Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Защо толкова голям JPEG?
Автор: petkob   
Дата:   28-12-10 19:02

Знаех, че в Raw файла присъства и JPEG, но досега не му бях обръщал внимание. След като прочетох съвета на Том Хоган да се снима без JPEG, реших да проверя доколко вграденият JPEG дава същото качество като външния. Оказа се, че са еднакви до последния пиксел. (Става въпрос за Никон Д5000 и Fine JPEG, тоест най-доброто качество, което може да се получи директно от апарата.)

Единствената загадка, която остана, е защо JPEG файлът от апарата е 4 МБ, докато вграденият в Raw файла е само 858,7 кБ на една конкретна снимка. Предполагам, че е само разлика в компресията без загуби, но за всеки случай да питам, знае ли някой дали има и друга информация, предизвикваща излишъка байтове?

Отговори на това съобщение
 Re: Защо толкова голям JPEG?
Автор: didesignbg   
Дата:   28-12-10 19:06

exif
вграденият в роу файла джпег е на отвратително висока компресия.

Автор: Stoychev   
Дата:   28-12-10 20:25

Същото се питах и аз наскоро.
При моя оглед обаче открих разлики и се оказа, че по-малкият файл изглежда по-добре. [smilie10]

Автор: джъмбо   
Дата:   28-12-10 21:17

вградения е на максимална компресия 12 пъти
файн е само 4 пъти компресиран

може и да няма голяма разлика за теб но понякога си личи зловещо

Автор: victory13   
Дата:   28-12-10 21:29

абе и аз наскоро гледах един жпег от сонито... 14 меги [smilie10] , а роу файла му е 12,5... не знам как съм го създал...

Дата:   28-12-10 21:29

А какво ще кажете за снимане в RAW и изкарване на JPEG през batch опцията в capture nx-а?

Дата:   28-12-10 22:15

джъмбо написа:

> вградения е на максимална компресия 12 пъти
> файн е само 4 пъти компресиран
>
> може и да няма голяма разлика за теб но понякога си личи
> зловещо

Не знам това дали към мен беше насочено, но аз си нямам достатъчно доверие, че мога да усетя винаги разликата, затова просто заредих двата джейпега на два слоя, дадох им Difference и се получи чиста чернилка - пълно съвпадение в образите. Затова и реших, че и на двете места компресията е без загуба на данни, иначе не би могло да няма никаква разлика.

Вероятно това, което казваш, важи за друга марка или друг апарат. Където има разлика, може тя да варира от снимка до снимка, но където няма, едва ли се появява спонтанно.

Дата:   28-12-10 22:31

ами тогава каква ти е драмата... щом вградения жепег ти стига не виждам за какво се терзаеш... [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   28-12-10 22:39

Нямам терзания. [smilie5]

Чудех се просто дали в големия джейпег няма нещо интересно, което пропускам. Изглежда, че няма.

Автор: didesignbg   
Дата:   28-12-10 22:42

те просто никоните толкова си могат, за това не виждаш разликата. При другите апарати си личи[smilie5]

Дата:   28-12-10 23:52

Stoychev написа:

> А какво ще кажете за снимане в RAW и изкарване на JPEG през
> batch опцията в capture nx-а?

Бие ли по качество JPEG-а от апарата (не вътрешния в NEF)?

Дата:   28-12-10 23:57

дежурния бот се обади...

ама пък какво да се прави като никоните са създадени за можещи хора които снимат в роу...
за разлика от единиците мързели които освен да щракат в джепег, се молят фуджито да им свърши работата вместо тях [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: dsimova   
Дата:   30-12-10 08:24

petkob, аз също снимам с Д5000 и разлика има. в Роу има повече детайл...Освен това в Неф си оправяш баланса на бялото лесно (ако се налага де)

Дата:   30-12-10 09:12

Има съществена разлика, а и значително по-голяма гъвкавост, дума да няма. Аз вадя снимките си само от Raw, но получавам заедно с него от апарата и Fine JPEG, който ползвам като база за сравнение. Въпросът е там, че дори този Fine JPEG е непотребен и може да се снима само в Raw, понеже Raw съдържа в себе си Fine JPEG и е излишно да се пълни картата с него, както и дисковете, на които се архивира. При серийно снимане е възможно да нарасне и скоростта на възстановяване готовността на апарата, понеже ще има да отваря два пъти по-малко файлове и да записва около една четвърт по-малко данни на картата.

Автор: klez   
Дата:   30-12-10 09:48

хехехе didesignbg кефиш ;-) :Р
иначе си адски прав [smilie19]

Автор: Alex-dan   
Дата:   30-12-10 10:35

Естествено, много по-яко щеше да е JPEG-a да е супер омазан [smilie18] Гадни Никони [smilie23]

Автор: serjy   
Дата:   30-12-10 10:43

това ще да е нов форумен мит: "никон има перфектен джипег!" [smilie24] [smilie18]

Дата:   30-12-10 10:54

понеже Raw съдържа в себе си Fine JPEG

не, не съдържа файн джепег съдържа възможно най-компресираният джепег (бейсик)
примири се...

Дата:   30-12-10 10:56

А иначе най-грубо казано ако експортнеш в Кепчъра без да променяш нищо един RAW в .jpg ще получиш много близки резултати, понеже менюто Picture Control от НЕФ-а приема по подразбиране същите настройки, с които апарата генерира jpg.

Автор: serjy   
Дата:   30-12-10 11:04

"А иначе най-грубо казано ако експортнеш в Кепчъра без да променяш нищо един RAW в .jpg ще получиш много близки резултати( на практика една идея по-добри ), понеже менюто Picture Control от НЕФ-а приема по подразбиране същите настройки, с които апарата генерира jpg."
[shtrak]

Дата:   30-12-10 11:10

Разбира се, то няма как да е обратното, но мерси за допълнението [smilie24]

Дата:   30-12-10 11:54

Това исках да чуя, благодаря ви! [smilie24]

Дата:   30-12-10 12:03

джъмбо написа:

> понеже Raw съдържа в себе си Fine JPEG
>
> не, не съдържа файн джепег съдържа възможно най-компресираният
> джепег (бейсик)
> примири се...

Какво има да се примирявам, аз съм го проверил. Описал съм как, всеки може да го провери дали и при неговия апарат е така. Ако някой не вярва, че е така в Д5000, ще му пусна две снимки сам да ги сравни.

Та като приключихме с практиката, да видим и теорията. Представи си, че програмираш софтуера в апарата и потребителят иска Raw + Fine JPEG. Това означава, че ти вече си го произвел и записал този Fine JPEG. Наистина ли тепърва ще се захванеш да губиш време и да хабиш батерията, като генерираш още един джейпег, този път бейсик?

Разбира се, не е сигурно, че ако не си поръчал Fine JPEG, ще имаш такъв в Raw файла, това трябва да се провери, но този път ще е по-трудно, понеже няма да има с какво да го сравниш.

Дата:   30-12-10 12:06

я ми обясни тогава... как този файн в рола е 900к
а оригиналния файн е 5 мб

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   30-12-10 13:38

джъмбо написа:

> я ми обясни тогава... как този файн в рола е 900к
> а оригиналния файн е 5 мб
>
> [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

От маркетингови съображения. Нямам друго обяснение и не ми се вярва да е от небрежност. Същото, заради което е и мегапикселната война в по-голямата си част. Някой може да реши, че се е минал, ако телефонът му прави по-големи файлове от ДСЛР-а му.

Не съм им разглеждал структурата. Най-смешно ще е, ако се окаже, че са едни и същи и големият джейпег просто е допълнен със случайни числа.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »