37

При мен проблема с записа на картата се появи при Д70 с след като з апърви път влезе малко вода в подводния бокс. Най-често при серийните кадри. Сега в момента след поредното накисване това е единствената функция която не работи. Предпоалгам проблема е в влагата.
Едно такова според мен би ти свършило работа.
http://www.ewa-marine.com/index.php?id=598&ca=&ra=&ext=&model=Nikon%20D200&L=0

Автор: s_l   
Дата:   06-01-11 12:48

Погледни тези хора какво правят - AquaTech Аз имам такъв, но не съм бил в много екстремни ситуации с него. Като го поръчвах, бях търсил много и това ми се видя най-приятно.. Със сигурност те спасява от вятър и пръски вода/сняг.. Материята диша, което е полезно предимно за лятото, но опцията винаги си струва да я има. Като цяло ще ти намали влагата по/под корпуса на камерата. Другото което ще те посьветвам е да си видиш спецификациите на картата. Има си карти за екстремни студове.

Дата:   06-01-11 13:05

Картите са ми хубави, професионалната серия на Lexar, и не вярвам проблема да е в нея, защото ги ползвам от 4 години вече и се справят прекрасно във всяка друга ситуация освен екстремен студ и влага.

giorgio, може, така и правя, за да пазя батерията, но при такива условия, -15 и силен вятър се усеща като -25 вероятно и апарата замръзва моментално. До такава степен, че копчетата му отвън се вледеняват и не могат да се натискат, но аз и не ги използвам така и така. Като почакаш с него 10 минути в ръка, за да се спуснат 3-ма души покрай теб и край с топлината, която си създал под якето.

Вальо, конденз в раницата имам понеже я отварям често, вали сняг в нея, едно друго... знаеш как е, като има сняг всичко се мокри. Иначе съм карал в улеите на езерата със Д200 и 70-200 закачен на врата, но не е много комфортно де :) При градско снимане досега не съм имал проблем без значение от студа.

aeobs, действително нямаше проблем допреди това снимане на Витоша при минус 30, мъгла и много силен вятър със сняг. След това ето че пак се случи... [smilie8]

sirkhann, огледалото не замръзва, чува се как си шляпа нормално. Просто не записва снимките на картата. Даже не светва зелената лампичка отзад, която показва че записва. Или е по електрониката нещо и не записва до буфера или от буфера в картата... не знам.

adutsov, и аз съм сигурен, че влагата е проблема и вероятно се е набутал сняг онзи път и е отприщил нещо. Действително при серийни снимки става. Единични снимах вчера, бяха ок, записаха си се...

Така или иначе момчета аз не искам да знам какъв е проблема и защо прави така, относително ясно ми е, че това не е машина за подобни издевателства, ами искам някаква идея за бокс, топлене или каквото и да е друго решение. Мерси за предложенията, ще ги прегледам, но се надявах и на нещо по-домашно така, нещо, което някой сам си е направил или използвал. [smile]

Автор: aeobs   
Дата:   06-01-11 13:50

Ами ако си си мислил някоя баба да ти оплете вълнен калъф няма да има ефект. [smilie5]
Това на акватек е доста сполучливо при правилна експлоатация. Общо взето Д200 не е камера която можеш да оставиш да и замръзнат копчетата. Добра изолация от сняг/лед/вода за да не се образува конденз и можеш да снимаш и при -50 със силен вятър.

Автор: tupekc   
Дата:   06-01-11 14:01

Може да импровизираш със стреч фолио и някакъв плат или нещо такова. Целта е да се намали топлообмена м/у апарата и околната среда. Само дето трябва да го държиш някъде на топло в раницата, примерно до него да има шише с гореща вода или нещо такова. Пробвай също апарата да го държиш на студено, само батерията и картата на топло в джоба и като снимаш да ги слагаш.

Автор: landstar   
Дата:   06-01-11 14:12

Пробвай да го носиш в една хладилна чанта, като в нея туриш термофор. Тя е малко аматьорска нашата работа - хората с по 3ма шерпи ходая на такива снимки.

Дата:   06-01-11 14:20

Взимаш парче прозрачен винил и го лепиш с поялник/пистолет за горещ въздух или каквото там ти е под ръка за да стане чувал в който да влезе спокойно фотоапарата
стягаш го с велкро или як ластик около обектива върху сенника, така че да не пада пред лещата в неподходящия момент.

Автор: valen_tin   
Дата:   06-01-11 14:20

според мен по-добре да си е на студено в раницата - така като го извадиш няма да има за апарата разлика с температурата навън, че да образува конденз. Батерията обикновено няма проблем да изкара цял ски ден снимки на студ, пък втората може да я държиш под якето. Според мен просто трябва да го изолираш от влагата - специална раница за каране с фотоотделение, или ако ползваш класическа си вземи една обикновена фоточантичка, която да събиря тялото с обектива и докато не снимаш, дръж апарата вътре и чантичката затворена, така ще му е само студено, но не и влажно на апарата.

Дата:   06-01-11 14:31

http://web.media.mit.edu/~tim/pix/waterproofcamera.html

самоделка

Дата:   06-01-11 15:14

Добре, значи влагата ще боря, не студа. Хареса ми тая самоделка, дето пусна adutsov, мисля да си направя такава торба и да пробвам как ще е. Но ми харесва и идеята да сложа на сенника лепенка и да хвана плътно торба - така няма да имам нищо пред обектива, което предпочитам. Мерси момчета, ще кажа резултати при следващото катерене.

Кофтито беше че след 7 часа в планината, много сняг и супер карачи нямам нито една снимка... а бъхтих заради тия снимки. И се ядосах. Сега обаче ще съм по-подготвен [smilie5] [smilie24]

Автор: sd   
Дата:   06-01-11 15:18

Виж това

Не е точно калъф, но от личен опит мога да кажа, че донякъде върши работа и като изолация на апарата от външните температури.

Хм, редакция - за влагата това не решава проблема.

Публикацията е редактирана (06-01-11 15:19)

Автор: krist   
Дата:   06-01-11 16:20

миналата седмица снимах с С5-цата в най-студените дни, включително и единия ден в лодка насред Дунава при силен вятър и сняг, за Видин към -14 го даваха, но Фуджито се държа мъжки [smile]

Автор: kote   
Дата:   06-01-11 17:06

ти си за Е3 на олимпус
мисли нещо в тази насока
този модел който имаш не е влагозащитен и ти препоръчвам да направиш в най-скоро време профтилактика за почистване тъй като може да ти кородират платките и ще ти се оскъпи ремонта много впоследствие

Дата:   06-01-11 17:49

Аз съм за Д3с, че искам видео, ама пусто не останах пари тая зима. Надявам се да изкарам и тоя сезон с Д200 + хубаво направен калъф от горе посочените, пък за другия вече минавам нагоре. Истината е, че искам да видя какво ще е наследника на Д700 с видео, та да тежи по-малко, пък те ще го пуснат до есента. Ще ъпгрейдвам скоро, Олимпус не искам, харесва ми как снима Никон [smile] Иначе Д200 не е баш като да се предава при малко влага, все пак не го изкарвам като вали дъжд, а само на сняг и не го затрупва. Но виж за една профилактика не е лоша идея, таман може и да се оправи "проблема".

С5-цата, както и всеки друг апарат с това шаси от Никон съм сигурен, че се държи по един и същ начин - мъжки, но докато не попадне влага за първи път. Тогава - каквото при мен [smile] Но пък техниката нали е за това - да я ползваме, няма да ѝ баеме я! За 4 години ми е свършил достатъчно работа [smile]

SD-да, проблема явно е влагата, аз не го удрям или нещо такова, а и при 7 часови катерения със ски по върхове всеки грам е от значение и не искам да се товаря допълнително. [smile]

Автор: vuc   
Дата:   06-01-11 18:31

Здрасти VGA,

Това, че D200 не е влагозащитен не е вярно:

http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD200/Images/seals.jpg

Снимал съм с D70 в подобни условия и никога не съм имал проблем.
Само идейка, пробва ли и с друга карта? Прочетох по-горе че използваш висок клас Lexar, но въпреки това аз бих пробвал и с друга преди каквито и да е профилактики. Ако нямаш бих услужил на някое ски трипче. Успех!
[beer]

Автор: bozo   
Дата:   06-01-11 18:39

Има решение и със затоплянето, но не мисля, че е подходящо ако корпуса и карантията на камерата е с температура -15-20С....
Иначе - hand/foot warmers - торбички, пълни с някакъв hot гел...

Автор: krist   
Дата:   06-01-11 18:46

и аз мисля, че имат някаква влагозащита все пак, ама може и да греша, всеки случай точно по Коледа беше все още топло и снимах в дъжд и мъгла без да покривам апарата с нищо, щото бях забравил да си взема торбичка.. е, то не пречи дори и да има влагозащита да има бъгове в нея, де[smile]

Дата:   06-01-11 18:51

vuc, и аз мисля, че има влаго защита до някаква степен, все пак е полу-профи камера, но не е и със защитата на профи класа. Гледам да не прекалявам. Иначе имам 3 броя Лексари и винаги съм ползвал тях, работят отлично. Това ми се случва за втори път за 4 години, нямам как да предвидя кога ще стане пак, че да нося друга карта и да пробвам с нея [smile] Все пак имам и една по-старичка и по-малка карта, ще я нося с мен другия път и ако пак нещо откаже ще пробвам с нея. Не знам колко често и на какво си подлагал Д70, но гледам моя да има щастието да излиза на тези условия поне 3 пъти в седмицата и може би просто му идва нанагорно [smilie5] Аз даже не знам, Никон нали има сервиз в България? Тези момчета, Профайлд, нали сервизират Никон вече? Ще ида да ги питам, може и някой друг да се е появявал с проблем като мен и да има някакво решение, било то почистване или укрепване на някоя влагозащита някъде... знам ли. Не съм го изпускал, че да му се е разместило нещо, даже и май съм от малкото на които гумите си им седят по местата, но все пак знам ли...

Бозо, в интерес на истината и на мен ми мина през акъла като направя торбата за изолация да сложа вътре един хенд уормър, май тогава всякакви шансове за проблем ще изчезнат. Не виждам и защо да е лошо за корпуса при положение че те тия работи не парят, а излъчват лека топлина... ще пробвам да видя дали ще му е по-гот на апарата [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »