Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Eдна различна тема за калибриране на монитори
Автор: dikimee   
Дата:   28-12-10 15:37

Вчера си разцъквах из форума и ми попадна една снимка - типично студиен кадър, на бял фон. Там в коментарите някой беше казал, че фона не бил равномерно бял, а на петна. Еми и да се бях скъсал да гледам, това нямаше начин да го видя - монитора ми не е калибриран, нали. Онази скала със сивите кубчета в dpreview също ми е невъзможно да я докарам както е "правилното" според сайта. Отново, казвам си, защото не ми е калибриран монитора.
Вечерта влязох във форума през GSM-a и ми попадна същата снимка. 3а моя изненада неравномерният бял фон си личеше супер много и направо ми вадеше очите. За проверка отидох в dpreview и там скалата се виждаше перфектно [smilie10]
Излиза, че екранчето на телефона е калибрирано, пък на лаптоп за илядо левове не е. Викам си, тва ще да е от Super AMOLED-а и взех на брат ми телефона - едно 3" LG със LCD екран - същата работа.

Та чуденката ми е защо мизерните екранчета на разни телефони сякаш са калибрирани по default, а монитори/лаптопи, които струват пъти повече не са.

Отговори на това съобщение
 Re: Eдна различна тема за калибриране на монитори
Автор: asahi   
Дата:   28-12-10 15:40

Мониторът е отделно устройство и можеш да го закачиш на най-различни компютри, драйвери и ОС. Телефонът е завършено изделие и може да се настрои оптимално при производителя.

Дата:   28-12-10 15:42

Значи за в бъдеще имам две опции - калибрирам си монитора или си качвам нещата на телефона за "инспекция"?
P.S. От MacBook съм, а пък Apple се славят, че си напасват компонентите един към друг и към операционната система. [smilie11]

Автор: Батко   
Дата:   28-12-10 16:06

Интересно!

Можеш ли да дадеш линк към снимката и "онази скала със сивите кубчета в dpreview"? Аз знам, че моят монитор ( NEC AccuSync LCD 22WMGX ) на работата за нищо нестава, ама все пак да сравня!

Автор: tziko   
Дата:   28-12-10 16:11

От както asahi ми калибрира монитора съм много доволен. Например, разбрах, че дисплея на апарата не показва точни цветове, а преди това си мислех, че просто апарата така си снима щото е нисък клас и снимам на ауто бял баланс. Според мен, дори да е някой евтин монитор или лаптоп трябва да се калибрира, за да се извлече максимума от него, а ако е от по-скъпите - задължително![beer]

Публикацията е редактирана (28-12-10 16:12)

Автор: jokevcv   
Дата:   28-12-10 16:14

MacBook е напаснат да, но не за фотообработка. Препоръчват ги за студенти и т.н. за работа с офиспакети и т.н.

MacBook Pro би трябвало да е повече в тази насока, но и тях ги калибрират.

Дата:   28-12-10 16:21

http://www.dpreview.com/previews/nikond7000/

Първото което излезе, почти в дъното на страницата е тая скала.

Мерси за отговорите [shtrak] [smile]

Автор: ecobo   
Дата:   28-12-10 16:33

Имал съм 2 макбука от пласмасовите, и двата синееха. След калибрация ставаха, но пак бяха далеч от приличен монитор.
Повечето лаптопи са със синеещи дисплеи, винаги съм се чудел защо...
Единствено 17" макбук про идват с що-годе прилична заводска калибрация.

Дата:   28-12-10 20:47

Досега Мак дисплей за хвалене не съм срещнал. Аппле Синема не съм калибрирал, щото нямам жив познат с такъв монитор.

Автор: imitev   
Дата:   29-12-10 01:36

Аз съм се пробвал на ПЦ - резултатите не ме задоволиха и се сдобих служебно (навремето) с 3 бр. EIZO CG19 за 2 пъти повече пари [smilie23]

Ако трябва да сме честни и човекът в Ейпъл Център (не му помня името) не можа да постигне страхотни достижения и при наличието на изходни файлове на вече отпечатани каталози на 4цветна офсетова машина с профил FOGRA27 визуалното сравнение на монитора и хартията не се докараха близки резултати.

Реално погледнато Синема вижъните имат само 2 контроли - + и - за яркост. Няма нито цветна температура, нито контраст, нито гама. Всичко става през ЛУТ таблиците на видеокартата.

Автор: netizen   
Дата:   29-12-10 09:14

asahi: похвали някой лаптопски дисплей ? че съм пред дилема и чуденка [smilie11] [beer]

Дата:   29-12-10 09:18

Dell D830. Има и по-съвременна версия. Търси uwxvga

Автор: netizen   
Дата:   29-12-10 13:04

говорим за нещо по-съвременно , в момента съм с ThinkPad T60 c IPS матрица 1400х1050

Автор: dau   
Дата:   29-12-10 13:55

Недко macbook нали си знаеш [ezik]

Махай ги тези пластмасовите пръчки!

Асахи, каквито са cinema displays такива са екраните и в iMac-овете големите

Дата:   29-12-10 15:49

МАК голям сън калибрирал не веднъж. Дано не са такива Синема дисплейте, че лошо за Нахапаната Ябълката.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »